Новият културен център на Бордо с пикселизирана фасада

921

Reynaers осигурява комплекс от решения за конструктивното и архитектурно предизвикателство.


 

Културният център на Бордо - MÉCA (Maison de l'Économie Créative et de la Culture en Aquitaine), стои внушително на брега на река Гарона. Първият проект на френска земя на датското студио BIG-Bjarke Ingels Group, съвместно с парижкото Freaks Architecture, е предизвикателство за градски дизайн и изглежда различно от всяка гледна точка. Макар на пръв поглед с монументален вид, сградата стои някак ефирно в пространството - почти хиляда прозореца перфорират корпуса й и това е разработка, с която Reynaers Aluminium се гордее. Окачената фасада е със системи CW 86 и CW 50, като 976 рамки за прозорци създават редуващ се модел с 4 800 правоъгълни сглобяеми бетонни облицовъчни панели.

 

 

Асиметричната арка на MÉCA комбинира две отделни конструкции и се опира на два бетонни стълба, свързани през двете им горни нива от мост със стоманена рамка. Участващите строителни компании е трябвало да преодолеят много трудности, за да останат верни на дизайнерската естетика на проекта. А сигурното закрепване на тежките панели е представлявало истинско предизвикателство за тази фасада с няколко стръмно наклонени равнини.

 

 

Екипът на проекта тества няколко формата за пикселните прозорци, които перфорират фасадата в произволни модели. В крайна сметка се насочват към прозорци с височина само 60 см. Тези отвори намаляват слънчевата топлина, като същевременно пропускат естествена дневна светлина.

 

 

 

 

Прозорците с височина 60 см и с три различни ширини са монтирани на фиксирани рамки CW 86 на Reynaers - изолирана и естетична система за окачени фасади, която отговаря на всички изисквания за големи строителни проекти. Тези дизайни се подравняват безпроблемно с облицовъчните панели на фасадата.

 

 

Наклонените стени са облицовани със системата CW 50 с помощта на много тънки скоби. Окачената фасада позволява максимална прозрачност за панорамни гледки, както и естествена светлина, огнеустойчивост, топлоизолация и удароустойчивост.

 

 

Плъзгащата се стъклена стена на панорамната тераса е направена с профили CP 130 (-LS) (механизъм с повдигане и плъзгане за перфектно уплътняване) на Reynaers, като входните врати дават отвор с височина 2,5 метра и ширина почти 12 м. Concept Patio 130 е система, която отговаря на най-високите изисквания по отношение на изолация, стабилност и безопасност. Тя позволява изграждането на големи и стабилни плъзгащи се прозорци и врати с тегло на крилото до 300 кг, има различни възможности за отваряне, предлага естетически тънък междинен профил, а ниският й праг предоставя възможност за подобряване на достъпността на сградите.

 

 

Този забележителен проект е поставил на Reynaers Aluminium две много специфични изисквания: всички профили да са със суров алуминиев завършек, а изработката да бъде невероятно прецизна, за да се постигне гладката обвивка, определена от архитектите. Перфектното качество на фасадата на тази сграда показва още едно успешно посрещнато и завършено предизвикателство.

 

ОЩЕ НОВИНИ

Учебен павилион в Германия и библиотека в Барселона са победителите в конкурса за архитектура Mies van der Rohe 2024

Учебен павилион в Германия и библиотека в Барселона са победителите в конкурса за архитектура Mies van der Rohe 2024

Победителите демонстрират принципите на Новия европейски Баухаус, внасяйки зеления преход в живота на хората

Откриха новия "Ритейл парк Несебър" в село Равда

Откриха новия "Ритейл парк Несебър" в село Равда

Търговският център в местност “Чатал Тепе” 2 е с инвеститор „Зет Естейт“, а проектът финансира Пощенска банка

Откриха обновения Етнографски музей в Стария Несебър

Откриха обновения Етнографски музей в Стария Несебър

Сградата, един от символите на града, е пример за типичната черноморска къща от времето на Възраждането

Одобриха изграждане на нова сграда за детска градина в село Негован

Одобриха изграждане на нова сграда за детска градина в село Негован

Кметът на район Нови Искър Владислав Владимиров е избрал терен на ул. „Могилата“ 3

Предстои обновяването на неремонтирани с десетилетия сгради във Враца

Предстои обновяването на неремонтирани с десетилетия сгради във Враца

Община Враца има подписано споразумение за финансирането на 4 проекта на обща стойност от над 8 000 000 лв. за внедряване на мерки за енергийна ефективност

Подадено е инвестиционно предложение за изграждане на ритейл парк в Габрово

Подадено е инвестиционно предложение за изграждане на ритейл парк в Габрово

Той ще включва шест търговски обекта и полуподземен паркинг