Новият кампус на Математическата гимназия във Варна ще бъде като малък иновативен град с пет сгради в паркова среда

523

В тях ще има столова, библиотека, зали, STEM центрове, на покривите ще има озеленяване и соларни панели, предвидени са зони за спорт и паркинг 


Визуализация: Riegler Riewe Architekten

Вчера концепцията за новия кампус беше представена и дарена на Община Варна от Фондация МГ "Д-р Петър Берон". Проектът е по поръчка на ръководството на училището и Фондацията с председател Мартен Демирев. Съвсем скоро ще бъде обявена обществена поръчка за изработване на техническия проект, като кметът Иван Портних потвърди, че той ще бъде подчинен на концепцията и параметрите, зададени от училището - за площи, брой кабинети, функционално разпределение и общи помещения.  

Снимка: Община Варна

Идейният проект е изработен от австрийското архитектурно студио Riegler Riewe Architekten на инж. Роджър Рийве, който присъстваше на представянето. То беше избрано след конкурс, организиран от Фондацията и финансиран от дарител. Фондацията е поканила архитектурни студиа по предварителен списък, изготвен на база на няколко критерия, по-важните от които са архитектурното студио да е чуждестранно, европейско, с големи проекти с публично предназначение, приоритетно в образователната сфера. Предимство е било присъствието на българи в екипа - особено бивши възпитаници на Математическа гимназия във Варна или София. Най-важно е било кандидатите да имат опит в проектирането на сгради за образователни институции, тъй като за последните 30-40 години в България не е проектирано ново държавно или общинско училище от такъв мащаб.

Снимка: Община Варна

Архитектурното студио Riegler Riewe Architekten е работило по множество проекти с обществено предназначение. Базирано е в Грац, Австрия. В екипа им е инж. Цветелина Стоянова, която е възпитаник на Софийска математическа гимназия "Паисий Хилендарски". Сред най-интересните проекти на студиото в Грац са Медицинският университет, един от кампусите на Техническия университет и Летището.

По предложение на кмета на Варна Иван Портних през 2019-а година Министерският съвет прехвърли на Общината терен от 14 декара в зоната на Техникумите, който е обединен с друг терен и той вече е от 22 декара - между бул. "Андрей Сахаров" и ул. "Магнолия". В работата по концепцията са участвали и представители на ръководството и на училищното настоятелство на Математическата гимназия, както и български архитекти, инженер конструктори и експерти по пожарна безопасност, които безвъзмездно са консултирали австрийския екип за особеностите на българското законодателство. Концепцията е съгласувана и с цялата предварителната информация за техническото задание, терена и други. Според Фондацията тя е съобразена с нуждите на учители и ученици, като за разработването й са проучени симулация на разписание и придвижване в сградата и редица други малки детайли.

Новата сграда на Математическа гимназия ще трябва да побира около 1 350 ученици и 150 души персонал. Поради големия мащаб, може да се погледне на училището не като на къща, а по-скоро като на град - динамичен, оживен център на творчество и знание, казват авторите на проекта. Въз основа на тази идея, гимназията е проектирана като кампус от пет отделни павилиона, разположени сред обширна зелена площ и свързани с просторно подземно ниво, функциониращо като агора. По този начин освен училището да получи нова сграда, и жителите на квартала и местната общност получават нови обществени паркови площи и спортни площадки за отдих и срещи на открито, както и възможност за използване на училищния форум и голямата спортна зала за обществени събития.

Разпределени из петте части на сградата се намират училищният форум, аудиторията, множество пространства за извънкласни дейности, спортен сектор с обширна закрита зала за тренировка на 3 класа едновременно, столова с 400 места, група за занимания по изкуства, библиотечен център, помещения за компютърно обучение, административен сектор и кабинетите по всички предмети, организирани около гъвкава централна зона за учене извънкласно – т. нар. learning landscape. Един цял етаж помещава STEM центровете на гимназията - Център за млади изследователи, Център за дигитални създатели, Център за 3D принтиране и проторипиране и Център за природни науки. На всяко ниво има достъп до открити пространства под формата на лоджии или тераси, които позволяват на учениците и преподавателите да излязат на чист въздух по време на кратките почивки между часовете или да провеждат уроци на открито.

Предвижда се модерна училищна среда, където да се изградят отворени и затворени тип класни стаи, разположени една до друга, и които да могат да се обединяват и разделят спрямо нуждите на преподаватели и лектори. Коридорите ще са като неформални класни стаи и места за дискусии, преподаване и отдих.

Пешеходците, ползвателите на обществения транспорт, велосипедистите и шофьорите имат достъп до училището от ул. „Магнолия“ като основна ос към и от близките автобусни спирки, зоната за временно спиране Kiss&Ride, рампата за достъп до подземния паркинг и паркоместата за велосипеди.

Училището е проектирано, следвайки принципите на проектиране на устойчиви сгради.  Плоските покриви ще бъдат използвани като градини и за поставяне на фотоволтаици. На покрива на най-голямата сграда ще има открито игрище.

Визуализации: Riegler Riewe Architekten

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Стартират ремонтните дейности за внедряване на мерки за енергийна ефективност в Спортното училище "Юрий Гагарин" в Бургас

Стартират ремонтните дейности за внедряване на мерки за енергийна ефективност в Спортното училище "Юрий Гагарин" в Бургас

Разработена е и концепция за изграждането на нова сграда, заедно със спортни бази и общежитие

Завърши изграждането на пристройката на едно от най-големите варненски училища

Завърши изграждането на пристройката на едно от най-големите варненски училища

Направени са разчети за необходимите средства за довършването на физкултурния салон, като решението за отпускането им ще се вземе от Общинския съвет

Във Велико Търново възстановиха сграфито пано, посветено на Велчовата завера

Във Велико Търново възстановиха сграфито пано, посветено на Велчовата завера

То е с площ близо 67 квадратни метра, като шест от тях изцяло липсваха, а имаше и опасност целият стенопис да рухне

Нов корпус с 12 класни стаи ще бъде изграден към Основно училище "Яне Сандански" в Пловдив

Нов корпус с 12 класни стаи ще бъде изграден към Основно училище "Яне Сандански" в Пловдив

Проектът включва още въвеждането на мерки за енергийна ефективност за съществуващата спортна зала „Кичево“

Правят спешен авариен ремонт на покрива на свищовския храм "Света Троица"

Правят спешен авариен ремонт на покрива на свищовския храм "Света Троица"

Съборната църква, която е паметник от национално значение с изключителна архитектурна и художествена стойност, претърпя конструктивни промени след неколкократни силни дъждове

Инж. Илиян Чурилков е освободен от длъжността началник на Регионалната дирекция за национален строителен контрол-София

Инж. Илиян Чурилков е освободен от длъжността началник на Регионалната дирекция за национален строителен контрол-София

За позицията предстои да бъде обявен конкурс, а до избора на титуляр временно изпълняващ длъжността ще бъде инж. Пламен Трифонов