Новият кампус на Математическата гимназия във Варна ще бъде като малък иновативен град с пет сгради в паркова среда

314

В тях ще има столова, библиотека, зали, STEM центрове, на покривите ще има озеленяване и соларни панели, предвидени са зони за спорт и паркинг 


Визуализация: Riegler Riewe Architekten

Вчера концепцията за новия кампус беше представена и дарена на Община Варна от Фондация МГ "Д-р Петър Берон". Проектът е по поръчка на ръководството на училището и Фондацията с председател Мартен Демирев. Съвсем скоро ще бъде обявена обществена поръчка за изработване на техническия проект, като кметът Иван Портних потвърди, че той ще бъде подчинен на концепцията и параметрите, зададени от училището - за площи, брой кабинети, функционално разпределение и общи помещения.  

Снимка: Община Варна

Идейният проект е изработен от австрийското архитектурно студио Riegler Riewe Architekten на инж. Роджър Рийве, който присъстваше на представянето. То беше избрано след конкурс, организиран от Фондацията и финансиран от дарител. Фондацията е поканила архитектурни студиа по предварителен списък, изготвен на база на няколко критерия, по-важните от които са архитектурното студио да е чуждестранно, европейско, с големи проекти с публично предназначение, приоритетно в образователната сфера. Предимство е било присъствието на българи в екипа - особено бивши възпитаници на Математическа гимназия във Варна или София. Най-важно е било кандидатите да имат опит в проектирането на сгради за образователни институции, тъй като за последните 30-40 години в България не е проектирано ново държавно или общинско училище от такъв мащаб.

Снимка: Община Варна

Архитектурното студио Riegler Riewe Architekten е работило по множество проекти с обществено предназначение. Базирано е в Грац, Австрия. В екипа им е инж. Цветелина Стоянова, която е възпитаник на Софийска математическа гимназия "Паисий Хилендарски". Сред най-интересните проекти на студиото в Грац са Медицинският университет, един от кампусите на Техническия университет и Летището.

По предложение на кмета на Варна Иван Портних през 2019-а година Министерският съвет прехвърли на Общината терен от 14 декара в зоната на Техникумите, който е обединен с друг терен и той вече е от 22 декара - между бул. "Андрей Сахаров" и ул. "Магнолия". В работата по концепцията са участвали и представители на ръководството и на училищното настоятелство на Математическата гимназия, както и български архитекти, инженер конструктори и експерти по пожарна безопасност, които безвъзмездно са консултирали австрийския екип за особеностите на българското законодателство. Концепцията е съгласувана и с цялата предварителната информация за техническото задание, терена и други. Според Фондацията тя е съобразена с нуждите на учители и ученици, като за разработването й са проучени симулация на разписание и придвижване в сградата и редица други малки детайли.

Новата сграда на Математическа гимназия ще трябва да побира около 1 350 ученици и 150 души персонал. Поради големия мащаб, може да се погледне на училището не като на къща, а по-скоро като на град - динамичен, оживен център на творчество и знание, казват авторите на проекта. Въз основа на тази идея, гимназията е проектирана като кампус от пет отделни павилиона, разположени сред обширна зелена площ и свързани с просторно подземно ниво, функциониращо като агора. По този начин освен училището да получи нова сграда, и жителите на квартала и местната общност получават нови обществени паркови площи и спортни площадки за отдих и срещи на открито, както и възможност за използване на училищния форум и голямата спортна зала за обществени събития.

Разпределени из петте части на сградата се намират училищният форум, аудиторията, множество пространства за извънкласни дейности, спортен сектор с обширна закрита зала за тренировка на 3 класа едновременно, столова с 400 места, група за занимания по изкуства, библиотечен център, помещения за компютърно обучение, административен сектор и кабинетите по всички предмети, организирани около гъвкава централна зона за учене извънкласно – т. нар. learning landscape. Един цял етаж помещава STEM центровете на гимназията - Център за млади изследователи, Център за дигитални създатели, Център за 3D принтиране и проторипиране и Център за природни науки. На всяко ниво има достъп до открити пространства под формата на лоджии или тераси, които позволяват на учениците и преподавателите да излязат на чист въздух по време на кратките почивки между часовете или да провеждат уроци на открито.

Предвижда се модерна училищна среда, където да се изградят отворени и затворени тип класни стаи, разположени една до друга, и които да могат да се обединяват и разделят спрямо нуждите на преподаватели и лектори. Коридорите ще са като неформални класни стаи и места за дискусии, преподаване и отдих.

Пешеходците, ползвателите на обществения транспорт, велосипедистите и шофьорите имат достъп до училището от ул. „Магнолия“ като основна ос към и от близките автобусни спирки, зоната за временно спиране Kiss&Ride, рампата за достъп до подземния паркинг и паркоместата за велосипеди.

Училището е проектирано, следвайки принципите на проектиране на устойчиви сгради.  Плоските покриви ще бъдат използвани като градини и за поставяне на фотоволтаици. На покрива на най-голямата сграда ще има открито игрище.

Визуализации: Riegler Riewe Architekten

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

В Кърджали одобриха промяна предназначението на имот с цел изграждане на болница и частен медицински университет

В Кърджали одобриха промяна предназначението на имот с цел изграждане на болница и частен медицински университет

Преди това имаше представяне на инвестиционното намерение пред Общинския съвет, както и пред обществеността и различни организации

Cushman & Wakefield Forton: Ритейл парковете продължават да се разрастват, достигнаха 360 000 кв. м през първото тримесечие

Cushman & Wakefield Forton: Ритейл парковете продължават да се разрастват, достигнаха 360 000 кв. м през първото тримесечие

Ръст в обема на завършените логистични проекти за собствено ползване в София има през първото тримесечие, показват данните на консултантската компания за бизнес имоти

До края на годината трябва да е готов скейт паркът в Плевен

До края на годината трябва да е готов скейт паркът в Плевен

Обновените площи около спортното съоръжение ще са над 3 декара

Ще реформират четири дома за стари хора в София

Ще реформират четири дома за стари хора в София

Те се намират в „Зона Б-5“, „Илинден“, „Дървеница“ и Горна баня

Център за спешна медицинска помощ изграждат в Самоков

Център за спешна медицинска помощ изграждат в Самоков

Теренът се намира в югозападния край на двора на болницата