Новият затвор без решетки в дупнишкото село Самораново ще отвори в началото на септември

518

Напредъкът по изграждането на комплекса беше представен вчера, 16 месеца след първата копка на строежа


Вървят довършителни работи по изграждането на новия затвор край с. Самораново за 400 лишени от свобода. В комплекса са построени и реновирани общо десет сгради, които включват килии за по двама, нов арест, „преходни отделения“ (т.нар. half way house), в които лишените от свобода, на които им предстои скорошно освобождаване, да могат да се подготвят за завръщането си в обществото. Предвиден е и социален център за по-успешната интеграция и социална включеност на лишените от свобода. Изградени са училище, библиотека, параклис, зали за занимания, цехове за работа, мултифункционална сграда с фитнес зала, медицински център, кухненски блок, както и учебен център за 100 служители на ГДИН. Затворът ще е единственият без решетки в България.

Изпълнител е консорциум от три фирми, а проектант е Arrogant Architects. Очаква се комплексът да бъде пуснат в експлоатация в началото на септември, след като служителите преминат специално обучение.

Снимки: Министерство на правосъдието

Проектът по Програма „Правосъдие“ на Норвежкия финансов механизъм (НФМ) се изпълнява от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) с финансирането от Кралство Норвегия в размер на 42 милиона лева.

ОЩЕ НОВИНИ

Започва ремонтът на над 34 км от път III-906 през Дюлинския проход

Започва ремонтът на над 34 км от път III-906 през Дюлинския проход

Програмата на АПИ предвижда рехабилитацията на 65 км от третокласния път

В софийското село Войнеговци ще изграждат детска градина на мястото на старата

В софийското село Войнеговци ще изграждат детска градина на мястото на старата

През 2022 година Столичният общински съвет беше одобрил проектиране, реконструкция и преустройство на една от сградите и премахване на другата

Училище "Максим Горки" в Стара Загора се разширява с нова пристройка

Училище "Максим Горки" в Стара Загора се разширява с нова пристройка

Ще бъдат предприети действия за разработка на идеен проект и за археологическо проучване на зоната, което трябва да бъде съгласувано с НИНКН