Продължава изграждането на съвременен затвор край дупнишкото село Самораново

282

Изпълнител е консорциум от три фирми, а проектант е Arrogant Architects


Снимки: eeagrants.bg, ноември 2023г.

Новият съвременен затвор край дупнишкото село Самораново за 400 лишени от свобода се строи на мястото на бившите казарми, където се намира и затворническо общежитие със свободен режим. Голяма част от сградите, които се разполагат на терена на бившето военно поделение, ще бъдат реконструирани и използвани за целите на новия пилотен затвор. Новоизграждащите се сгради са 10. Първата обществена поръчка за строителство беше прекратена, а втората приключи успешно. Строителството започна през декември 2022 година. Очаква се то да приключи в края на пролетта.

Визуализация: Arrogant Architects

Проектант е арх. Божидар Хинков (преди БД АРХ, сега - Arrogant Architects). Обектът ще бъде обособен на две зони по отношение на сигурността. Предвиждат се: корпус на затвора и администрация към него; сграда на общата администрация; сграда за складове, кухня, перално, медицински и спортен център на закрито; сграда за училище и библиотека за лишените от свобода; работилници за заетост и обучение на лишените от свобода; параклис; спортна част на открито, преходно отделение и социален център за работа с лишените от свобода; център за обучение на персонал и служители и хотелска част към него. Вижте идейния проект на студиото тук.

Проектът на Министерството на правосъдието и Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) е финансиран от Норвежкия финансов механизъм 2014-2021.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Започва ремонтът на над 34 км от път III-906 през Дюлинския проход

Започва ремонтът на над 34 км от път III-906 през Дюлинския проход

Програмата на АПИ предвижда рехабилитацията на 65 км от третокласния път

В софийското село Войнеговци ще изграждат детска градина на мястото на старата

В софийското село Войнеговци ще изграждат детска градина на мястото на старата

През 2022 година Столичният общински съвет беше одобрил проектиране, реконструкция и преустройство на една от сградите и премахване на другата

Училище "Максим Горки" в Стара Загора се разширява с нова пристройка

Училище "Максим Горки" в Стара Загора се разширява с нова пристройка

Ще бъдат предприети действия за разработка на идеен проект и за археологическо проучване на зоната, което трябва да бъде съгласувано с НИНКН