Община Благоевград ще превърне обсерваторията в парк "Ловен дом" в Дигитален планетариум с атракции

92

Обсерваторията ще бъде ремонтирана и възстановена


Снимка: Община Благоевград

Обсерваторията ще бъде възстановена чрез основен ремонт и ще бъде преобразувана в Дигитален планетариум, който ще се превърне в атрактивен туристически център.
В сградата ще бъдат създадени и изложбени, и лекционни зали. Откритите пространства ще се използват за конференции, образователни събития, космически и високотехнологични изследователски проекти и културни събития. Ще бъде закупено и необходимото оборудване за планетариума, нов телескоп, астрономически бинокъл, който ще бъде поставен на терасата и др.

Предстои да бъде изграден малък амфитеатър за събития на открито. Ще бъде направена рампа и външен панорамен асансьор. Ще бъде създадена и водна атракция - звезден диск от черен гранит с изображения на зодиите - планетариум. На откритата тераса ще бъде обособена наблюдателна площадка „Звездно небе“, която ще даде възможност за наблюдение от телескоп и астрономически бинокъл.

Намерението на Община Благоевград е да бъде обновена и екообразователната алея, която свързва сградата на обсерваторията и зоопарка в Благоевград. По нея ще бъде ремонтирана настилката, ще бъдат оформени кътове за отдих. Знаци с кодирана информация ще предоставят информация за местоположението, наличността на услуги в парка, еко информация, събития и др. Табели с код ще дават информация за различните видове дървета, птици и други животни в парка и начините за тяхното опазване. По цялата алея ще бъде изградено екологично осветление.

Реновирането на сградата на обсерваторията и екообразователната алея са заложени в проект „Интегрирани трансгранични туристически дейности в регион Благоевград-Делчево“, програма INTERREG VI-A IPA България - Северна Македония.

ОЩЕ НОВИНИ

Продължава строителството на спортна база в "Люлин 6" в София

Продължава строителството на спортна база в "Люлин 6" в София

Базата ще разполага с 3 игрища за минифутбол, 3 тенис корта, съблекални и детски център

Старо неработещо училище в троянското село Голяма Желязна се възражда в международен център по занаяти и кулинария

Старо неработещо училище в троянското село Голяма Желязна се възражда в международен център по занаяти и кулинария

На 30 септември сградата ще отвари за необичаен учебен ден, който ще запознае жителите на региона с проекта “Шарена фабрика” и предстоящото съживяване на ключови сгради в селото

Изграждат завод за захарни изделия във Враца

Изграждат завод за захарни изделия във Враца

Базата на новото производство ще бъде разположена на площ от 5 000 кв.м близо до заводите на "МД Електроник" и "Теклас България"

Създават единна база данни за изоставените училища в България

Създават единна база данни за изоставените училища в България

Инициативата е част от проекта на българския павилион на 18-то биенале за архитектура във Венеция