Община Стара Загора: Открихме най-модерния общински пазар в страната

293

Покритият пазар с новото име „Васил Шаханов“ е изцяло обновен, разширена е и ул. „Капитан Петко Войвода“


Вчера на официална церемония беше открит обновеният покрит пазар в кв. „Казански“ в Стара Загора, популярен като Руския пазар. С решение на общинския съвет търговският обект ще носи името на Васил Шаханов.

Обновеният покрит пазар е с разгъната застроена площ от близо 2 400 кв. м. Създадени са две автономни сгради, които да съберат 115 търговски щанда, кафене и административен център. Южната част е обособена за предлагане на хранителни стоки, а северната сграда - за търговците на текстил и други изделия от бита. Пространството е озеленено, има обособени естествени зелени стени и фонтани. По проекта е изградена и външната част на пазара – алеи, паркинг, габиони, подземна инфраструктура. Разширена е и улицата, която досега бе с по една лента за движение в посока. Кръгово кръстовище свързва ул. „Капитан Петко Войвода“ с ул. „Христо Ботев“. Поставено е и ново улично осветление.

Проектантският екип е на YAK studio (арх. Иван Киряков, арх. Явор Янулов, арх. Петър Киряков, инж. Красимир Желев). Фирмата изпълнител, отговаряща за пазара, е „Вал-Ком“, а Пътно-строителната компания „Ес Би Ес“ - за разширението на ул. „Капитан Петко Войвода“.  

Общата стойност на проекта „Нова визия и благоустрояване на територията на „Руски пазар“ и разширение на ул. „Капитан Петко Войвода” е 7 117 013 лв. Финансирането от Фонд за градско развитие е в размер на 6 000 000 лв., собственият принос на Община Стара Загора в 1 117 013 лв.

Снимки: Община Стара Загора и ФУГ

ОЩЕ НОВИНИ

Започва ремонтът на над 34 км от път III-906 през Дюлинския проход

Започва ремонтът на над 34 км от път III-906 през Дюлинския проход

Програмата на АПИ предвижда рехабилитацията на 65 км от третокласния път

Очаква се преобразяването на площад "Света Неделя" в София да се случи догодина

Очаква се преобразяването на площад "Света Неделя" в София да се случи догодина

Голяма част от делата по жалбите, които бавят ремонта, са спечелени от Столична община, като предстои приключване на последна инстанция

Община Приморско получи от държавата имоти за изграждане на градски парк

Община Приморско получи от държавата имоти за изграждане на градски парк

Той ще бъде с места за отдих, спортни игрища и фитнес съоръжения на открито, открита сцена за културни събития, детски съоръжения и площадки за игра, паметник и места за свободно паркиране