Обявиха победителя в конкурса за български павилион на Венецианското биенале за архитектура

299

Реализираната визия на павилиона по проект на арх. Борис Тикварски и колектив ще може да се види на откриването на Биеналето на 20 май


Проектът „Образованието е придвижването от тъмнина към светлина“ е победителят в конкурса за български павилион на Венецианско биенале за архитектура 2023. Автор на концепцията е арх. Борис Тикварски и колектив: Александър Думарей, Костадин Кокаланов, арх. Мария Гяурова, арх. Божидара Вълкова-Горанова. Арх. Тикварски е завършил УАСГ през 2012 и е работил в международни архитектурни бюра като MVRDV и OMA.

„Предложението ни за български павилион на биеналето е контратеза на темата, зададена от куратора Лесли Локо – “Лаборатория на бъдещето”. Нашият екип в колаборация с фотографа Александър Думарей се фокусира върху следите от обитание, обезлюдяване и по-конкретно изоставените училища в България“, споделят от спечелилия екип.

Журито определя избора си като много труден, поради високото ниво на участниците, които въпреки краткия срок успяха да представят интересни концепции. От тях селектирани са 5, като е избран 1 победител. Проектът на арх. Тикварски и колектив е избран заради социалната значимост на темата, която разкрива локални проблеми и задава сложни въпроси, които въздействат емоционално и подтикват към дебат за бъдещето.

Конкретната визия на павилиона, която също е изиграла важна роля в решението на журито, ще остане в тайна до откриването на Биеналето на 20 май, както изискват правилата, определени от Фондация Биенале.

Резултатите от конкурса ще бъдат представени на пресконференция, която ще се състои на 30 януари (понеделник) от 11:00 часа в галерия – „Средец“, на бул. „Александър Стамболийски“ № 17. В събитието ще участват комисарят на националното участие, авторите на проекта, представители на 7-членното жури и на Министерството на културата.  

Галерия на постъпилите 34 проекта за участие в конкурса за кураторски проект по реда на тяхното постъпване можете да разгледате тук.

Официалното съобщение на Министерството на културата вижте тук.

ОЩЕ НОВИНИ

В софийското село Войнеговци ще изграждат детска градина на мястото на старата

В софийското село Войнеговци ще изграждат детска градина на мястото на старата

През 2022 година Столичният общински съвет беше одобрил проектиране, реконструкция и преустройство на една от сградите и премахване на другата

Училище "Максим Горки" в Стара Загора се разширява с нова пристройка

Училище "Максим Горки" в Стара Загора се разширява с нова пристройка

Ще бъдат предприети действия за разработка на идеен проект и за археологическо проучване на зоната, което трябва да бъде съгласувано с НИНКН

Ново ваканционно селище се предвижда да бъде изградено между къмпинг Арапя и Северния плаж на Царево

Ново ваканционно селище се предвижда да бъде изградено между къмпинг Арапя и Северния плаж на Царево

То предвижда 632 места и включва вили, мобилни къщи, кемпери, каравани и палатки, открит бар, зони с огнища, споделено работно място, детски площадки, ресторант с външен басейн, спортен център със закрит басейн и сауна, магазини, спортни площадки, лятно кино и зона за групови занимания

Студенти ще изготвят проекти за няколко значими за Община Царево сгради

Студенти ще изготвят проекти за няколко значими за Община Царево сгради

Техен ръководител е арх. Цвета Сурчева – преподавател във Висшето училище по архитектура „Ла Вилет“ в Париж, Франция