Обявиха приемното здание на жп гарата в Нова Загора за паметник на културата

165

Изисква се консервация, адаптация, експониране и социализация на обекта


След близо 18 месеца заповедта за обявяване на приемното здание на жп гарата в Нова Загора за паметник на културата вече е факт, съобщиха от Фейсбук групата „103г. ЖП-ГАРА - да запазим част от историята на Нова Загора“. Със заповед от 2 ноември сградата публична държавна собственост на 2 етажа и със застроена площ 505 кв. м е обявена за единична архитектурно-строителна недвижима културна ценност от Ново време с категория „местно значение“.

Допуска се конструктивно укрепване на сградата и подмяна на носещи елементи само при доказана необходимост на база конструктивно обследване. Допуска се и използване на сградата в оригиналната й функция или адаптиране за нова такава, но съвместима с оригиналната й за обществен достъп. Позволена е промяна на разпределението при отпаднали функции на част от помещенията и необходимост от създаване на нови.

По отношение на външния облик на сградата се изисква възстановяване на първоначалния вид и използване на технологии, материали, детайли, обработка, цветове и други, идентични на оригиналните. Необходимо е премахване на по-късно поставените метални решетки на врати и прозорци, козирки и други с изключение на места за продаване на билети и главна каса. Дървената дограма може да се подмени с нова дървена, външната топлоизолация трябва да е само с боя, а улуците и водостоците трябва да са идентични с оригиналните по оформяне, материал и местоположение. Не се допуска монтиране по фасадите и покрива на елементи на технически съоръжения и инсталации, с изключение на необходимите за функцията на гарата. Разрешава се художествено осветяване на обекта.

Изисква се да се издирят всички оригинални табели и демонтираният гаров часовник и връщането им на оригиналните им места. Ако часовникът не е съхранен, на същото място трябва да се монтира нов с аналогичен дизайн.

По отношение на вътрешния облик се изисква възстановяване на първоначалния вид на фоайета, чакалня, ресторант, включително обзавеждане - с използване на техники и материали, идентични на оригиналните. Трябва да бъдат съхранени мозаечната настилка с датировка в чакалнята, дограмите в интериора и други автентични дървени елементи. Трябва да се възстановят подменени или липсващи елементи, като се изработят по аналогия на оригиналните. Допуска се монтиране на съвременни технически елементи като информационни табла, монитори и други, както и ново обзавеждане, което обаче не компрометира стойността на обекта и не пречи на неговото екпониране. Не се допуска монтиране на рекламни табели както по фасадите, така и в интериора.

По отношение на околното пространство не се допуска изграждане на нови сгради, пристрояване и надстрояване на съществуващите. Изисква се съхраняване на автентичната планова композиция и възстановяване на заличените тревни и паркови площи североизточно от приемното здание. Допуска се засаждане на нова растителност, характерна за региона. Гранитните бордюри трябва да се запазят, а настилките може да бъдат сменени. Съхранява се фонтанът, като се възстановява по автентичен вид, експонира се паметната плоча, допуска се парково обзавеждане, запазва се мястото на спирката на градския транспорт с изграждане на необходимите елементи. Не се допуска разполагане на площадки с контейнери за отпадъци, преместваеми обекти в тревните площи и в парковата зона с фонтан.

Национална компания „Железопътна инфраструктура“ да запази и реставрира съществуващото приемно здание на жп гара Нова Загора - това решение беше взето след обществено обсъждане на проекта в края на март т.г. Разчетите показаха, че реалистичният срок за изработването на нов проект и неговото изпълнение е краят на 2023г. и това няма да доведе до загуба на европейско финансиране. Сегашната заповед, подписана от доц. Д-р Пламен Славов (заместник-министър на културата), трябва да се впише в Националния публичен регистър на недвижимите културни ценности към НИНКН, но може да се обжалва пред Административния съд в Сливен в едномесечен срок.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Обновена е сградата на Камерна опера и Народно читалище "Н. Й. Вапцаров - 1866" в Благоевград

Обновена е сградата на Камерна опера и Народно читалище "Н. Й. Вапцаров - 1866" в Благоевград

В началото на годината кметът обеща градинката до сградата да бъде върната на гражданите

Предстои дискусия за съвместяването на жилищни и производствени територии

Предстои дискусия за съвместяването на жилищни и производствени територии

Събитието на 25 април в София е организирано от Съюза на урбанистите в България

Нов открит паркинг с 1 000 места ще има летище София през есента

Нов открит паркинг с 1 000 места ще има летище София през есента

Той ще включва и места за електрически автомобили със зарядни станции

В Хасково дадоха начало на мащабния ремонт на читалище "Заря 1858"

В Хасково дадоха начало на мащабния ремонт на читалище "Заря 1858"

Това е една от сградите-символи на града, а толкова мащабен и цялостен ремонт на сградата не е правен

Община Варна организира обществено обсъждане на инвестиционния проект за разширяване на булевард "Цар Освободител"

Община Варна организира обществено обсъждане на инвестиционния проект за разширяване на булевард "Цар Освободител"

Пътната артерия е една от най-натоварените в града, а в плана е заложено още реализация на градска железница северно от него