Обявиха седемте финалисти, които ще се борят за наградата Mies van der Rohe 2024

147

В списъка за отличията на Европейския съюз за съвременна архитектура са 5 обекта в категория Architecture и 2 - в категория Emerging


Журито е избрало 7-те финални творби заради това, че насърчават местни политики, които могат да станат глобални европейски модели, защото всички създават високо качество приобщаваща жизнена среда. Повечето от обектите трансформират и подобряват условията на по-скоро малки общности на места, преминали през различни процеси на забрава - бивши индустриални зони и малки села. Проектите в по-големите градове се изпълняват по-скоро в периферни райони, изграждайки силни асоциации със съществуващите квартали.

Финалистите в категория Architecture са:

Plato Contemporary Art Gallery в Ostrava (Moravia-Silesia, Czech Republic) от KWK Promes (Katowice, Poland)

Спасявайки историческа сграда и превръщайки я в художествена галерия, е въведено решение, което прави изкуството по-демократично. Преобразувано е пространството около галерията и е превърнато в арт парк с биоразнообразие в полза на жителите.

Study Pavilion в Campus of the Technical University of Braunschweig (Lower Saxony, Deutschland) от Gustav Düsing & Max Hacke (Berlin, Deutschland)

Новият учебен павилион е отворена концепция за студентски дейности. Концепцията следва принципа на суперструктура, която позволява на потребителя да променя и преконфигурира оформлението на сградата, за да отговори на непрекъснато променящите се изисквания в контекста на бързо развиващ се кампус.

Reggio School в Madrid (Community of Madrid, Spain) от ANDRES JAQUE / OFFICE FOR POLITICAL INNOVATION (Madrid, Spain)

Проектирането, изграждането и използването на училището има за цел да надхвърли парадигмата на устойчивост - чрез подход, при който въздействието върху околната среда е повече от материална мобилизация, колективно управление в пресечна точка с архитектурата.

Rebirth of the Convent Saint-François в Sainte-Lucie-de-Tallano / Santa Lucia de Tallà (Corsica, France) от Amelia Tavella Architectes (Aix en Provence, France)

Тази сграда, построена през 1480 г. и обявена за исторически паметник, е била частично в руини и неактивна. Сега тя е възстановена, съхранявайки връзката с миналото.

Häge в Lund (Scania County, Sweden) от Brendeland & Kristoffersen architects (Oslo, Norway)

Това е едно просто, но функционално пространство както за различни събития като дискусии или семинари, така и социално пространство за почивка и срещи, отворено за всички.

Финалистите в категория Emerging са:

Gabriel García Márquez Library в Barcelona (Catalonia, Spain) от SUMA arquitectura (Madrid, Spain)

Формата на сградата напомня за подредени книги. Тя е разположена на повдигнат площад, който позволява пешеходно преминаване и се издига над откритата площ, създавайки място, което разширява културната ос на квартала, заграден от големи дървета.

Square and Tourist Office в Piódão (Central Portugal, Portugal) от Branco del Rio (Coimbra, Portugal)

Единствената равна и открита зона на стръмното село е превърнато в място за събиране. Това, което преди беше паркинг, е преработено, павирано и частично засенчено с помощта на традиционни материали и техники.

В средата на миналия месец Европейската комисия и Фондация Mies van der Rohe обявиха краткия списък с 40 проекта, които продължиха в конкурса. Номинираните осем български отпаднаха от надпреварата. Обявяването на победителите ще се състои на 25 април в CIVA (Centre for Information, Documentation and Exhibitions on the city, architecture, landscape and urban planning) в Брюксел. Церемонията по награждаването ще се проведе на 14 май в павилиона на Mies van der Rohe в Барселона.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Недвижимата културна ценност Банкерска сграда в София е предвидена за хотел от веригата на Робърт де Ниро

Недвижимата културна ценност Банкерска сграда в София е предвидена за хотел от веригата на Робърт де Ниро

Марката за луксозни хотели, ресторанти и резиденции Nobu подготвя още един хотел в България - на брега на Черно море във Варна

Предстои художествен конкурс за триизмерни информационни елементи, представящи археологията на Антична Сердика

Предстои художествен конкурс за триизмерни информационни елементи, представящи археологията на Антична Сердика

Предвижда се изработване на макети и прототип за тактилни маркери, предназначени за вграждане в тротоарните и пътни настилки

"Куршум джамия" окончателно остава собственост на Община Карлово

"Куршум джамия" окончателно остава собственост на Община Карлово

Това следва от определение на Върховния касационен съд, което не подлежи на обжалване

Държавата отпуска още 75 милиона лева за стадионите "Христо Ботев" и "Локомотив" в Пловдив

Държавата отпуска още 75 милиона лева за стадионите "Христо Ботев" и "Локомотив" в Пловдив

В МРРБ бяха подписани споразумения по програмата за финансиране на общински проекти