Одобриха за финансиране проекта на Община Свищов за изграждане на съоръжения за минерален извор

109

Предвидено е довеждането на минералната вода до МБАЛ „Д-р Димитър Павлович“, където да бъде използвана с балнеоложки цели, както и да захранва бъдещия Дунавски индустриален технологичен парк


Снимка: Община Свищов

Националният доверителен еко фонд одобри за реализиране проект на община Свищов на стойност близо 700 хил. лева. Средствата, които са съвместно финансиране 50/50 от НДЕФ и Общината, са за изграждане на каптажна шахта при Сондаж МоР-4хг от НМВ „Свищов“, довеждащ водопровод и помпена станция с черпателен резервоар в гр. Свищов.

Това се случва след приключване на първи етап от дейностите по проекта, при който Община Свищов със собствени средства в размер на 80 хил. лева извърши проучвателни административни процедури и ремонтни дейности на сондажа за минерална вода в урбанизираната територия на града.

Във връзка с реализирането на втория етап от проекта, със средствата, осигурени от НДЕФ, предстои изграждането на каптажна шахта, в която да се разположат контрол на помпеното оборудване, водомер за отчитане на изразходваните количества и всичко необходимо за нормалното функциониране на системата.

Каптажната шахта ще бъде с размери около 3х4м и дълбочина 2,35м. Предвижда се също изграждането на довеждащ водопровод за минерална вода с трасе от каптажната шахта до нова помпена станция с резервоар в гр. Свищов, който да резервира необходимите обеми минерална вода за захранване на бъдещите консуматори.

Помпената станция с черпателен резервоар ще бъде изцяло вкопана с цел запазване на температурата на минералната вода. Предвидена е и външна топлоизолация. Цялото съоръжение ще бъде с размери около 15,50м х 10,70м и дълбочина 4,10метра.

От каптажната шахта при Сондаж №4-хг до помпената станция с черпателен резервоар ще се изгради напорен водопровод за минерална вода, който да отведе водите от сондажа до резервоара. Трасето на водопровода попада в рамките на населеното място и е съобразен с регулационния план на Свищов. Водопроводът ще бъде с приблизителна дължина около 1100 метра и ще стига до спортната база на Корпус Юг.

През 2021 г. ръководството на общината положи усилия сондажът отново да бъде отново открит. Той беше затрупан от 11 хил. тона строителни отпадъци през годините. В резултат на това бе изготвен настоящият проект, който вече е във втори етап на своето реализиране. Изпълнението на дейностите, които ще доведат до оптималната експлоатация на сондажа, ще бъдат в четири етапа.

В трети етап от планираните дейности се предвижда довеждането на минералната вода до МБАЛ „Д-р Димитър Павлович“, където да бъде използвана с балнеоложки цели, а средствата за него ще бъдат осигурени от Закона за държавния бюджет.

В последния, четвърти етап, е планирано минералната вода да захранва и бъдещия Дунавски индустриален технологичен парк – Свищов, с което ще се гарантира оптимално оползотворяване на ресурса от извора и задоволяване нуждите на инвеститорите и гражданите.

ОЩЕ НОВИНИ

Започна реконструкцията на ул. “Опълченска“

Започна реконструкцията на ул. “Опълченска“

Срокът за изпълнение на обекта е около 8 месеца

До края на годината започва строителството на още 4 участъка от АМ „Хемус“

До края на годината започва строителството на още 4 участъка от АМ „Хемус“

Завършва изграждането на отсечката от Боаза до пътя за Луковит

Министър Коритарова с призив към строителния бранш в страната да помогнат в борбата с пожарите

Министър Коритарова с призив към строителния бранш в страната да помогнат в борбата с пожарите

Екипите на държавните ВиК дружества и „Автомагистрали“ ЕАД се включват с техника в помощ на противопожарните служби

Изградено е локалното платно, осигуряващо един от достъпите до предвидения "Бизнес Център Филвик" на входа на Варна

Изградено е локалното платно, осигуряващо един от достъпите до предвидения "Бизнес Център Филвик" на входа на Варна

За архитектурата на сградата отговаря Fekta Architectiral Studio, които са заложили на изчистена визия

Започна изграждането на обходния път на Рудозем

Започна изграждането на обходния път на Рудозем

С изпълнението на проекта транзитният трафик ще бъде изведен извън града и ще се улесни пътуването към гранично контролно-пропускателен пункт Рудозем - Ксанти