Откриха завод в Индустриална зона Божурище

2691

Заводът е на германската компания „Бер-Хелла Термоконтрол” ЕООД (ВНТС).


Инвестиционният проект на компанията е за изграждане „на зелено” на високотехнологично производство и развоен център за елементи за управление, използване и регулиране на автомобилни климатични и отоплителни системи, както и елементи за управление на системи за моторно охлаждане на автомобили. Някои от основните клиенти на компанията са световни марки като Мерцедес, БМВ, Фолксфаген, Сканиа, Волво, Шкода, Сеат. Броят на работните места в резултат от реализирането на инвестицията се очаква да достигне до 330 в края на 2016 г.

Стойността на инвестиционния проект на BHTC е над 42,5 млн.лв. Това е първата мащабна инвестиция в рамките на икономическа зона София-Божурище. Предприятието е най-големият проект на „Национална компания индустриални зони" ЕАД и най-големият проект в България за нова икономическа зона през последните години.

Компанията-инвеститор е съвместно предприятие, основано през 1999, между германските Hella KGaA Hueck & Co. и Behr GmbH & Co. KG и е сред ключовите производители на контролни панели и уреди за обслужване и управление на климатични инсталации. Освен централната производствена база в гр. Липщадт, Германия, BHTC има подразделения още в САЩ, Китай и Индия.

За последните десет години стокооборотът между България и Германия е нараснал седем пъти, заяви президентът Росен Плевнелиев на откриването. Държавният глава отбеляза, че днес Германия е най-големият търговски партньор на България и най-големият пазар за българските стоки. Росен Плевнелиев приветства новата вълна германски инвестиции у нас, като подчерта, че резултат от интензивното търговско-инвестиционно сътрудничество са „качество и продукти на световно ниво, сглобени и произведени тук, в България“.

"Радваме се на успеха на българския автомобилен клъстер, който беше създаден само преди три години, а днес е една динамично развиваща се организация, с нови фабрики и работни места. В тази изключително модерна фабрика ще се произвеждат компоненти за световноизвестни марки автомобили, които трасират пътя на модерните технологии в служба на хората, а за нас това е доказателство, че сме на прав път", заяви още Росен Плевнелиев.

Държавният глава припомни, че "Индустриална зона-Божурище" е стратегически разположена около три магистрали и е логистичен център за връзка с модерна железопътна линия, метрополитен, инфраструктура. „Това е доказателство за новата визия на България, която иска да бъде добро място за правене на бизнес, която ще даде всичко от себе си, за да може инвеститорите да се чувстват комфортно“, подчерта държавният глава.

Редактор: Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

В Кърджали одобриха промяна предназначението на имот с цел изграждане на болница и частен медицински университет

В Кърджали одобриха промяна предназначението на имот с цел изграждане на болница и частен медицински университет

Преди това имаше представяне на инвестиционното намерение пред Общинския съвет, както и пред обществеността и различни организации

Ще реформират четири дома за стари хора в София

Ще реформират четири дома за стари хора в София

Те се намират в „Зона Б-5“, „Илинден“, „Дървеница“ и Горна баня

Център за спешна медицинска помощ изграждат в Самоков

Център за спешна медицинска помощ изграждат в Самоков

Теренът се намира в югозападния край на двора на болницата

Промени гарантират изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в рамките на одобрения бюджет

Промени гарантират изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в рамките на одобрения бюджет

Спазване на финансовия лимит по НПЕЕМЖС и изпълнението ѝ в рамките на одобрения бюджет гарантират обявените за обществено обсъждане промени