Откриват официално Културния център в реставрираната Синагога във Видин на 4 септември

257

Сградата и прилежащия имот ще обединяват функции на музей, изложбено пространство, многофункционална зала за събития и озеленен двор


След като на 3 август във Видин посланикът на Израел в България Негово Превъзходителство Йорам Елрон разгледа вече завършената сграда на Синагогата, той заяви в благодарствен адрес до кмета д-р Цветан Ценков: „Нямам думи, с които да изразя възхищението си от свършената работа и от красотата на сградата. Преди три години Вие ми дадохте обещанието си, че до приключването на моя мандат Синагогата ще бъде въздигната в целия си блясък и великолепие и го спазихте на сто процента. Впечатлен съм от мащабността на реконструкцията, от красотата на всеки един детайл в сградата! Убеден съм, че тази перла в културно-историческото наследство на града ще постави стабилно град Видин на картата на атрактивните туристически дестинации, в това число за туристи от Израел“.

Проектът „Реставрация и адаптация на Синагога - Видин в туристически обект „Културен център „Жул Паскин“ се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020. Управляващият орган на програмата е одобрил дейността да бъде на инженеринг - изработване на инвестиционен проект (проектиране), упражняване на авторски надзор и строителство, извършвани от един изпълнител. Ръководителят на проекта за реставрация и адаптация на емблематичната за Видин сграда е арх. Ангел Недялков.

Преди изработването на инвестиционния проект са извършени необходимите проучвания - инженерно-геоложко и хидроложко проучване и спасително теренно проучване. Инвестиционният проект е съгласуван и одобрен от всички компетентни органи, включително от Националния институт за недвижимо културно наследство, както и от Организацията на евреите в България "Шалом" и Сдружение „Регионална организация на евреите в България "Шалом" - Видин, дарили Синагогата на Община Видин. Изградена е една допълнителната сграда - информационен център с кафене.

Сградата на втората по големина Синагога в страната е построена през 1894 г. Изградена е от голямата видинска еврейска общност, в която е роден и знаменитият творец Жул Паскин. Построена е по модела на синагогата в Будапеща. Архитектурният план е от типа на трикорабна едноабсидна базилика с два притвора, галерии и четири кули.

Вътрешният интериор е впечатлявал с колорит и употребата на древноеврейски символи. Олтарът е бил поставен в абсида върху подиум, оцветен в синьо, червено и бронз. Той повтаря архитектурата на старите еврейски храмове: централна част, две кули, арки и колони. Символът на слънцето е бил над олтара. За декорация на сградата са използвани розетки с шестоъгълни звезди, впечатляващи са били цветните стъкла и елегантните решетки на прозорците.

Дейността на еврейския молитвен дом е преустановена през 1950 г., поради масовото изселване на еврейските семейства от града. До 60-те години на миналия век е използван за различни нужди, след което е оставен на произвола на съдбата. Видинската Синагога е обявена за паметник от национално значение през 1967 г.

Към края на миналия век се прави опит за реставрация, премахва се покривът на храма, укрепват се основите и обектът се замразява. През лятото на 2021 стартира реставрацията - с удължаване на крайния срок за завършване.

Снимки: Община Видин

ОЩЕ НОВИНИ

В софийското село Войнеговци ще изграждат детска градина на мястото на старата

В софийското село Войнеговци ще изграждат детска градина на мястото на старата

През 2022 година Столичният общински съвет беше одобрил проектиране, реконструкция и преустройство на една от сградите и премахване на другата

Училище "Максим Горки" в Стара Загора се разширява с нова пристройка

Училище "Максим Горки" в Стара Загора се разширява с нова пристройка

Ще бъдат предприети действия за разработка на идеен проект и за археологическо проучване на зоната, което трябва да бъде съгласувано с НИНКН

Ново ваканционно селище се предвижда да бъде изградено между къмпинг Арапя и Северния плаж на Царево

Ново ваканционно селище се предвижда да бъде изградено между къмпинг Арапя и Северния плаж на Царево

То предвижда 632 места и включва вили, мобилни къщи, кемпери, каравани и палатки, открит бар, зони с огнища, споделено работно място, детски площадки, ресторант с външен басейн, спортен център със закрит басейн и сауна, магазини, спортни площадки, лятно кино и зона за групови занимания

Студенти ще изготвят проекти за няколко значими за Община Царево сгради

Студенти ще изготвят проекти за няколко значими за Община Царево сгради

Техен ръководител е арх. Цвета Сурчева – преподавател във Висшето училище по архитектура „Ла Вилет“ в Париж, Франция