Отличиха световен лидер в роботизираната хирургия за инвестицията му от 80 млн. лв. у нас

195

Президентът Румен Радев награди „Алкомет“ за „Инвеститор на годината“ за 2022 г., седем министри и вицепремиер връчиха награди на церемонията


От началото на мандата сме подкрепили 28 приоритетни инвестиционни проекта на стойност почти 400 млн. лв., по които са създадени приблизително 2 000 нови работни места. Това заяви министърът на иновациите и растежа Александър Пулев по време на официалната церемония „Инвеститор на годината“ за 2022 г., която отличи най-значимите инвестиционни проекти, реализирани у нас. Събитието се организира за седемнадесети път от Българската агенция за инвестиции (БАИ) към Министерството на иновациите и растежа (МИР).

Министър Пулев отличи световния лидер в роботизираната хирургия „Интуитив Сърджикал България“ ЕООД с наградата за „Инвестиция в иновативен бизнес“. Компанията инвестира над 80 млн. лв. в изграждането на най-съвременна производствена база в Първомай и ще разкрие над 100 нови работни места. Производителят на роботизираната помощ „Da Vinci“ е със седалище в Сънивейл, Калифорния, като хирурзите по света са извършили повече от 12 милиона хирургични процедури, използващи системите „Da Vinci“ на „Интуитив“.

Над 50 компании от всички сфери на икономиката бяха номинирани за участие в тазгодишното издание на конкурса. Голямата награда за „Инвеститор на годината“ за 2022 г. получи „Алкомет“ АД – най-големият производител на алуминиеви валцови и пресови продукти у нас.

В категория „Инвестиция на зелено“ победител стана „Интърнешънъл Арморд Груп“ за инвестицията си в завод за бронирани машини в Бургас.

В категорията „Устойчив бизнес“ беше отличена „Карлсберг България“ АД, за разширение на завода си в Благоевград. Втора и трета награди в тази категория получиха „Либхер Хаусгерете Марица“ ЕООД и „Теклас България“ ЕАД.

Наградата в категория „Инвестиция в човешки капитал“ получи фирмата „Роберт Бош“ ЕООД.

Наградата „Инвестиция в разширяване на бизнеса“ отиде при доставчика на авточасти „Витте Аутомотив България“ ЕООД за инвестицията в завода на компанията в Русе.

Награда за успешен стартъп получи „Ампеко“ ООД, а в категория „Община с най-много инвестиции“ първо място получи Бургас.

Тази година за първи път бяха присъдени и награди в категории „Будител“ и „За национална кауза“. В първата бе отличен Институтът за компютърни науки и изкуствен интелект и технологии /ИНСАИТ/, а втората получи платформата „Bulgaria wants you“, които подпомагат завръщането на българите от чужбина и работят за задържането на таланти в страната.

ОЩЕ НОВИНИ

"Хилтън София" получи българско отличие за интериорен дизайн на бизнес хотел

"Хилтън София" получи българско отличие за интериорен дизайн на бизнес хотел

Вътрешната и външната му реновация и пристрояване започна през 2021 година по проект на ИПА и е на финален етап

Винарска изба предстои да бъде изградена в с. Долна Диканя

Винарска изба предстои да бъде изградена в с. Долна Диканя

Очаква се да бъдат изградени още офисна, битова и складова част, ферментационно помещение и други, като вече е насадено и ново лозе в рамките на парцела

Продължава изграждането на най-мащабния и мултифукционален ритейл парк в Пловдив

Продължава изграждането на най-мащабния и мултифукционален ритейл парк в Пловдив

PARKMAXX RETAIL PARK се строи в кв. "Кючук Париж" върху терен от 42 декара между бул. "Кукленско шосе" и ул. "Индустриална"

Премиерът поиска отмяна на решението на Министерския съвет за изграждане на частна детска болница в столицата

Премиерът поиска отмяна на решението на Министерския съвет за изграждане на частна детска болница в столицата

Притесненията на политици, граждански организации и експерти са, че няма кадрови капацитет за подобно болнично заведение едновременно с предвидената държавна Национална детска болница

Ремонтът на Дунав мост при Русе няма да започне преди края на лятото

Ремонтът на Дунав мост при Русе няма да започне преди края на лятото

В момента се извършва анализ на състоянието на обходните участъци и се набелязват мерки, които да бъдат изпълнени преди започването на основния ремонт