Отличиха световен лидер в роботизираната хирургия за инвестицията му от 80 млн. лв. у нас

196

Президентът Румен Радев награди „Алкомет“ за „Инвеститор на годината“ за 2022 г., седем министри и вицепремиер връчиха награди на церемонията


От началото на мандата сме подкрепили 28 приоритетни инвестиционни проекта на стойност почти 400 млн. лв., по които са създадени приблизително 2 000 нови работни места. Това заяви министърът на иновациите и растежа Александър Пулев по време на официалната церемония „Инвеститор на годината“ за 2022 г., която отличи най-значимите инвестиционни проекти, реализирани у нас. Събитието се организира за седемнадесети път от Българската агенция за инвестиции (БАИ) към Министерството на иновациите и растежа (МИР).

Министър Пулев отличи световния лидер в роботизираната хирургия „Интуитив Сърджикал България“ ЕООД с наградата за „Инвестиция в иновативен бизнес“. Компанията инвестира над 80 млн. лв. в изграждането на най-съвременна производствена база в Първомай и ще разкрие над 100 нови работни места. Производителят на роботизираната помощ „Da Vinci“ е със седалище в Сънивейл, Калифорния, като хирурзите по света са извършили повече от 12 милиона хирургични процедури, използващи системите „Da Vinci“ на „Интуитив“.

Над 50 компании от всички сфери на икономиката бяха номинирани за участие в тазгодишното издание на конкурса. Голямата награда за „Инвеститор на годината“ за 2022 г. получи „Алкомет“ АД – най-големият производител на алуминиеви валцови и пресови продукти у нас.

В категория „Инвестиция на зелено“ победител стана „Интърнешънъл Арморд Груп“ за инвестицията си в завод за бронирани машини в Бургас.

В категорията „Устойчив бизнес“ беше отличена „Карлсберг България“ АД, за разширение на завода си в Благоевград. Втора и трета награди в тази категория получиха „Либхер Хаусгерете Марица“ ЕООД и „Теклас България“ ЕАД.

Наградата в категория „Инвестиция в човешки капитал“ получи фирмата „Роберт Бош“ ЕООД.

Наградата „Инвестиция в разширяване на бизнеса“ отиде при доставчика на авточасти „Витте Аутомотив България“ ЕООД за инвестицията в завода на компанията в Русе.

Награда за успешен стартъп получи „Ампеко“ ООД, а в категория „Община с най-много инвестиции“ първо място получи Бургас.

Тази година за първи път бяха присъдени и награди в категории „Будител“ и „За национална кауза“. В първата бе отличен Институтът за компютърни науки и изкуствен интелект и технологии /ИНСАИТ/, а втората получи платформата „Bulgaria wants you“, които подпомагат завръщането на българите от чужбина и работят за задържането на таланти в страната.

ОЩЕ НОВИНИ

Камарата на строителите в България изработи пътна карта с практически съвети за всеки, който се заема да строи

Камарата на строителите в България изработи пътна карта с практически съвети за всеки, който се заема да строи

В услуга на гражданите браншовата организация публикува и примерни договори за строителство и ремонти

В курортен комплекс "Белчин бани" край самоковското село Белчин изграждат къмпинг с минерална вода

В курортен комплекс "Белчин бани" край самоковското село Белчин изграждат къмпинг с минерална вода

Той ще включва сграда с пространства за забавление, хранене, СПА и два плувни басейна (на закрито и открито), бунгала, каравани, палатки и обслужващи санитарни помещения върху площ от 18 400 кв.м