Отново горя бившето кино „Възраждане“ на столичния бул. „Христо Ботев“

65

Сградата, в която се намираше заведението Sin City, е паметник на културата


Снимка: Николай Христов, БНР

Сградата на бившето кино „Възраждане“ на столичните булеварди "Христо Ботев" и "Александър Стамболийски", а по-късно нощно заведение, отново горя. Сигналът за инцидента е подаден минути след 7:00 часа тази сутрин. Пожарът е избухнал в покривната част на сградата. Пожарът е овладян, но сградата е силно пастрадала, като пожарникарите са спасили от огъня и съседна сграда, чийто покрив също е бил обхванат от пламъци. Пострадали няма.

Снимка: Спаси София

Това не е първият пожар в сградата. Паметникът на културата започва съществуването си като театър „Ренесанс“, построен през 1900 година. През 1940 г. сградата гори за първи път, но е възстановена. През годините приютява кино „Възраждане”, профсъюзен дом „Георги Димитров”, а в по-нови времена е популярна като поп-фолк дискотека „Син сити”. След 1 януари 2016 година нощното заведение затваря врати, а в края на същата година собственикът на сградата Красимир Георгиев обяви намерението си на мястото на бившата дискотека да построи петзвезден хотел. Намерението не се осъществи, а през март 2017г. сградата отново горя, като версията беше, че е подпалена от клошари. Засега версията и за този пожар е подобна.

Снимка: CityBuild.bg, 2017г.

Министърът на културата Велислав Минеков смята, че пожарът в бившето кино "Възраждане" е класическа престъпна схема. "Явно мафията набира сили. Предполагат, че служебното правителство скоро ще приключи. Това е явление, което е многократно. Сега говорихме и с началника на пожарната, това се случва редовно. Всъщност това е схемата как да унищожим паметник на културата, обикновено това са паметници с определен статут в  министерството.  Подпалва се покривът, влиза вода в етажите, сградата се обявява за негодна и строите вашият билдинг и неговите 28 етажа. Това е. Това беше на „Скобелев“, това беше на "Патриарх Евтимий", това се случва и тук, това се случи и в Пловдив със складовете. Винаги има един клошар. Само че, нали няма да се заблуждаваме, че става дума за клошар. Това е класическа вид престъпност и трябва незабавна промяна в закона - при такъв инцидент собствеността трябва да се отнема, защото собственикът е длъжен да поддържа и да охранява тази си собственост“, коментира служебният министър на културата. Той допълни, че ще направи всичко необходимо, за да информира прокуратурата за случващото се със сградата.

ОЩЕ НОВИНИ

Предстои обновяването на неремонтирани с десетилетия сгради във Враца

Предстои обновяването на неремонтирани с десетилетия сгради във Враца

Община Враца има подписано споразумение за финансирането на 4 проекта на обща стойност от над 8 000 000 лв. за внедряване на мерки за енергийна ефективност

Подадено е инвестиционно предложение за изграждане на ритейл парк в Габрово

Подадено е инвестиционно предложение за изграждане на ритейл парк в Габрово

Той ще включва шест търговски обекта и полуподземен паркинг

Античният град Диоклецианополис в Хисаря посреща първите си гости

Античният град Диоклецианополис в Хисаря посреща първите си гости

Ръководител на проекта е арх. Пламен Михалски, археолог е Митко Маджаров, а проектант - Маринела Георгиева – Трифонова

Бургас може да има най-модерния студентски кампус в България

Бургас може да има най-модерния студентски кампус в България

От Общината призовават да подкрепите проекта, като попълните анкета

Два български обекта са номинирани в международния конкурс Baumit Life Challenge

Два български обекта са номинирани в международния конкурс Baumit Life Challenge

Това са Къща „Плочата“ в Плевен и сградата на Българска академия на науките на пл. „Народно събрание“ в София