Park Lane Developments направи първа копка на новата офис сграда на MFG в столичния "Лозенец"

375

"АЙЯ бизнес център" ще бъде с обща площ от над 13 350 кв. м с осем надземни и два подземни етажа и се намира близо до метростанция „Витоша“ и „Парадайс център“


Park Lane Developments, водеща компания в изграждането и управлението на бизнес имоти, направи първа копка на новия си проект – „АЙЯ бизнес център“ в кв. „Хладилника“ в София. Сградата ще бъде новият дом на компаниите от групата MFG. Това е втората мащабна сделка на пазара за офис площи, която Park Lane Developments осъществява след продажбата на клас А офис сграда на SAP Labs Bulgaria през 2021 г. Park Lane Developments стартира проекта през 2022 г. като спекулативна инвестиция, но още в процесa на планиране екипът сключи сделка за продажба с MFG по модела built-to-suit. Общата инвестиция на MFG в проекта ще бъде около 30 млн. евро.

Името на сградата, избрано от MFG, присъства в японската и арабската култура. Айя е женско име и има значение на „красива“ и „удивителна“, както и на „дизайн“. Същото име носи и бутиковата винарна, която групата развива. Проектант е фирма Planning на инж. Илиян Илиев, а фирмите „Хидроинжект” и „Венков Инженеринг“ ще изпълнят укрепването и изкопа на строежа. Фасадата ще отговаря на високи стандарти за енергийна ефективност, звукоизолация и соларни фактори. Тя ще е наклонена и подчертана с 6 декоративни плътни елемента в бронзов цвят - избрани да кореспондират визуално с екстериора на предходния голям проект на Park Lane Developments – SAP Center Sofia на ул. "Сребърна" 16, разположен срещу новата сграда.

"АЙЯ бизнес център" ще бъде с високи 3 метра тавани, функционални и ефективни зони с отворен план, просторна южна тераса на последния етаж с гледка към планината, ресторант и фитнес. На партерния етаж ще бъде разположен магазин за продажба на вино и спиртни напитки с прилежащи зали за дегустации и презентации.

В "АЙЯ бизнес център" ще има бързи зарядни станции за електрически автомобили и интелигентни датчици, които оптимизират използването на енергията. Въздухът ще бъде филтриран с ултравиолетови лампи (UV) за подобрено качество. Сградата ще бъде завършена две години след започване на строителните дейности. Финансирането се осигурява с подкрепата на ОББ.

Източник: INTERIMAGE

Park Lane Developments е инвестиционна компания, която разработва и управлява бизнес имоти (офис сгради, търговски и логистични центрове). Компанията е част от AG Capital – водеща група за инвестиции в търговски и жилищни имоти в ЦИЕ.

Management Financial Group е 100% българска група компании, която осигурява достъп до финансиране. Основният фокус е предлагането на финтех и застрахователни продукти за физически лица и малък и среден бизнес. Групата е активна в седем държави: България, Румъния, Украйна, Полша, Северна Македония, Испания и Хърватска, и планира мащабна геоекспанзия на ключови международни пазари като Мексико, САЩ и Индия. MFG е работодател на над 8300 души в повече от 450 офиса в държавите, в които оперира.

ОЩЕ НОВИНИ

Община Бургас даде старт на 45 проекта за 130 милиона лева

Община Бургас даде старт на 45 проекта за 130 милиона лева

Те са одобрени да получат финансиране от Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България

Офис пазарът в София регистрира лек спад на свободните площи през второто тримесечие на годината

Офис пазарът в София регистрира лек спад на свободните площи през второто тримесечие на годината

Той достига до 15.3% (50 базисни пункта) въпреки ръста на предлагането с нови проекти за отдаване под наем

Китайска компания има интерес към Индустриалния парк в Божурище

Китайска компания има интерес към Индустриалния парк в Божурище

Това стана ясно миналата седмица след среща на собственика на Pan-China Fastening Systems и ръководството на Национална компания индустриални зони

До края на годината започва строителството на още 4 участъка от АМ „Хемус“

До края на годината започва строителството на още 4 участъка от АМ „Хемус“

Завършва изграждането на отсечката от Боаза до пътя за Луковит

Обявени са финалистите във второто издание на наградата UIA 2030 за устойчива архитектура

Обявени са финалистите във второто издание на наградата UIA 2030 за устойчива архитектура

Финалистите от 5-те региона на Международния съюз на архитектите преминават към етап 2