Първата от многофункционалните типови ученически спортни зали в София се изгражда в 56. СУ в район "Люлин 8"

462

Строежът й стартира пет години след обявяване на инициативата за 6 подобни сгради в училищни дворове


Проектът предвижда на площ от близо 2 000 кв. м да бъде построена мултифункционална спортна зала за футбол, волейбол и баскетбол на закрито, която ще може да се ползва и от гражданите. Изпълнител след обществена поръчка е ДЗЗД „БМ Инженеринг“ ("Марибор - Строй" ЕООД и "Графена Груп" ЕООД). Стойността на договора е 5 885 947 лв.

Ще бъдат изградени още съблекални с душове, лекарски кабинет, санитарни възли, стаи за треньори, административно помещение за контролни пултове за видеонаблюдение, пожарооповестяване и др.

Още през 2018 година Столична община обяви, че е избрала 6 училища, в които да бъдат изградени типови спортни зали: 2 СУ “Емилиян Станев” в “Павлово”, 51 СУ “Елисавета Багряна” в “Хиподрума”, 55 СУ “Петко Каравелов” в “Дървеница”, 56 СУ “Проф. Константин Иречек” в “Люлин 8”, 79 СУ “Индира Ганди” в „Люлин 7” и 144 СУ “Народни будители” в “Младост 3”. През 2019 година Столичният общински съвет одобри изработването на типов инвестиционен проект. След обществена поръчка за проектант беше избрано “Архитектурно-инженерен състав” ЕООД с главен проектант арх. Николай Няголов. Пет години след обявяване на инициативата стартира строежът на първата зала.

Снимки: Столична община и район "Люлин"

Средствата за началото на строителството са 1 млн. лв., осигурени от общинския бюджет, като цялата стойност на проекта е 7 млн. лв. Средства са осигурени и за спортна зала в 144 СУ “Народни будители” на ул. „Бъднина“ в “Младост 3”. То има разрешение за строеж № 158/11.09.2020г., като на 28 февруари тази година разрешението е презаверено. Избраният изпълнител след обществена поръчка е "Инмат София" ЕООД. При откриването на строителната площадка Йорданка Фандъкова заявява, че общо проектираните многофункционални спортни зали са пет (вместо заявените първоначално шест).

51 СУ “Елисавета Багряна” на ул. „Софийски герой“ 28 в „Красно село“ (“Хиподрума”) има разрешение за строеж № 219/26.08.2019 за Многофункционална училищна спортна зала. На 31 март тази година разрешението е презаверено.

79 СУ “Индира Ганди” на ул. "Полк. Стоян Топузов" 6 в „Люлин 7” има разрешение за строеж № 56/18.03.2020 за Многофункционална училищна спортна зала и инвестиционни проекти за прилежащо пространство. На 22 август тази година разрешението е презаверено.

2 СУ “Емилиян Станев” на ул. „Ген. Суворов“ 36 в “Павлово“ има разрешение за строеж № 127/05.08.2020г., влязло в сила на 25 август 2020г., за Многофункционална училищна спортна зала и топла връзка и инвестиционни проекти за прилежащо пространство. Няма данни да е презаверено.

За 55 СУ “Петко Каравелов” на ул. „Дъбница“ 3 в “Дървеница” (район "Студентски") открихме единствено разрешение за строеж № 9/18.01.2023 за Изместване на топлопровод с диаметър 2Ф76/140 и пристройка на съществуващи училищни сгради.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Откритият плувен басейн в Силистра ще заработи отново

Откритият плувен басейн в Силистра ще заработи отново

Договор за безвъзмездното му отдаване беше подписан между кмета на Общината Александър Сабанов и собственикът на басейна Явор Георгиев

Фондация "На открито" в партньорство с УАСГ представи разработки за обновяване на четири места за отдих в парк "Хисарлъка" в Кюстендил

Фондация "На открито" в партньорство с УАСГ представи разработки за обновяване на четири места за отдих в парк "Хисарлъка" в Кюстендил

Обектите са около входовете на парка при стадион “Осогово”, при бившия санаториум за детски белодробни заболявания, под зоопарка и в обхвата на крепостта

Община Враца получава държавен имот в с. Паволче за изграждане на образователен и културен център

Община Враца получава държавен имот в с. Паволче за изграждане на образователен и културен център

Така ще се осигури пространство за обучение и семинари, столова, зала за игри и практически дейности и други