Първото пространство от данни за градска среда стартира с международна конференция на 9 ноември в София

85

Събитието ще представи успешни европейски практики и ще срещне първите български членове на новата инициатива Urban Data Space на института GATE към Софийския университет


Институтът GATE към Софийския университет “Св. Климент Охридски” и Международната асоциация на пространствата от данни организират конференцията Data Spaces Discovery Day, която ще даде официален старт на първото пространство от данни за градска среда у нас - Urban Data Space. Чрез богата програма с участието на десетки европейски технологични лидери, събитието ще представи какво е пространство от данни, какви са възможностите за участие в него, какви са ползите от довереното споделяне на данни, както и кои са първите членове на българското Urban Data Space - държавни институти, корпорации, технологични фирми, общини, неправителствени организации и стартъпи. Конференцията ще се проведе на 9 ноември в галерия VIVACOM Art Hall Оборище 5 в София.

В събитието ще вземат участие водещи експерти от Европа, които ще представят различни успешни примери и бизнес приложения на суверенното споделяне на данни. Сред тях са пространствата от данни за енергийна ефективност и въглероден отпечатък в Хелзинки, за умно градско осветление в Барселона, както и примери от други европейски градове. Представените примери ще покажат как пространствата от данни намират практическо приложение и спомагат за решаване на различни предизвикателства в градовете, като оптимизиране на ресурсите и услугите в града, умна градска мобилност, използване на енергия и други. В две панелни сесии български и международни експерти ще обсъдят социалните и бизнес ползи от пространствата от данни. Събитието ще постави фокус върху бъдещето на суверенния обмен на данни в Европа и ще разгледа как чрез обмена и използването на данни могат да бъдат решени предизвикателствата пред градовете на бъдещето.

Българският Urban Data Space ще има ключова роля за развитието на българската икономика, базирана на данни”, казва директорът на Института GATE проф. д-р Силвия Илиева за новата инициатива. “Целим да създадем общност от съмишленици – учени, технологични експерти, юристи, икономисти, социолози и предприемачи, която да стимулира взаимодействието между наука, бизнес, правителство и общество, за използване на пространствата от данни за развитие на иновативни продукти, решения и услуги”, добавя още тя.   

По време на събитието участниците могат да разгледат и специална интерактивна Data Space Discovery зона с демонстрации на пространства за данни от европейската мрежа на Международната асоциация на пространствата от данни. Така българските участници ще могат да се срещнат лично с вдъхновяващи лидери от Европа и да се включат в професионалните дискусии. Участието в конференцията е безплатно, но местата са ограничени с предварителна регистрация тук.

За GATE

Институт GATE – Големи данни в полза на интелигентно общество, е първият високотехнологичен център за научни изследвания и иновации в областта на големите данни и изкуствения интелект в България и Източна Европа. Той е създаден през 2019 г. като основно структурно звено на Софийския университет в партньорство с Технологичния университет Чалмърс и Чалмърс Индустри Техник, Швеция.

GATE има за цел да създаде уникална среда и инфраструктура за приложни научни изследвания в най-съвременните технологични области – големи данни и изкуствен интелект, като се превърне в глобално конкурентен дигитален хъб за иновации и прилагането им в решаване на проблеми в областта на „Градове на бъдещето“, „Дигитално здравеопазване“, „Умна индустрия“ и „Интелигентно правителство“. GATE цели да развие значителен научен капацитет, да вдъхнови и култивира следващото поколение учени и експерти в областта. Той е инвестиция в хората със специален фокус върху младите и талантливи изследователи.

Проектът „Големи данни за интелигентно общество“ (GATE) се финансира по мярката WIDESPREAD-2018-2020 TEAMING Phase 2 на програма „Хоризонт 2020“ и по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Научете повече за GATE тук.

За Urban Data Space

GATE е българският хъб на IDSA (International Data Spaces Association), който насочва и обединява националните усилия в посока използване и споделяне на данни както в бизнеса, така и в обществено значими области. GATE e движеща сила в ангажирането на бизнеса и публичните и градските администрации, както и инкубатор и акселератор, който да ускори създаването на иновациите, базирани на обмена на данни и тяхното използване на национално и регионално ниво.

Пространството от данни за градска среда, на което GATE е инициатор, ще позволи събирането, обработката, обобщаването и споделянето на данни за града и региона в доверена и сигурна среда. Членството в екосистемата на Urban Data Space ще предостави на участниците ценен ресурс за иновации и развойна дейност, а също така и възможност за вземане на интелигентни градски решения. В пространството ще бъдат интегрирани публични и частни данни, както и генерирани от гражданите данни за ключови дейности като чистотата на въздуха, мобилността, строителството, енергийната ефективност и др. Така споделянето на данни може да има решаващо значение не само за осигуряване на по-добро използване на ресурсите и по-малко вредни емисии, но и за осигуряването на устойчивост чрез оптимизация на строителството, по-интелигентен градски транспорт, модернизирани съоръжения за пречистване на вода и отпадъци, и по-ефективни начини за използване на енергията в сградите.

ОЩЕ НОВИНИ

Етапното изпълнение на новия парк "Боряна" в столичния квартал "Иван Вазов" е на ход

Етапното изпълнение на новия парк "Боряна" в столичния квартал "Иван Вазов" е на ход

Обособяват се алеи с настилка, подготвя се площадката за шадраван, ще бъдат добавени улично осветление и паркова мебел

Ще бъдат реконструирани още две детски площадки в столичния район "Лозенец"

Ще бъдат реконструирани още две детски площадки в столичния район "Лозенец"

Те се намират на ъгъла на улиците „Якубица“ и „Бигла“ и между ул. „Плана планина“, ул. „Презвитер Козма“ и бул. „Черни връх“

Започна приемът на проектни предложения за участие в програмата "Зелена София 2024"

Започна приемът на проектни предложения за участие в програмата "Зелена София 2024"

Крайният срок за получаване на проектните предложения е до 17:00 часа на 13 август в деловодството на съответната районна администрация, за чиято територия се кандидатства

Община Бургас даде старт на 45 проекта за 130 милиона лева

Община Бургас даде старт на 45 проекта за 130 милиона лева

Те са одобрени да получат финансиране от Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България

Откриха нова зона за шах на открито на Гребната база в Пловдив

Откриха нова зона за шах на открито на Гребната база в Пловдив

Тя се намира до Младежкия център и е дарение от фирма „Айгер Инженеринг” ООД

Предстои старт на конкурса за българския павилион на Венецианското биенале

Предстои старт на конкурса за българския павилион на Венецианското биенале

Комисар на българското участие ще бъде арх. Александър Стайнов