Показаха архитектурен проект за реставрация и обновяване на къща недвижимо културно наследство в центъра на София

228

Сградата на ул. "6-ти септември" 47 се продава от частен собственик с разрешение за строеж


Сградата на ул. "6-ти септември" 47 между бул. „Васил Левски“ и бул. „Патриарх Евтимий“ е строена през 1912 година по проект на известния арх. Кирил Маричков по поръчка на софийски банкер. Двуетажната къща е със статут на архитектурно-строителен паметник на културата с местно значение. Според Кадастралната карта и регистри еднофамилната жилищна сграда е със застроена площ 283 квадратни метра, а имотът - 993 квадратни метра.

Снимка: Bulgarian Properties

Преди много време сградата е била детски дом, след това преминава отново в частни ръце. Процедурите около нея започват от 1998 година. Разрешение за строеж за „Преустройство, реконструкция, надстрояване и изграждане на подземни гаражи в свободната част“ е издадено на 3 юни 2013 година от предишния главен архитект на Столична община Петър Диков (сега председател на Съюза на архитектите в България). Възложител е Димитър Рачев (управител на „Неемия“ ООД). По информация от компанията за недвижими имоти Bulgarian Properties, до около 2017 година къщата е предлагана от нея на пазара, като офертата е включвала сградата и „проект за цялостно обновяване и реконструкция на автентични данни с възстановяване на всички детайли от оригиналните фасади“.      

Снимка: Bulgarian Properties

През 2021 година главният архитект на Столична община Здравко Здравков е презаверил разрешението за строеж от 2013 година, след което бившият вече министър на културата проф. Велислав Минеков съгласува инвестиционен проект за имота. Най-съществена промяна спрямо предходния одобрен проект е в запазването на оригиналния вид на южната и западната фасади, като останалата част от сградата се демонтира и реконструира в съответствие с оригинала. Запазват се одобрените кота корниз и кота било и се възстановява оригиналната геометрия на мансардния покрив. Възложител на инвестиционния проект е „Елегант Естейтс“ ООД (с управител Данаил Георгиев и съдружник Димитър Рачев).

Снимка: Bulgarian Properties

В момента имотът се предлага на пазара чрез компанията за луксозни имоти Unique Estates. Според офертата къщата е с „разрешение за строеж за консервация и реставрация с увеличаване на параметрите и височината“, както и с „одобрен инвестиционен проект, който включва разполагане на сутерена в пълните граници на имота, като се предвижда остъклена автомобилна платформа“. През февруари тази година главният архитект е одобрил изменение на проекта (предимно вътрешно), като няма промяна в силуета на сградата и е предвидено проследяване на пропорции и орнаментика от ценните южна и западна фасади и по останалите две. Засега от собственика (чрез запитване към компанията Unique Estates) нямаме информация относно бъдещата реализация.  

Снимки: Bulgarian Properties

Повод за интереса към сградата в момента е публикуваният от Aedes Studio в профила им във Фейсбук проект за реставрация и обновяване. „Според анализа на ценностите от проекта за КРР от 2012 г. като най-голяма ценност за сградата са определени южната и западната фасади, тъй като те са и най-богато и последователно декорирани, и най-директно се възприемат от обществеността при преминаване по ул. „Шести септември“, казват авторите на проекта. „Поради тази причина настоящият проект във всички свои части изхожда от запазването и конструктивното укрепване на тези две фасади и бъдещото им интегриране в общата структура на сградата. За да бъдат изпълнени изискванията за енергийна ефективност, тези фасади ще бъдат топлоизолирани от вътрешната страна, за да се постигне максимално съхраняване на екстериора с оригинално вложените материали и изпълнение. Останалите фасади са фрагментарни и нямат художествена стойност, поради което проектът предвижда тяхното преизграждане в съответствие с осъвременената функция на сградата“, казват още от студиото.

Ситуация

 
Западна фасада откъм ул. „6-ти септември“

 
Западна фасада откъм ул. „6-ти септември“

 
Западна фасада откъм ул. „6-ти септември“

 
Южна фасада към съществуваща сграда в посока бул. „Васил Левски“

 
Източна фасада към вътрешния двор

 
Източна фасада към вътрешния двор

 
Източна фасада към вътрешния двор

 
Северна фасада до съществуваща сграда в посока бул. „Патриарх Евтимий“

 
Разрез

 
Разрез

Проектът предвижда адаптиране на съществуващите разпределения към съвременния начин на живот на обитателите. „Сградата запазва жилищната си функция, но характеристиките на обитаването са се променили значително спрямо периода на построяване на сградата. Единственият начин тя да възобнови своето пълноценно съществуване в града е чрез осъвременяване на нейната функция без нарушаване на естетическото ѝ въздействие. Такава е философията на проекта и в този дух ще се проведе цялата реконструкция на сградата“, казват още от Aedes.

 
Сутерен

 
Партер

 
Първи етаж

 
Втори етаж

Aedes studio е създадено през 2004 година от арх. Пламен Братков и арх. Росица Браткова. Един от първите им проекти – жилищна сграда "Жаклин", попада в селекцията на Европейските награди „Мийс ван дер Рое“. Студиото участва в конкурси, има награди и номинации. Сред открояващите се техни проекти са сградите Liubata, Red Apple, Urbano modulo, Q center, Zdrave, Vitoshka, както и комплексът KO-SHARE (в процес на реализация).

През 2019 година студиото получи награда за възстановената по архивни данни съборена къща на ул. „Иван Вазов“ 7 в София, проектирана от арх. Стефан Джаков и строена за генерал-майор Димитър Перниклийски през 20-те години на миналия век. Макар сградата да е с най-ниската категория – „за сведение“, инвеститорът и архитектите възстановяват три от фасадите (със специално внимание към тази откъм улицата), заедно с ново интериорно разпределение и съвременна северна фасада.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Citybuild представя обновена платформа за архитектурната общност

Citybuild представя обновена платформа за архитектурната общност

Сайтът вече дава възможност да създавате собствен профил, да публикувате проекти и да управлявате сами своето дигитално представяне

Иновативен жилищен проект на Дания спечели наградата Green Cities Europe Award 2023

Иновативен жилищен проект на Дания спечели наградата Green Cities Europe Award 2023

Заобиколен от зеленина и езеро, Basecamp Lyngby в Копенхаген предлага жизнена среда с богато биоразнообразие

Започна изграждането на втори търговски комплекс HOLIDAY PARK в София

Започна изграждането на втори търговски комплекс HOLIDAY PARK в София

На разположение на клиентите ще има два хипермаркета и над 20 магазина и заведения

Новата сграда на детска градина "Каменица" в Пловдив отваря в началото на следващата година

Новата сграда на детска градина "Каменица" в Пловдив отваря в началото на следващата година

През септември приключи строителството, а в момента се работи по оборудване и обзавеждане

Със средства от Плана за възстановяване и устойчивост ще бъде ремонтиран Националният студентски дом в София

Със средства от Плана за възстановяване и устойчивост ще бъде ремонтиран Националният студентски дом в София

На 29 септември от Министерството на културата беше одобрен и проектът за реновация на Голямата зала