Полицията арестува председателя на съвета на директорите на "Хидрострой" Велико Желев

252

Компанията е редовен получател на големи обществени поръчки за инфраструктурни обекти


Късно снощи полицията задържа председателя на съвета на директорите на "Хидрострой" Велико Желев и претърси офисите на фирмата. Софийска районна прокуратура наблюдава разследване, образувано първоначално за телесна повреда от органите на МВР, но към момента е преквалифицирано и се води за изнудване. Касае се за престъпление, извършено от трима души, сред които и шефът на "Хидрострой" Велико Желев. По предварителна информация той е принудил свой служител да подпише документи с невярно съдържание. Събрани са доказателства, които в момента се оценяват, а наблюдаващият прокурор ще прецени дали да удължи срока на задържане на Желев до 72 часа, обясни зам.-районният прокурор на София Борислав Георгиев. Към момента разследването не е прераснало в разследване за злоупотреби за строителство. 

Новината идва ден след като вътрешният министър Иван Демерджиев съобщи за разследвания на корупция, свързана включително и със строежа на пътища. Той каза, че МВР е установило нещо "смущаващо" в хода на проверките по магистралите и даде примери: недостатъчно количество асфалт, неспазени технологични норми и некачествени материали.  

Часове преди ареста прокуратурата съобщи, че е поискала от МВР и от Министерството на регионалното развитие информация за нередности в строителството на пътища, включително и по отношение на магистрала "Хемус" и на Северната скоростна тангента на София, изградена от консорциум „ХПВС-ССТ“, в който участва и „Хидрострой“. За тангентата наскоро стана ясно, че една трета от асфалта на пътя липсва.  

„Арестът на Велико Желев ме изненада, защото големият проблем в строителството и нередностите в пътния сектор са на държавата като възложител. Именно тя е допуснала незаконно строителство при ремонтите на републикански пътища в периода от 2018 до 2021 г., извършвайки основен ремонт, скрит като текущ. По този начин е нямало никакъв контрол“, каза за Българското национално радио министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков. Той посочи, че съвместните проверки на МРРБ с МВР показват и проблеми при строителството на магистралите, строени на по-ранен етап - до 2016 г. „Нямаме анализ коя компания как строи, но участъците се строят от различни фирми, а имаме едни и същи резултати. Това значи, че има проблем във възлагането и контрола“, коментира регионалният министър.

“Хидрострой” е основана през 1962 г. от Главно управление на водното стопанство при Министерски съвет с името „Водстрой”-Варна. През 1970 г. е преименувана в СУ „Водно строителство”, а четири години по-късно получава името „Хидрострой”.  

Желев по професия е счетоводител, работил е като данъчен служител, но е бил управител на "Инжстройинженеринг" – Варна. Също така е бил директор на Областно пътно управление – Варна в периода 2001 – 2003 г. и председател на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“, като на поста е назначен по време на правителството на Симеон Сакскобурготски в периода 2001 - 2005 г. По-късно, по времето на Тройната коалиция (БСП, НДСВ и ДПС) в правителството на Сергей Станишев в периода 2005 – 2009 г. е съветник на министъра на регионалното развитие Асен Гагаузов.

Първоначално дейността на „Хидрострой“ е съсредоточена във Варна, а след това и в Североизточна България, но постепенно разширява влиянието си в цялата страна. С дял и в „Пътни строежи – Велико Търново“, фирмата на практика държи ремонта, поддръжката и почистването на пътищата в тази част на България. През 2016 г. Желев купува втората най-голяма тогава строителна компания „Водстрой 98“.

През годините „Хидрострой“ е участвала в изграждането на много големи обекти в България. Компанията е свързана със строежа на ПАВЕЦ „Чаира“, промишленото водоснабдяване на АЕЦ „Козлодуй“, язовири и пречиствателни станции. Ремонтирала е и ВиК мрежата в северните квартали на София.

Желев строи и част от лотовете на магистрала „Хемус“ по определените като "порочни" инхаус процедури, прилагани от държавното „Автомагистрали“. Компанията му спечели обществената поръчка за строителство на тунел под Шипка, спечели и поръчката за магистрала „Велико Търново – Русе“. Другата компания на Желев – ВДХ, в момента ремонтира трасето на трамвай номер 5. Компаниите на Желев участват и в ремонта на Аспаруховия мост във Варна, на ул. "Шести септември" в София и други.  

Извън сферата на строителството Желев е собственик на бившата централа на ДЗИ на бул. „Цар Освободител“ в София, съдружник е в хотел „Астория“ в Златни пясъци и притежава имоти и в Дубай, съобщава economic.bg.

ОЩЕ НОВИНИ

Столичният общински съвет потвърди разпределението на комисиите и заместник-председатели на съвета

Столичният общински съвет потвърди разпределението на комисиите и заместник-председатели на съвета

Миналата седмица областният управител Вяра Тодева върна първото решение заради "съществени процедурни нарушения"

Проведе се обществено обсъждане за нова жилищна сграда на площад "Ручей" в столицата

Проведе се обществено обсъждане за нова жилищна сграда на площад "Ручей" в столицата

Намерението е на частния собственик на терена, на който има бензиностанция и двуетажен магазин на верига за хранителни стоки

Община Стара Загора спечели безвъзмездно финансиране за разработване на проект за разширението на Зоопарка

Община Стара Загора спечели безвъзмездно финансиране за разработване на проект за разширението на Зоопарка

Припомняме, че реконструкцията на парка с проектант "Архитект Киряков" ЕООД получи специална награда в конкурса ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS 2022 и награда BIG see Award 2023

Cushman & Wakefield Forton: Над 50% е ръстът на търговските паркове в България през 2023 година

Cushman & Wakefield Forton: Над 50% е ръстът на търговските паркове в България през 2023 година

Площите в сегмента нарастват с темп значително над средния за Централна и Източна Европа, показват данните на консултантската компания

Минерални бани е единственият общински център в област Хасково, в който няма физкултурен салон

Минерални бани е единственият общински център в област Хасково, в който няма физкултурен салон

Нова сграда с такова предназначение ще бъде изградена за учениците от СУ „Проф. д-р Асен Златаров“