Представиха проекта за железопътна връзка от гара "Владимир Павлов" до летище Бургас

328

В по-голямата част от трасето се използва полосата на съществуващата железопътна линия до „Сарафово“, а за отклоняване от нея се предвижда изграждане на Разделен пост


Вчера в Бургас беше представен предварителният проект за железопътна връзка от гара „Владимир Павлов“ до летище Бургас. Негов възложител е НКЖИ.

Новата железопътна линия ще бъде дълга 11 километра, еднопътна, електрифицирана, с безнаставов релсов път, което ще осигури намаляване на шумовите нива в градска част. В рамките на проекта се предвиждат нова спирка „Лазур“, нова спирка „Морска градина“, нова гара „Солниците“, спирка за бъдещо развитие “Кьошето“ и нова гара „Летище Бургас“.

Спирките ще бъдат проектирани с перони, като се предвиждат пешеходни надлези с асансьори и осигуряване на условия за трудно подвижни лица. Гара „Летище Бургас“ ще бъде изградена върху железопътна естакада, а чрез пешеходни подходи ще се осигури пряк достъп към летището и квартал „Сарафово“. Гарата ще осигури условия за престой, санитарни нужди, като за пътниците ще е осигурен удобен достъп в съответствие с изискванията и за лица с намалена подвижност.

„Ние сме удовлетворени, че вече сме на последната фаза на този процес, който стартира преди 6-7 години, когато бяха първите разговори да съхраним трасето на бившата жп връзка Бургас - Поморие с подготвяне на парцеларни планове и отклонение в посока Летище Бургас. Общината вече започна да изпълнява детайли по отношение на това трасе, защото в момента започваме изкопните дейности по подземното преминаване на ул. „Одрин“ и жп връзката", каза кметът Димитър Николов.

"Надявам се последната фаза по отношение на получаване на финансиране по оперативната програма да бъде факт и да създадем едно транспортно съоръжение, което ще облекчи трафика, ще намали шума, стреса и катастрофите, а и е екологичен транспорт. Южното Черноморие ще получи една нова транспортна възможност за чекиране на Летище Бургас от жп гарата и през пиковите дни на летните месеци това ще намали натоварването на летището, а и след време се надяваме този проект да се развие и стигне до първоначалния замисъл обхватът му да бъде Слънчев бряг – Летище Бургас – жп гара Бургас“, коментира кметът.

„Всичките ни усилия са насочени към приключване на тази първоначална фаза на проекта, изготвяне на технически проект и ПУП-ове, за да можем да направим една процедура, с която да изберем изпълнител, който да осъществи връзката с Летище Бургас и да търсим възможности за осъществяване на последващите етапи от развитие на връзката със Слънчев бряг. До края на тази година техническият проект трябва да бъде завършен окончателно, а строителството да започне през 2025 г.“, каза генералният директор на НКЖИ инж. Мария Генова.

„Ние държим на най-съвременна техника на обезшумяването на релсите. Втората тема е безопасността, имайки предвид, че скоростта няма да е малка, за да можем да спазим времевия прозорец, който ни е даден за стигане от първа до последна точка. Също така искаме и подвижният състав да бъде адекватен на съвременните условия с максимални удобства. Много е важно къде ще бъдат локализирани самите спирки. Искаме строящата се в момента Детска болница да е обвързана с нова спирка на железницата, за да дадем възможност на пациенти и посетители да могат безпрепятствено да ползват връзката. Този проект разглеждаме и като вътрешноградски транспорт, което значи, че жителите на „Сарафово“ ще могат да ползват различните спирки в двете посоки. Искаме детайли, за да можем да обвържем нашата вътрешноградска транспортна мрежа с останалите автобуси, които спират на спирките, прилежащи към новите жп спирки, за да могат и двете системи да бъдат в пълен синхрон“, добави кметът Димитър Николов.

Техническото проектиране предвижда също така изграждане на железопътен надлез при улица „Одрин“, нов пътен надлез при ул. „Димитър Димов“, пробив под главен път I-9 и железопътна естакада при летище Бургас, както и други нови съоръжения.

Изпълнението на проекта ще допринесе за транспортната свързаност на централната градска част на Бургас чрез изграждане на нови спирки, както и за осигуряване на ефективен екологичен достъп към квартал „Сарафово“ и Летище Бургас. Значително ще бъде  подобрена транспортната свързаност на летището. Техническият проект е съобразен с възможностите за бъдещо развитие на железопътната линия до к.к. Слънчев бряг.

* Проектирането на обект „Изготвяне на технически проект, технически спецификации за строителство и изработване на ПУП за връзка между жп гара Бургас и летище Бургас“ по проект: „Достъп от коридор ОИС до летище Бургас. Проучвания за връзка между железопътната инфраструктура и летище Бургас“ се финансира от „Механизъм за свързана Европа“, сектор „Транспорт“. Стойността на договора за проектиране, технически спецификации за строителство и изготвяне на ПУП е 2 495 000 без ДДС, а Изпълнител – Обединение ИКюИнфра.

ОЩЕ НОВИНИ

Започна реконструкцията на ул. “Опълченска“

Започна реконструкцията на ул. “Опълченска“

Срокът за изпълнение на обекта е около 8 месеца

До края на годината започва строителството на още 4 участъка от АМ „Хемус“

До края на годината започва строителството на още 4 участъка от АМ „Хемус“

Завършва изграждането на отсечката от Боаза до пътя за Луковит

Министър Коритарова с призив към строителния бранш в страната да помогнат в борбата с пожарите

Министър Коритарова с призив към строителния бранш в страната да помогнат в борбата с пожарите

Екипите на държавните ВиК дружества и „Автомагистрали“ ЕАД се включват с техника в помощ на противопожарните служби

Започна изграждането на обходния път на Рудозем

Започна изграждането на обходния път на Рудозем

С изпълнението на проекта транзитният трафик ще бъде изведен извън града и ще се улесни пътуването към гранично контролно-пропускателен пункт Рудозем - Ксанти

Въпреки трудностите постепенно се придвижва проектът за Зеления ринг в София

Въпреки трудностите постепенно се придвижва проектът за Зеления ринг в София

Процесът се проточва заради процедури по прехвърляне на собственост и обжалвания