Представиха техническия проект за модернизацията на жп участъка Видин – Медковец

514

Може би най-интересното съоръжение е естакада с дължина 1 126 метра и височина 112 метра


Днес във Видин в рамките на регионална конференция НКЖИ представи проект „Модернизация на железопътната линия Видин – София“ и в частност техническия проект за модернизацията на участъка Видин – Медковец. С техническия проект се реконструира железният път, като се изгражда изцяло ново железопътно трасе с по-тежък тип релси, изцяло нова контактна мрежа, както и много нови инженерни съоръжения. След модернизацията влаковете ще могат да се движат със скорост до 160 км/ч. за пътнически и 120 км/ч за товарни. Изграденото при модернизацията ще отговаря на последните изисквания за сигурност, надеждност и техническа съвместимост в страните на Европейския съюз.  

В модернизацията на железопътния участък Видин – Медковец се предвиждат 5 нови междугария, частично ще бъдат реконструирани 2 съществуващи (Медковец – Брусарци и Брусарци – Дъбова махала) и ще бъдат изградени 4 нови гари (Дъбова махала, Воднянци, Срацимир и Видбол). Ще има 2 тунела с дължини съответно 325 и 2975 метра, 6 моста с обща дължина 564 метра, 11 виадукта и естакади с обща дължина 4680 метра. Може би най-интересното съоръжение е естакада с дължина 1 126 метра и височина 112 метра.

Извършено е софтуерно моделиране на разпространението на шума и на местата с превишени нива на шума са предвидени шумозащитни съоръжения.  Електрозахранването на новия участък ще се извършва от съществуващи тягови подстанции Видин и Брусарци, които ще бъдат модернизирани по програма „Транспортна свързаност 2021-2027“.  

Участък Видин – Медковец е разделен за строителство на три участъка: Медковец – Дъбова махала, Дъбова махала – Срацимир и Срацимир – Видин.  В рамките на този месец се очаква да бъдат обявени обществените поръчки за избор на изпълнители на строителството за две от тези отсечки, а именно: Медковец – Дъбова махала и Дъбова махала – Срацимир. За третата обявяването на обществената поръчка за избор на изпълнител на строителството се очаква до няколко месеца.

Индикативната стойност за строителството на целия участък Видин - Медковец е приблизително € 613 530 000, 85% от които ще бъде осигурена от Механизъм за свързване на Европа.

ОЩЕ НОВИНИ

Предстои дискусия за съвместяването на жилищни и производствени територии

Предстои дискусия за съвместяването на жилищни и производствени територии

Събитието на 25 април в София е организирано от Съюза на урбанистите в България

Нов открит паркинг с 1 000 места ще има летище София през есента

Нов открит паркинг с 1 000 места ще има летище София през есента

Той ще включва и места за електрически автомобили със зарядни станции

В Хасково дадоха начало на мащабния ремонт на читалище "Заря 1858"

В Хасково дадоха начало на мащабния ремонт на читалище "Заря 1858"

Това е една от сградите-символи на града, а толкова мащабен и цялостен ремонт на сградата не е правен

Община Варна организира обществено обсъждане на инвестиционния проект за разширяване на булевард "Цар Освободител"

Община Варна организира обществено обсъждане на инвестиционния проект за разширяване на булевард "Цар Освободител"

Пътната артерия е една от най-натоварените в града, а в плана е заложено още реализация на градска железница северно от него