Предстои избор на изпълнители на надстройката в ДГ “Лозичка” в квартал “Лозенец” в София

193

За разширението на детската градина ще бъде реализиран проектът на "7561 Архитекти", който се съобразява със съществуващата стара сграда


Предстои да бъде обявена дата за отваряне на ценовите предложения на участниците в обществената поръчка за строително-монтажни работи за надстрояване и обзавеждане на съществуващата нова сграда в 192 ДГ „Лозичка“ на ул. „Розова долина“ 12А в квартал „Лозенец“ в София, с което ще бъде открита една допълнителна градинска група. Участниците са „Калистратов Груп“ АД и "БСГ-ТИЕН" ДЗЗД („Булстрой Груп“ ЕООД и „Тиенгруп Метал“ ЕООД). За осъществяване на строително-монтажните дейности има одобрен работен проект с влязло в сила разрешение за строеж от 10 февруари т.г. на главния архитект на район „Лозенец“.

Проектът предвижда изграждане на надстройка на второ ниво на съществуваща нова сграда на детската градина. Върху стоманобетонната конструкция ще се изгради частично етажно ниво от лек метален скелет.

Във фасадно отношение проектът на "7561 Архитекти" (арх. Христо Станкушев) търси приемственост със старата сграда на градината и типични за нея материали и цветове - фасадите ще се изпълняват чрез дървесния фладер на вентилируемата облицовка, като кухините на металната конструкция ще се запълнят с минерала вата, а с бяла мазилка ще се пребоядиса съществуващата сграда.

Достъпност до новите помещения ще се осигури чрез нова външна стълба, както и чрез вътрешна връзка към основното стълбище на съществуващата сграда. Конструкцията ще е метална, олекотена, чиято стабилност ще е решена с изпълнението на стоманобетонни фундаменти.

Височината на сградата ще стане 10,73 м, а площта на имота не се променя. Проектът за надстройка предвижда занималня с кът за хранене, спалня с двуетажни легла и складово пространство, преддверие, санитарен възел със зона за стенен душ, разливно помещение, коридор между преддверието и останалите помещения. Пряката светлина се осигурява от покрития двор, с който има директен контакт. Други предвидени помещения са склад и помещение за персонала, както и архитектурно решение за кът за занимания при лоши атмосферни условия.

Отоплението се предвижда с подово отопление към съществуваща ТЕЦ мрежа, а за пречистването на въздуха е осигурена механична вентилация с рекуперация и пречистване на въздуха.

Проектирана е и зимна градина с площ 9,1 кв. метра, като пространството е покрито, остъклено, осигурено е проветряване и директна слънчева светлина. Зимната градина граничи с някои от помещенията, прилежащи към групата, с което им осигурява пряка дневна светлина. В дълбочина към по-ниските етажи зимната градина осигурява разсеяна светлина на граничещите помещения.

Допълнителната градинска група налага реорганизация на паркоустройството, прилежащо към двете сгради, с цел обособяване на нова зона за игра, с прилежащите й съоръжения за физическа дейност и отдих. В площадката за игра са проектирани пясъчник с кръгла форма, съоръжения за пазене на равновесие и катерене и комбинирано съоръжение. Предложена е и екологична каучукова ударопоглъщаща водопропусклива настилка с перфорации, позволяващи поникване на трева.

Вижте коментар на районния кмет за проекта тук.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Ще модернизират лодкостоянка в пристанище Созопол

Ще модернизират лодкостоянка в пристанище Созопол

Ще се реконструира територията на рибарското пристанище чрез изграждане на плаващи пирсове, подобряване на инфраструктурата на кейовата стена и площадковите мрежи

Подписан е договорът за финансиране на проекта за модернизация на жп линията от Волуяк до Драгоман

Подписан е договорът за финансиране на проекта за модернизация на жп линията от Волуяк до Драгоман

Отпуснатата финансова помощ е в размер на 166,2 млн. лева, които ще бъдат осигурени от ОПТТИ 2014-2020

Връчиха сертификат клас А за инвестиция за производство на електрически велосипеди

Връчиха сертификат клас А за инвестиция за производство на електрически велосипеди

Проектът на българо–австрийско дружество е за изграждане на завод в „Тракия икономическа зона“ (ТИЗ)

Започва ремонтът на обходния път през Витиня

Започва ремонтът на обходния път през Витиня

На АМ „Хемус“ в следващите месеци ще се ремонтират 4 виадукта

Разплатени са 62% от бюджета на ОП “Транспорт и транспортна инфраструктура”, при железопътните проекти – само 33%

Разплатени са 62% от бюджета на ОП “Транспорт и транспортна инфраструктура”, при железопътните проекти – само 33%

Това стана ясно по време на редовното заседание на Комитета за наблюдение на европейската програма в София в периода 11-12 май