Предстои протест във връзка с инвестиционно намерение за висока сграда на мястото на старата баня на Ситняково

255

Теренът е частна собственост и в момента там се намира фитнес


В 8:00 часа на 26 юли (петък) се очаква граждани да протестират пред старата баня на Ситняково. Причината е, че в средата на юни главният архитект на Столична община Здравко Здравков е одобрил изменение на план за застрояване в имот с идентификатор 68134.408.329 в район „Оборище“. Заявлението от 29 ноември 2023 година е от собственика на терена „Атама Уелнес енд СПА“ ООД, които имат фитнес клуб на мястото. С проекта се предвижда промяна в характера на застрояването, като от ниско то става високо 16 етажа - в съответствие с максимално допустимите показатели за зоната. Проектант е арх. Цветан Петров - IPA Architecture and more.

На няколко дървета в района около бул. „Ситняково“ се появиха прикачени текстове, които изразяват безпокойството на хората относно това какво предстои да се строи на мястото на старата баня. В текста се казва, че главният архитект на София и кметът на „Оборище“ са одобрили новия строеж. „Самата теза работи добре като обвинение, защото хората не знаят, че районната администрация не одобрява такива високи строежи. Нашите правомощия са за сгради до 15 метра и 5 етажа. За такъв стоеж ние можем само да дадем становище и то е ясно изказано в официалното ни писмо до главния архитект на София“, казва районният кмет Георги Кузмов на своята Фейсбук страница.

Снимка: Район „Оборище“

В становището си администрацията на района заявява, че толерира изграждането на нови модерни сгради, но държи те да хармонират с околната среда и визията на квартала и да спазват всички законови разпоредби за отстояния, комуникации и озеленяване. „При нашата среща с инвеститора сме предложили, поради протестираната кота корниз на сградата, въпреки че не e задължително, на по-ранен етап при готовност на проекта той да бъде представен в района за обществено обсъждане. Инвеститорите със сигyрност са взели предвид всички инфраструктурни строително-монтажни дейности, планирани в непосредствена близост, в това число вертолетна площадка и лъч на метрото“, се казва в становището. В него се отбелязва още, че проектът „изглежда изключително интересен, модерен и добър и неговите предимства трябва да бъдат защитени като част от общ идеен план за квартала“. „Хората имат право да се притесняват, защото никой не е виждал окончателния проект, дори и районната администрация, освен идейния на много ранен етап“, допълва Кузмов.

Хората обаче питат защо след като районната администрация още не е одобрила проекта, в заповедта на главния архитект се казва, че е представено положително становище от кмета на район „Оборище". Те настояват казусът да им бъде разяснен, а кметът на района потвърждава, че на място в петък ще има представители от администрацията.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Фонд за устойчиви градове отново е партньор на конкурса "Градолюбители"

Фонд за устойчиви градове отново е партньор на конкурса "Градолюбители"

Той подкрепя идеи и проекти в областите зелена енергия, чист въздух и транспорт, околна и градска среда, градски технологии и води

Нов облик ще придобие жп гарата в Разград

Нов облик ще придобие жп гарата в Разград

Предвиждат се и цялостни ремонтни дейности по приемното помещение

Приемателна комисия ще огледа разкопките на мястото на бъдещата автогара в Созопол

Приемателна комисия ще огледа разкопките на мястото на бъдещата автогара в Созопол

Има идея в новата сграда да бъде изградена зала, в която да бъдат изложени откритите артефакти

Община Царево кандидатства за основен ремонт и надстрояване на кметството в село Лозенец

Община Царево кандидатства за основен ремонт и надстрояване на кметството в село Лозенец

Очакваното финансиране е по проект „ZAGREY – тест за зелен туризъм“ по програма „ИНТЕРРРЕГ Средиземно море“ 2021-2027

В Елхово ще има нова сграда на Дома за стари хора

В Елхово ще има нова сграда на Дома за стари хора

Тя ще се намира на улица „Чаталджа“ 4 до здравно заведениe, аптека и новоизградена зона за отдих и ще е със застроена площ 613,35 квадратни метра