Бави се прекратяването на поръчката на инженеринг за детска болница в София

488

Избраните изпълнителите изчаквали официалното решение на институциите.


Миналата седмица като възложител на поръчката Министерството на здравеопазването изиска от своето дружество „Здравна инвестиционна компания за детска болница" ЕАД (ЗИКДБ ЕАД) да прекрати всички дейности, свързани с изпълнението на договора за инженеринг за изграждане на нова детска болница, както и да започне процедура за прекратяване на договора с изпълнителя ДЗЗД „Детско здраве" с едномесечно предизвестие. Причината МЗ да задвижи прекратяване на поръчката е позицията на МРРБ, че реконструкция на стария строеж в двора на Александровска болница не може да бъде направена, защото още през 2011 г. влиза в сила подробен устройствен план за цялата територия на Медицинска академия, съгласно който на мястото на недостроения корпус е предвидена нова сграда, но при обществената поръчка през 2019 г. никой не се е съобразил с действащия план. Уточняваме, че след като в края на миналата година с решение на Министерския съвет детската болница беше обявена за обект с национално значение, в правомощията на регионалния министър е да проведе процедури по одобряване на нов или изменение на действащ подробен устройствен план, да одобри инвестиционния проект и да издаде разрешение за строеж.

 

Снимка: МРРБ

 

Вчера по време на експертна дискусия за детската болница в Народното събрание по инициатива на „Демократична България" регионалният министър арх. Виолета Комитова повтори, че на среща с представители на изпълнителя и на „Здравна инвестиционна компания" ЕАД е предложила издаване на виза за проектиране на нова сграда на същото място. Според министъра това предложение е отхвърлено, за да не се провали спечелената вече поръчка (строителят е спечелил поръчката за повече от 77 милиона без ДДС и е получил 10% от тази сума авансово).

 

Компаниите в ДЗЗД "Детско здраве", които по техните думи не са били поканени на дискусията, коментираха казуса, като заявиха, че „споменатото предложение не сме отказвали, защото не сме го получили в рамките на водените разговори". Изпълнителният директор на „Здравна инвестиционна компания за детска болница" Иван Алексиев каза за bTV, че договорът не може да бъде прекратен с писмо, а само ако здравният министър нареди това по официален ред. Адвокати по дела, свързани с обществени поръчки, коментират, че държавата трябва да представи доказателства, че документът е нищожен.

 

Снимка: btvnovinite.bg

 

Няма спор, че детската болница трябва да бъде в района на Медицинска академия, заяви още министърът на регионалното развитие вчера по време на дискусията и предложи всички да се обединят около това. Според лекари и архитекти първо е необходим анализ на нуждите на детското здравеопазване, след това - изработване на детайлно техническо задание и после - провеждане на конкурс за проект и изпълнител. Позицията се подкрепя от националната гражданска инициатива „За истинска детска болница", както и от Камарата на архитектите в България. Това обаче означава, че до реализация на Национална детска болница ще се стигне след около 6 до 10 години.

 

От ДЗЗД "Детско здраве" заявиха, че реконструкцията на старата недовършена сграда предвижда пълно разрушаване на скелета и ново строителство на определения в поръчката терен. Те отново подчертаха, че компаниите в обединението имат „доказан във времето опит и експертиза в изграждането на лечебни заведения", като могат да построят Националната детска болница за малко повече от 2 години. Припомняме, че в началото на юли консорциумът представи два идейни проекта, които предвиждат механично събаряне на старата недовършена конструкция, използване на фундамента и изграждане на модерна сграда с височина до 20 метра.

 

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Предстои обновяването на неремонтирани с десетилетия сгради във Враца

Предстои обновяването на неремонтирани с десетилетия сгради във Враца

Община Враца има подписано споразумение за финансирането на 4 проекта на обща стойност от над 8 000 000 лв. за внедряване на мерки за енергийна ефективност

Подадено е инвестиционно предложение за изграждане на ритейл парк в Габрово

Подадено е инвестиционно предложение за изграждане на ритейл парк в Габрово

Той ще включва шест търговски обекта и полуподземен паркинг

Античният град Диоклецианополис в Хисаря посреща първите си гости

Античният град Диоклецианополис в Хисаря посреща първите си гости

Ръководител на проекта е арх. Пламен Михалски, археолог е Митко Маджаров, а проектант - Маринела Георгиева – Трифонова

Бургас може да има най-модерния студентски кампус в България

Бургас може да има най-модерния студентски кампус в България

От Общината призовават да подкрепите проекта, като попълните анкета

Два български обекта са номинирани в международния конкурс Baumit Life Challenge

Два български обекта са номинирани в международния конкурс Baumit Life Challenge

Това са Къща „Плочата“ в Плевен и сградата на Българска академия на науките на пл. „Народно събрание“ в София