През 2023 година може да има първа копка за нов стадион „Българска армия“

105

Това става възможно след като ПФК „ЦСКА-София“ плати задълженията си към ММС и беше сключено допълнително споразумение към договора за наем на стадиона


Снимка: Министерство на спорта

В петък изпълнителният-директор на търговското дружество “Сердика спортни имоти” ЕАД, чийто принципал е Министерството на младежта и спорта, и изпълнителният директор на ПФК “ЦСКА-София” ЕАД подписаха допълнително споразумение към договора за отдаване под наем на стадион “Българска армия”. По този начин двете страни се ангажираха да извършат определени стъпки до 31 декември, чрез които да се стигне до изграждането на ново съоръжение в “Борисовата градина”.

Министърът на младежта и спорта Радостин Василев обяви, че подписването на допълнителното споразумение става възможно след като на 29 април от футболния клуб са изчистили всички натрупани задължения към “Сердика спортни имоти” ЕАД в размер на 3 138 670,53 лв.

“Вече имаме ясна пътна карта, която е в рамките на няколко месеца. Чрез нея „Сердика спортни имоти“ ще учреди право на строеж на ЦСКА, с която клубът ще има възможността по представен и одобрен инвестиционен проект да построи новия си стадион”, каза министър Василев. Той уточни, че извършената работа през последните четири месеца може да послужи за пример при реализирането на публично-частно партньорство. “Сделката е такава, че държавата няма как да загуби контрол над своите имоти, а ЦСКА няма да има пречки да изгради своя стадион”, допълни спортният министър.

Снимка: Citybuild

Радостин Василев обяви, че няма да бъде учредявано съвместно дружество между “Сердика спортни имоти” ЕАД и ПФК “ЦСКА-София” ЕАД. “Тази идея, върху която е работено дълго време, според нас не е работеща. В едно общо дружество решенията се взимат с абсолютно мнозинство и могат да възникнат спорове, а това не е правилната юридическа техника. Заради това преминаваме към нещо, което в спортната инфраструктура мисля, че не е правено, но е правено в други сфери на вещното право. То напълно гарантира учредяването на право на строеж, което включва в себе си и правото на ползване. Това ще позволи на инвеститора да използва един обект, който ще построи сам за определен период от време, в който съгласно неговия бизнес план ще реализира освен възвращаемост на средствата и някаква печалба, както и позволява на държавата да не инвестира средства в своя обект, които няма възможност да инвестира в момента, но след известен период от време да придобие собствеността върху този обект, което е и нашата цел”, уточни Василев.

До 31 декември трябва да бъдат извадени всички необходими документи, за да започне строителството на стадиона. Министърът на младежта и спорта беше категоричен, че във всеки един етап ММС ще има пълен контрол над събитията. Ако до края на годината бъдат извадени нужните разрешителни, е възможно през 2023 г. да има първа копка.

В средата на януари главният архитект на Столична община арх. Здравко Здравков отбеляза, че Подробният устройствен план на парк „Борисова градина“ позволява цялостна реконструкция на стадион „Българска армия“. „За стадиона има издадена виза още през 2019 г. и той може да бъде предмет на проект, който да бъде внесен в Направление „Архитектура и градоустройство“ на Столична община.

Министърът на младежта и спорта Радостин Василев обяви, че очаква нов инвестиционен план от ПФК “ЦСКА-София” и за базата в Панчарево, която не е обект на подписаното допълнително споразумение.

ОЩЕ НОВИНИ

Обновена е сградата на Камерна опера и Народно читалище "Н. Й. Вапцаров - 1866" в Благоевград

Обновена е сградата на Камерна опера и Народно читалище "Н. Й. Вапцаров - 1866" в Благоевград

В началото на годината кметът обеща градинката до сградата да бъде върната на гражданите

Предстои дискусия за съвместяването на жилищни и производствени територии

Предстои дискусия за съвместяването на жилищни и производствени територии

Събитието на 25 април в София е организирано от Съюза на урбанистите в България

Нов открит паркинг с 1 000 места ще има летище София през есента

Нов открит паркинг с 1 000 места ще има летище София през есента

Той ще включва и места за електрически автомобили със зарядни станции

В Хасково дадоха начало на мащабния ремонт на читалище "Заря 1858"

В Хасково дадоха начало на мащабния ремонт на читалище "Заря 1858"

Това е една от сградите-символи на града, а толкова мащабен и цялостен ремонт на сградата не е правен

Община Варна организира обществено обсъждане на инвестиционния проект за разширяване на булевард "Цар Освободител"

Община Варна организира обществено обсъждане на инвестиционния проект за разширяване на булевард "Цар Освободител"

Пътната артерия е една от най-натоварените в града, а в плана е заложено още реализация на градска железница северно от него