През пролетта трябва да стартира реализацията на Зеления ринг на София

257

Приоритетните отсечки на най-големия линеен парк на столицата с 30 км пешеходна и велосипедна връзка са в „Изток“, „Слатина“, „Южен парк“ и „Гоце Делчев“, като първа копка се очаква край гара Пионер  


Кметът и главният архитект на Столична община и екипите на "Софияплан" и фондация "Зелена линия София" представиха вчера в Топлоцентралата подробна концепция за реализацията на проекта “Зелен ринг София”. Бъдещият линеен парк ще свързва 30 софийски квартала по третия градски ринг и ще предостави паркова среда за над 250 000 столичани в обхват 9 минути пеша от ринга.

Първият участък свързва „Слатина“ и „Изток“ до гара „Пионер“. Преди две години главният архитект изготви подробния устройствен план, който обаче беше обжалван. Вече има осигурено финансиране, решение на съда и влязъл в сила ПУП за първата отсечка от реализацията на ринга и се очаква изпълнението му да започне през пролетта догодина. На предстоящата сесия на общинския съвет ще бъде внесен докладът за придобиване на държавните имоти в този участък, като служебният министър на транспорта Христо Алексиев е уверил, че ще съдейства държавата бързо да предостави терените. Целта е веднага след това да започне процедурата за избор на изпълнител.
 

Зеленият ринг трябва да служи и като важна пешеходна връзка и гръбнак на велосипедна мрежа, която значително да подобри мобилността в града.

Чрез линейния парк кварталите ще имат много по-добър достъп до обекти на зелената система и разнообразни публични сгради, сред които са училища, детски градини, спортни и културни центрове.

След като се изгради връзката между „Слатина“ и „Изгрев“, проектът продължава развитието си към „Дианабад“ и „Хладилника“. Цялото трасе на бъдещият Зелен ринг може да облекчи трафика, да насърчи по-здравословните начини на придвижване и с това да подобри и качеството на въздуха в града.

Анализът на "Софияплан" разглежда собствеността на земята, на която трябва да бъде създаден Рингът, 82% от която е държавна и общинска. Разгледани са още устройствените зони, дървесните масиви, обхвата на обслужване на ринга, гъстотата на населението и демографската прогноза за различните отсечки, пешеходната и велодостъпност, достъпа до административни сгради и социална инфраструктура. На тази база са определени и приоритетните отсечки за реализация на ринга, които са в парк "Изток", по протежението на Слатинска река и Южен парк, в жк "Гоце Делчев", бул. "Вардар", район "Възраждане", жк "Надежда", "Сухата река", река Суходолска и жк "Левски". Концепцията включва урбанистични анализи, план за действие и приоритизация на реализацията на трасетата. Онлайн карта на ринга е достъпна тук.

В представянето участваха арх. Светослав Александров и ланд. арх. София Стоянова от фондация "Зелена линия София" — автори на идеята. Те говориха за пътя на инициативата досега и представиха няколко примери за реализация за трансформация на неизползвани пространства в паркове от други места по света, като Атланта, Ню Йорк, Париж, Йерусалим и Вупертал.

Източник: Агенция Imp-Act

ОЩЕ НОВИНИ

Предстои дискусия за съвместяването на жилищни и производствени територии

Предстои дискусия за съвместяването на жилищни и производствени територии

Събитието на 25 април в София е организирано от Съюза на урбанистите в България

Нов открит паркинг с 1 000 места ще има летище София през есента

Нов открит паркинг с 1 000 места ще има летище София през есента

Той ще включва и места за електрически автомобили със зарядни станции

В Хасково дадоха начало на мащабния ремонт на читалище "Заря 1858"

В Хасково дадоха начало на мащабния ремонт на читалище "Заря 1858"

Това е една от сградите-символи на града, а толкова мащабен и цялостен ремонт на сградата не е правен

Община Варна организира обществено обсъждане на инвестиционния проект за разширяване на булевард "Цар Освободител"

Община Варна организира обществено обсъждане на инвестиционния проект за разширяване на булевард "Цар Освободител"

Пътната артерия е една от най-натоварените в града, а в плана е заложено още реализация на градска железница северно от него