Продължава модернизацията на обектите на Терминал 2 на Летище София

143

В ход са и ремонт на паркинга и подготовка за покупка на нова багажна система


Снимка: Летище „София“

Вчера изпълнителният директор на „СОФ Кънект“ АД (новият оператор на Летище София) Хесус Кабайеро представи пред председателя на Българската стопанска камара Добри Митрев новият екип, който ще управлява летището, както и инвестиционния план на „СОФ Кънект“. „Амбицията ни е не просто да модернизираме летището, а то да донесе добавена стойност за столицата и за България. Част от това е развиването на мрежата полети от и към София, за което водим ежедневни преговори с авиокомпаниите, с местната и централна власт и целия туристически сектор“, подчерта Кабайеро. Ръководителите на БСК и „СОФ Кънект“ постигнаха договореност да обединят усилия в бизнес анализите, включително оценка на потенциала на товарния транспорт и дейностите по ремонт и поддръжка на авиационна техника, както и по въпросите, свързани с управлението, квалификацията и обучението на човешките ресурси и управлението и оптимизацията на процесите.

 
Снимка: БСК

Според Хесус Кабайеро обновяването на Летище „София“ ще е основно в две фази - през първите 5 години се очаква то да е напълно реновирано с нови магазини, заведения и тоалетни, увеличаване на капацитета и на гейтовете, на местата за проверка, ремонтиран паркинг. „СОФ Кънект“ ще започне реконструкция на новия безмитен магазин, работи се и върху дизайна на новата зона за храна и напитки. През тази година ще бъде увеличен капацитетът на Терминал 2, тъй като планът е до края на 2023 година летището да се управлява само през неговата сграда. Ще се инвестира в повече багажни, увеличаване на местата за проверки и увеличаване на гейтовете. Идеята е пътниците и комерсиалните авиолинии да бъдат изместени от Терминал 1 на Терминал 2, а Терминал 1 ще обслужва executive aviation, бизнес и VIP. Клубът на авиацията и Залата с орлите и мозайките ще бъдат запазени.

Снимки: Летище „София“. Меката мебел е от рециклируеми материали, като диваните са снабдени с устройства за зарежданe на мобилни телефони.

Втората фаза на развитие (в зависимост от търсенето) е евентуално построяване на втора писта, макар операторът да няма ангажимент за това. Планиран е нов Терминал 3 до 2030 година, като в момента се разработва концепцията за дизайн, като се мисли още повече за безопасността и здравните мерки като дигитализация и безконтактен процес.

 
Визуализация: „СОФ Кънект“

ОЩЕ НОВИНИ

Ще модернизират лодкостоянка в пристанище Созопол

Ще модернизират лодкостоянка в пристанище Созопол

Ще се реконструира територията на рибарското пристанище чрез изграждане на плаващи пирсове, подобряване на инфраструктурата на кейовата стена и площадковите мрежи

Проект за многоетажен паркинг в "Младост" за 440 автомобила предлагат от СПАСИ СОФИЯ

Проект за многоетажен паркинг в "Младост" за 440 автомобила предлагат от СПАСИ СОФИЯ

Предвижда се гаражът да е висок едва 4 метра и на три нива - подземно, наземно и един етаж над земята, а фасадата да е с пълзяща зеленина

Подписан е договорът за финансиране на проекта за модернизация на жп линията от Волуяк до Драгоман

Подписан е договорът за финансиране на проекта за модернизация на жп линията от Волуяк до Драгоман

Отпуснатата финансова помощ е в размер на 166,2 млн. лева, които ще бъдат осигурени от ОПТТИ 2014-2020

Връчиха сертификат клас А за инвестиция за производство на електрически велосипеди

Връчиха сертификат клас А за инвестиция за производство на електрически велосипеди

Проектът на българо–австрийско дружество е за изграждане на завод в „Тракия икономическа зона“ (ТИЗ)

Започва ремонтът на обходния път през Витиня

Започва ремонтът на обходния път през Витиня

На АМ „Хемус“ в следващите месеци ще се ремонтират 4 виадукта