Проект на арх. Кирил Арнаудов спечели конкурса за монумент с християнски кръст в Созопол и парково пространство около него

248

Мястото – лесопарк „Санта Марина“, е одобрено от Общинския съвет и благословено от Сливенския митрополит


Конкурсът „Монумент християнски кръст и парково пространство около него в гр. Созопол“ е организиран от сдружение с нестопанска цел „2600 години Созопол“. Журито в състав главният архитект на Община Созопол Радост Георгиева (председател), председателят на църковното настоятелство отец Димитър, председателят на Общинския съвет Станимир Андонов, инж. Стефка Кирилова и още 7 члена на сдружението разгледаха 4 проекта.

С най-много гласове  журито избра проекта на арх. Кирил Арнаудов. Неговият кръст е висок 26 метра, включително и постамента, на който има герба на Созопол. Този размер беше зададен от сдружението, за да кореспондира с 2600 години от създаването на Созопол. Конструкцията е метална, но олекотена, облечена с панели от изкуствен камък.

Монументът ще е осветен с фотоволтачни лампи и ще се вижда от всякъде на влизане в Созопол. До него ще има достъп от панорамния път от комплекса „Санта Марина“ и ще има връзка с едноименния параклис. От района на кръста ще се вижда и морето край къмпинг „Златна рибка“.

В обграждащото парково пространство ще има беседка, в която ще бъде поставено мултимедийно табло с най-важните обекти в Созопол. В постамента на кръста ще има пространства, които може да се използват за оборудването за осветлението или за временни експозиции на музейни експонати. Помещението е с размери 7х7 метра и високо 6 метра. Според арх. Арнаудов изработването на съоръжението ще е евтино и лесно.

На второ място се класира екипът от студенти 5 курс на УАСГ в състав Летисия Димитрова, Калоян Демерджиев и Христо Узунов. Според журито този проект е бил на изключително високо ниво на концепция и представяне. Техният проект беше наречен „Пътят към водата“, тъй като кръстът е заобиколен от водно огледало.

Друг от проектите представя християнския символ във вид на морски вълни.

Трети проект вплита кръста в платно на лодка.

Източник: Община Созопол

Според арх. Радост Георгиева идеята е хубава, защото се създава и монумент, и обществен елемент. „Този комплекс ще се превърне не само в духовно, но и в туристическо място“, заяви тя. Не така мислят доста от гражданите, които намират подобен монумент за излишен и помпозен. Следващите стъпки ще бъдат изработката на технически проект и събиране на средства за изграждането на монумента. Все още не е изчислено колко ще струва изработването му. Средствата се събират само с дарения.

ОЩЕ НОВИНИ

"Пасивна Къща България" вече официално е филиал на International Passive House Association (iPHA)

"Пасивна Къща България" вече официално е филиал на International Passive House Association (iPHA)

Това е важно признание и стъпка към популяризирането на стандарта за пасивни къщи у нас

Семинар и изложба ще ви запознаят с обучението по архитектура за деца

Семинар и изложба ще ви запознаят с обучението по архитектура за деца

Събитието от 18:00 часа на 1 октомври в Централния дом на архитекта в София е подходящо за учители, директори на училища, студенти по архитектура и родители

Художник разказва приказни истории в градската среда

Художник разказва приказни истории в градската среда

Лилия Захаринова превръща електрически табла в произведения на изкуството

Инфопунктът #soInfoIntoSofia посреща граждани и туристи с препоръки, събития и нови сувенири за София

Инфопунктът #soInfoIntoSofia посреща граждани и туристи с препоръки, събития и нови сувенири за София

Вече втора седмица мобилният павилион служи като градска информационна точка от ново поколение и изпълва със съдържание градинката на "Кристал"