Провеждане на пореден нов конкурс за възстановяване на Мемориала на загиналите войници в парка на НДК искат архитекти и художници

188

След критики от тяхна страна столичният кмет прекрати сегашната процедура, в която беше избран победител


Визуализация: "ГЕБУПЛАН"

В средата на май студио "ГЕБУПЛАН" беше обявено за победител в четвъртия пореден архитектурен конкурс за проект за възстановяване на Мемориала на загиналите войници в парка на НДК. Тази сутрин в Столична община на работна среща при главния архитект Здравко Здравков представители на Съюза на архитектите, Съюза на българските художници и Камарата на архитектите са поискали нов конкурс. Трите организации критикуват качествата на избрания проект и изтъкват аргументи като липса на достатъчно професионални качества у членовете на журито и малкия брой участници в конкурса. Освен това според организациите съвременната обществена функция на мястото е в "ярък дисонанс с експонирането на мемориала във вида, в който е бил изграден", а възстановяването му по подобие на оригинала щяло да създаде визуална преграда и най-вече пространствен анахронизъм.

Припомняме, че представители на Камарата на архитектите в България, Съюза на архитектите в България и Съюза на българските художници не бяха включени в състава на журито поради отказ от тяхна страна, тъй като не били съгласни с провеждането на конкурса в този му вид.

След поредните спорове столичният кмет Васил Терзиев реши да прекрати настоящата процедура. „Ще проведем нов конкурс и в него ще включим уважавани урбанисти, архитекти, художници, скулптори, историци, социолози, професионални организации, сдружения на гражданите. Започваме работа с професионалните организации и стартираме още този месец със среща за обществено обсъждане на проведените през годините конкурси и слабостите и грешките, които е наложително да поправим. Ще търсим различните гледни точки и ще стъпим на данни и анализи на общественото мнение. Ще направим всичко необходимо целият процес да бъде отворен и публичен“, каза той преди два дни на своята Фейсбук страница.

Председателят на журито, одобрило победителя - д-р Валентина Иванова, отхвърля посочените от професионалните организации аргументи и обяснява малкото участници в конкурса с неяснотите около отмяната на предишните. От фирма "ГЕБУПЛАН", спечелила конкурса, обмислят правни действия, за да защитят интересите си. "Това решение може да се квалифицира единствено като гавра с усилията на много хора, които три десетилетия се занимават с темата", казва архитект Васил Дончев, ръководител на екипа на спечелилата концепция. " Участвал съм във всички предишни конкурси, които бяха провалени по различен начин. Сегашният успя да достигне до своя финален етап и да получи архитектурен проект, включително конкурс за изработване на задание. Повече конкурси не гарантират успешен изход. Всички организцаии, които от 30 години участват в инициативата по възстановяване на този паметник, изказаха категорично одобрение. Убеден съм, че никоя от тях и никой потомък на тези 3300 загинали български мъже няма да се съгласи с решение за неглижиране на този паметник, за преместването му на друго място, за превръщането му в модернистичен мемориал със захаросан вид", казва той, цитиран от БНР.

Заради спирането на конкурса патриотични организации се заканиха да протестират пред Столична община. В момента по темата се провежда извънредно съвместно заседание на комисиите по култура и архитектура в Столичния общински съвет. 

Продължават споровете основно за визията на бъдещия монумент, излизат и принципно проблемни моменти в процедурата. Главният архитект на София Здравко Здравков предложи да се направи макет едно към едно на мястото, за да могат хората да оценят предложението. Кметът Васил Терзиев поиска още малко време, за да прецени дали да остави в сила прекратяването на конкурса или да отмени решението си отпреди два дни. Въпросът ще се обсъжда отново в комисията по култура във вторник.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Предстои старта на конкурсът за българския павилион на Венецианското биенале

Предстои старта на конкурсът за българския павилион на Венецианското биенале

Комисар на българското участие ще бъде арх. Александър Стайнов

КАБ и НСОРБ обсъдиха възможностите за законодателна реформа в сектора

КАБ и НСОРБ обсъдиха възможностите за законодателна реформа в сектора

Столична община и РК София град на КАБ разработват тестова електронна среда за предаване на проекти

Изградено е локалното платно, осигуряващо един от достъпите до предвидения "Бизнес Център Филвик" на входа на Варна

Изградено е локалното платно, осигуряващо един от достъпите до предвидения "Бизнес Център Филвик" на входа на Варна

За архитектурата на сградата отговаря Fekta Architectiral Studio, които са заложили на изчистена визия

Въпреки трудностите постепенно се придвижва проектът за Зеления ринг в София

Въпреки трудностите постепенно се придвижва проектът за Зеления ринг в София

Процесът се проточва заради процедури по прехвърляне на собственост и обжалвания