Ремонтът, реставрацията и реконструкцията на църквата "Св. Св. Кирил и Методий" в Свищов очаква финансиране за реализация

276

Инвестиционният проект е съгласуван с НИНКН, а номинацията му в конкурса ARCHINOVA 2023 ще е като препоръка при кандидатстването за осигуряване на средства, каза за Citybuild.bg кметът на община Свищов д-р Генчо Генчев


В средата на 2022 година Община Свищов съобщи, че е изготвен инвестиционен проект за ремонт, реставрация, реконструкция и възстановяване на църквата "Св. Св. Кирил и Методий", която е паметник на културата с национално значение. За проучвателни дейности и изготвяне на проекта са осигурени 50 хиляди лева от Великотърновската света митрополия, а от Община Свищов - около 28 хиляди лева. Общата необходима сума за реализиране на проекта възлиза на близо 3 милиона лева, като при първа възможност ще се търсят варианти за финансиране на приоритетния проект от различни програми, каза за Citybuild.bg кметът на община Свищов д-р Генчо Генчев.

Още през първия си мандат (в момента трети) като кмет на Свищов Генчо Генчев приема като лична кауза възстановяването на църковните храмове в цялата община. Църквата „Св. Св. Кирил и Методий“ ще е последната, на която това предстои, каза още кметът, който е завършил магистратура „Културен туризъм“ и е доктор по етнология.

Проектът е разработен от "Арт Проект" ЕООД (д-р арх. Милен Маринов) след заснемане от място, като е представено съществуващото положение на храма и двора с фотодокументация. Проектът предвижда: възстановяване на купола, нова подова настилка от каменни плочи, нов стоманобетонов пояс по фасадата на ниво корниз и отделяне от каменните стени чрез изолационна мембрана. Ще бъдат санирани изградените по предишен проект стоманобетонови рамки, ще бъде извършено възстановяване и усилване на зидарията на тухлените арки и сводове.

Проектът на арх. Маринов включва още ремонт и частично преизграждане по фасадите в местата с пукнатини, както и възстановяване, ремонт и частично преизграждане на покрива. Ще се ремонтират и подменят компрометирани елементи на дървената конструкция: стълби, балкон и камбанария, а дървото ще бъде консервирано. Реконструкцията включва още преизграждане на полусферичен таван около купола със стоманени ребра и конструкция, върху която ще се изпълни рабиц и мазилка, връщане на демонтираните стенописи и други дейности.

Проектът „Ремонт, реставрация, реконструкция и възстановяване на църква "Св. Св. Кирил и Методий" получи номинация в конкурса ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS 2023.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Най-голямото училище в Източните Родопи и Южна България ще има пристройка

Най-голямото училище в Източните Родопи и Южна България ще има пристройка

В нея ще има 10 класни стаи, 6 зали за занимания на деца със специални потребности и актова зала за 300 души

Реконструкцията на Централни хали в София и новият Фермерски пазар в Благоевград получиха големите награди в конкурса "Български архитектурни награди 2024"

Реконструкцията на Централни хали в София и новият Фермерски пазар в Благоевград получиха големите награди в конкурса "Български архитектурни награди 2024"

Възстановяването и социализацията на паметника на културата получи и отличието на Столична община за принос в областта на културата

Нов учебен корпус има Профилираната природоматематическа гимназия във Враца

Нов учебен корпус има Профилираната природоматематическа гимназия във Враца

Новата част на училището „Акад. Иван Ценов“ разполага с шест класни стаи, четири допълнителни хранилища, конферентна зала и STEM център