Най-после реставрират Куршум джамия в Карлово

187

След реставрацията джамията ще се превърне в място за туристи, където ще бъдат позиционирани артефакти, намерени в региона


На 16 януари започна консервация, реставрация и експониране на Куршум джамия в Карлово, като ще бъдат обновени сградата и пространството около нея. Проектът стана възможен благодарение на близо 9-годишната юридическа битка за запазването на собствеността над Куршум джамия, построена през 1485 година. Тя е паметник на културата с национално значение от Османския период от развитието на България.

При проучвания на джамията, ръководени от експерти от Българската академия на науките и Националният институт за недвижимо културно наследство, са открити исторически артефакти, които са датирани от Първата и Втората българска държава. Това вероятно говори, че много преди построяването на джамията мястото е определено за изграждане на светилище.

Сградата е с класическа структура от зидария, камък и тухли. Целта е да бъдат експонирани запазените градежи и художествените орнаменти. Сградата има вторично измазване, което ще бъде премахнато.

След реставрацията "Куршум джамия" ще се превърне в място за туристи, където ще бъдат позиционирани артефакти, намерени в региона. Към момента такива се съхраняват в Историческия музей в града, откъдето вече са изготвили проект за експониране на находките във витрини. Успоредно с реализирането на проекта от общината ще обновят пешеходната зона от главната улица на града до началото на площад "20 юли". 

Снимки: БТА

В проекта за над 6 милиона лева са включени още два знакови паметници на културата - Патева мааза в Карлово и Павурджиевата къща в Клисура. Трите обекта, включени в проекта, не са реставрирани в предходни периоди и прилагането на мерки за тяхното възстановяване и обновяване са крайно наложителни, смята кметът на Карлово. Според Общината проектът е належащ и поради спешната необходимост от съхраняване и опазване на включените обекти и тяхната прилежаща територия от негативното влияние на климатичните фактори и на увеличаващия се брой посетители, предполагащ физическо разрушаване, замърсяване, нерегламентирани посещения, вандализъм и др.

Според арх. Маринела Трифонова от Националния институт за недвижимо културно наследство, която е и ръководител на проектантския екип, възстановяването на обектите ще бъде от ключово значение за допълване и надграждане на цялостния туристически продукт на общината, разработван и подкрепян в предишни проекти - Старинно Карлово и неговото географско разширяване чрез обхващането на още един важен град от българската възрожденска история.

Общата стойност на проекта е 6 286 736 лева. От тях безвъзмездната финансова помощ по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. е 5 099 172 лв. /4 334 296лв. – от ЕС чрез Европейския фонд за регионално развитие и 764 875 лв. национално съфинансиране/. Останалите 1 187 564 лв. са от Фонда за устойчиво градско развитие. Изпълнител е консорциум „Карлово 2020“, а срокът за реализация на проекта – декември.

ОЩЕ НОВИНИ

Откриха обновения Етнографски музей в Стария Несебър

Откриха обновения Етнографски музей в Стария Несебър

Сградата, един от символите на града, е пример за типичната черноморска къща от времето на Възраждането

Одобриха изграждане на нова сграда за детска градина в село Негован

Одобриха изграждане на нова сграда за детска градина в село Негован

Кметът на район Нови Искър Владислав Владимиров е избрал терен на ул. „Могилата“ 3

Предстои обновяването на неремонтирани с десетилетия сгради във Враца

Предстои обновяването на неремонтирани с десетилетия сгради във Враца

Община Враца има подписано споразумение за финансирането на 4 проекта на обща стойност от над 8 000 000 лв. за внедряване на мерки за енергийна ефективност

Подадено е инвестиционно предложение за изграждане на ритейл парк в Габрово

Подадено е инвестиционно предложение за изграждане на ритейл парк в Габрово

Той ще включва шест търговски обекта и полуподземен паркинг

Античният град Диоклецианополис в Хисаря посреща първите си гости

Античният град Диоклецианополис в Хисаря посреща първите си гости

Ръководител на проекта е арх. Пламен Михалски, археолог е Митко Маджаров, а проектант - Маринела Георгиева – Трифонова

Бургас може да има най-модерния студентски кампус в България

Бургас може да има най-модерния студентски кампус в България

От Общината призовават да подкрепите проекта, като попълните анкета