Ресторант към бутиков хотел с история

172

„Надявам се да сме успели да създадем вдъхновяващ интериор с непреходна елегантност, който да бъде притегателен център за ценителите на историята, културата и изкуството“, казват авторите на проекта


Valere restaurant към Vizualiza Hotel Residence е по проект на IBO Projects. Интериорът получи второ място в категория „Ресторант“ в конкурса Dibla Design Awards 2022.

Безспорно предизвикателство е да работиш над интериора на емблематична сграда с 130-годишна история и сложно фунционално преустройство. "След задълбочено предпроектно проучване с моя колега в този проект - Илия Иванов, изградихме концепцията си за интериорното решение на база от една страна на исторически факти за вдъхновяващо и новаторско производство и търговия, и от друга - заданието на инвеститорите за непреходен дизайн с високи изисквания за лукс, комфорт, запазване на артефакти и почит към изкуството", казва инж. Бояна Русева.

Пловдив е град с 8 000 години история и еклектична архитектура и култура. Съобразявайки се с този факт, отправна точка е било времето на създаване на сградата и нейната първоначална функция - фабрика за пури. „Не случайно смелостта на това визионерско решение е съхранило духа на сградата толкова време. Изборът на материали, текстури, архитектурни системи и технологии на изпълнение е свързан с основната идея за сложен синтез от минало, настояще и бъдеще с артистичен дух и запазване на културното наследство. Във всеки един от елементите на интериора са използвани знакови за времето си решения, но със съвременна визия и материали: ламперии по стените, подове с интарзии от различни италиански мрамори със специална обработка на текстурата и естествени паркети, ръчно ляти фризове и корнизи по таваните в съчетание с рисувани фрески, инспирирани от резачка за пури и по специален дизайнерски проект, напечатан на платно, а корпусните мебели са по индивидуален проект. С оглед максимален комфорт са селектирани висок клас италиански мебели и осветление", казват още авторите на проекта.

Проектът за обновяване на бившата фабрика "Орел" в Пловдив и превръщането й в хотел е на арх. Веселин Русев (RG PARTNERS). Вижте още тук.

ОЩЕ НОВИНИ

Студенти създадоха интериорни проекти за Народно читалище "Алеко Константинов 1897" в София

Студенти създадоха интериорни проекти за Народно читалище "Алеко Константинов 1897" в София

Чрез конкурса NovaCity Group подпомага инициативата за събиране на средства за реконструкция на паметника на културата

Вижте класираните проекти в конкурса за оформление на зала 1 в Централния дом на архитекта в София

Вижте класираните проекти в конкурса за оформление на зала 1 в Централния дом на архитекта в София

На 17 май журито се запозна с авторите на проектите, на които бяха присъдени две втори награди

JYSK България представи новата си колекция градински мебели и плановете си до края на годината

JYSK България представи новата си колекция градински мебели и плановете си до края на годината

Веригата обяви откриването на два нови и пет обновени обекта у нас, както и на още един обект в Турция