С тържествена церемония беше отбелязан конкурсът "Фасада на годината 2022-2023"

243

Близо 500 гости и участници присъстваха на събитието на „Баумит България“, посветено на устойчивата архитектура и строителство


С церемония в зала 3 на НДК на 19 октомври беше отбелязан 18-тият конкурс „Фасада на годината“, който потърси най-красивите изпълнения с продукти на „Баумит България“. „Тази вечер отново в светлината на прожекторите са нашите партньори, които ежедневно доказват своя професионализъм. Акцентираме върху устойчивостта, защото тя ще съпътства все повече нашата и вашата дейност в бъдеще. Потреблението на това, което създаваме с вас, трябва да позволява на всички да живеят добре в дългосрочен план“, каза Николай Бъчваров – управител на „Баумит България“ ЕООД.

Журито на конкурса „Фасада на годината“ беше с председател арх. Радомир Серафимов и членове арх. Владимир Попов, арх. Цветелин Цоневски, арх. Стефан Цонев, арх. Пламен Тодоров, проф. д-р арх. Орлин Давчев и Николай Бъчваров. В конкурса участваха 101 обекта в шест категории: „Еднофамилни къщи“, „Жилищни сгради“, „Нежилищни сгради“, „Термично саниране“, „Реновиране на исторически сгради“ и „Вдъхновени от структурата“. Във всяка категория бяха определени носителите на почетните статуетки „Златна“, „Сребърна“ и „Бронзова фасада“.

Наградите в категория „Еднофамилни къщи“ връчи арх. Цветелин Цоневски. Статуетката „Бронзова фасада“ и почетна грамота спечели обект: „Две къщи Джентъл Хаус 4 в София“. Наградата отиде при арх. Таня Митакева и арх. Андрей Арнаудов  от ''Проектта Студио'' и инвеститора на обекта Христо Стефанов.

„Сребърна фасада“ и почетна грамота в категория „Еднофамилни къщи“ отиде при обект „Джентъл парк в София“ с проектант арх. Атанас Панов и инвеститор на обекта Евгения Златанова. Арх. Атанас Панов е редовен участник в конкурса, печелил е много награди с елегантната си архитектура, бил е член на международното жури на интернационалния конкурс Baumit Life Challenge и негова фасада е била сред номинираните на финала на международния конкурс в категория „Еднофамилни къщи“.

Наградата „Златна фасада“  и почетна грамота в категория „Еднофамилни къщи“ спечели обект: „Къща „Плочата“ в Плевен“. Проектантът арх. Стефан Шекеров и управителят на фирмата-изпълнител „Ем енд Джи 17“ ООД Васил Генчев отнесоха отличието.

Арх. Петър Диков – председател на Управителния съвет на Съюза на архитектите в България, връчи наградите в категория „Нежилищни сгради“. Трето място или „Бронзова фасада“ в тази  категория спечели Новият корпус за МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново. Призовете отидоха при арх. Цветан Петров, арх. Даниела Ангелова и арх. Ангел Христов от „Иво Петров - Архитекти“ и инвеститора д-р Даниел Илиев, управител на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ АД.

„Сребърна фасада“ в категория „Нежилищни сгради“ получиха създателите на Комплекс „Чукара“ в Трявна. Призът бе предназначен за арх. Едвард Христов от „Проарх“ ЕООД, за проджект мениджъра на комплекса Иван Халачев от фирма „Проект БГ“ ЕООД и за управителя на фирмата-изпълнител „Скай Строй“ ООД Стоян Стоянов.

Статуетката „Златна фасада“ бе спечелена от „Бонония Естейт Уайнъри енд ризорт“ в село Кошава. Наградата бе получена от арх. Росица Николова за проектанта арх. Юри Николов от фирма „Комфорт“ ЕООД и от инвеститора Ивайло Йотов, управител на фирма „Бонония Естейт“ ООД.

В категория „Термично саниране“ наградите бяха връчени от проф. д-р арх. Орлин Давчев – член на журито и декан на Архитектурния факултет при УАСГ. Административната сграда на „Хидроенергийна компания“ АД в с. Покровник спечели статуетката „Бронзова фасада“. Призът получи Петър Петров от компанията инвеститор и изпълнител на обекта.

Статуетката „Сребърна фасада“ и почетна грамота в категория „Термично саниране“ спечели Корпус 1 на СУ "Максим Райкович'' в гр. Лясковец. Наградите отидоха при проектанта арх. Никола Димов от „Астеди 2009“ ЕООД, кмета на Община Лясковец д-р Ивелина Гецова и изпълнителя Цветан Калчев от „Емили Строй“ ЕООД.

Статуетката „Златна фасада“ и почетна грамота в категория „Термично саниране“ беше връчена на проектанта арх. Данчо Русчев от „Гравити Дизайн“ ООД, заместник-кметът на Община Павликени Анастасия Вачева и на Иван Минев от фирма „Еко Традекс Груп“ АД – изпълнител на обекта, които санираха Народно читалище ''Братство - 1884'' в Павликени.

Председателят на журито арх. Радомир Серафимов връчи статуетки и почетни грамоти в категория „Реновиране на исторически сгради“. Арх. Серафимов ще бъде член и на международното жури в конкурса Baumit Life Challenge в Словения през май 2024г.

На трето място в категорията журито класира къща „Тракия“ в Пловдив с проектант арх. Тодор Абаджиев и изпълнител фирма „БАУСИСТЕМ“ ООД с управител Хрони Абаджиев.

Второто място беше присъдено на фасада, по която са работили арх. Иван Щерев от „Архитектурно-Дизайнерско Студио“ ЕООД, Борис Алексиев от фирма „Комихрис“ ООД и Елена Спасова от „Ейприл Строй“ ЕООД. Обектът се нарича Вила „Флавия“ и се намира в Пловдив.

Статуетката „Златна фасада“ и почетна грамота в категория „Реновиране на исторически сгради“ спечели фасадата на Българска академия на науките на пл. „Народно събрание“ в София. Проектантският екип е съставен от арх. Милена Крачанова - ръководител на екипа, изготвил проекта за Консервация и реставрация на фасадата на Централната сграда на БАН, реставратор Аглика Икономова от Център за реставрация на художествени ценности и инж. Росен Йовчев - фирма „Лайт Фактор“ ООД. Изпълнението е на инж. Емил Митев и инж. Иван Иванов  от Сдружение "ЕМ Билдинг 2020". Академик Юлиан Ревалски - председател на Българската академия на науките, изрази задоволството си като инвеститор за свършената работа за възстановяването на тази емблематична сграда.

Арх. Стефан Цонев награди печелившите обекти в една от най-оспорваните категории - „Жилищни сгради“. Статуетката „Бронзова фасада“ и почетна грамота спечели софийският обект „Береника“. Наградата получиха проектантите арх. Мая Йовчева, арх. Кристина Бужева и арх. Радосвета Едрева от фирма „Проарх“ АД - София, инвеститорът Красимира Атанасова и Петя Иванова - представител на изпълнителя „Хидрострой“ АД.

Луксозната жилищна сграда „Джентъл хаус резидънс“ в София беше класирана на второ място. Проектантът арх. Андрей Арнаудов и Юлиян Димитров – инвеститор и изпълнител на обекта, получиха сребърни статуетки и почетни грамоти.

На първо място се класира жилищна сграда „Каменна“ в София по проект на арх. Вяра Желязкова, арх. Георги Кътов и арх. Стефан Апостолов от I/O architects. Фирмата изпълнител е „Булкарп“ ООД, а инвеститор - „Структо Инженеринг“ ООД.

Управителят на „Баумит България“ Николай Бъчваров обяви победителите в последната категория – „Вдъхновени от структурата“, отличаваща се от всички останали с това, че в нея са включени само фасади на обекти, върху които е нанесена оригиналната моделираща мазилка на Баумит – КреативТоп. С нея се постигат редица креативни структури, като визия дърво, бетон, корк, варовик и още много други.

Второ място в категорията „Вдъхновени от структурата“ зае HD House в София. Сребърни статуетки и грамоти получиха проектантът арх. Николет Дишкова от „Топ Арх“ ЕООД и инж. Данаил Паскалев – инвеститор и изпълнител.

Еднофамилна жилищна сграда на ул. „Паисий Хилендарски“ 4 в Ямбол е първенецът в категория „Вдъхновени от структурата“. На сцената излезе Радостин Паунов  - управителят на фирмата изпълнител „Силма 60“ ООД, за да получи статуетката „Златна фасада“ и почетна грамота.

Заедно с номинираните журито класира общо 28 фасади, които ще продължат да се състезават в международния конкурс Baumit Life Challenge през май 2024 г. в Любляна, Словения. Ако някоя от тях се класира за финала, „Баумит България“ ще заведе на галавечерта архитекта, строителя и инвеститора на фасадата.

Снимки: Боряна Пандова и Иван Дончев

Вижте повече за спечелилите и номинирани обекти тук.

ОЩЕ НОВИНИ

Citybuild представя обновена платформа за архитектурната общност

Citybuild представя обновена платформа за архитектурната общност

Сайтът вече дава възможност да създавате собствен профил, да публикувате проекти и да управлявате сами своето дигитално представяне

Иновативен жилищен проект на Дания спечели наградата Green Cities Europe Award 2023

Иновативен жилищен проект на Дания спечели наградата Green Cities Europe Award 2023

Заобиколен от зеленина и езеро, Basecamp Lyngby в Копенхаген предлага жизнена среда с богато биоразнообразие

Ямболският проект за облагородяване на коритото на река Тунджа получи международно признание

Ямболският проект за облагородяване на коритото на река Тунджа получи международно признание

Най-дългият линеен парк в България беше отличен с поощрителна Европейска награда за креативност и иновативност в конкурса Green Cities Europe Award 2023

Започна изграждането на втори търговски комплекс HOLIDAY PARK в София

Започна изграждането на втори търговски комплекс HOLIDAY PARK в София

На разположение на клиентите ще има два хипермаркета и над 20 магазина и заведения

Новата сграда на детска градина "Каменица" в Пловдив отваря в началото на следващата година

Новата сграда на детска градина "Каменица" в Пловдив отваря в началото на следващата година

През септември приключи строителството, а в момента се работи по оборудване и обзавеждане