Съюзът на ландшафтните архитекти отбеляза 20-годишния си юбилей в университетската Ботаническа градина в София

604

По време на събитието можеше да се види изложба на проектите, отличени в конкурса „Ландшафтен архитект на годината“ от 2020 до 2023 година


Снимка: Citybuild.bg

„Събрали сме се да отпразнуваме две десетилетия на упорита работа, творчество и сътрудничество. Ландшафтната архитектура не е просто професия - тя е изкуство, което има мощната способност да преобразява света около нас. Нашите проекти създават места за отдих и релаксация, стимулират социалните взаимодействия и подобряват качеството на живот чрез връзката между природата и урбанизираната среда, която дава ново значение на откритите пространства“, каза при откриването ланд. арх. Добромира Лулчева.

Снимка: Citybuild.bg

„Като ландшафтни архитекти имаме привилегията и нелеката задача да създаваме и преобразяваме паркове, градини, обществени пространства и градската среда, превръщайки ги в живи примери на хармония между човека, архитектурата и природата. От самото си създаване Съюзът на ландшафтните архитекти се стреми да постави стандарти на високо професионално ниво, да насърчава творчеството и развитието на ландшафтните архитекти. През тези години Съюзът е постигнал много за признаването, защитата и популяризирането на ландшафтната архитектура. Престоят нови проекти, успехи и хоризонти“, каза още ланд. арх. Лулчева, носител на отличието „Ландшафтен архитект на годината 2021“.

Снимка: Citybuild.bg

„В ботаническата градина са събрани хората, които уважават и милеят за този райски кът. Избрахме това място, за да почувствате красотата на всичко, което сътворява ландшафтната архитектура“, каза председателят на СЛА доц. д-р ланд. арх. Веляна Найденова.

Снимка: Citybuild.bg

„Създаването на този съюз беше мечта на поколения ландшафтни архитекти назад в годините. Преминахме през много трудности и професионални формирования, за да стигнем до днешния ден – имаше Съюз на озеленителите по парково и ландшафтно изкуство, Фондация „Ландшафтна архитектура“, както и един много любим наш Клуб към Съюза на архитектите в България, в който доказахме на нашите колеги какво представляват проектите на ландшафтната архитектура. Това, което днес празнуваме, дължим изключително много на нашия преподавател и почетен председател проф. д-р ланд. арх. Йордан Кулелиев, както и на всички колеги назад във времето, за да имаме този съюз, в който се стараем да утвърждаваме името и позициите на нашата специалност, тъй като тя е сложна, многостраннна и екипна“, каза още доц. Найденова. 

Снимка: Citybuild.bg

Гости на честването бяха председателят на Съюза на архитектите в България арх. Петър Диков, ректорът на УАСГ доц. д-р арх. Гичка Кутова-Каменова и председателят на КАБ-София арх. Васил Василев. Присъстваха и преподаватели от катедра "Ландшафтна архитектура" на Лесотехническия университет, чл.-кор. проф. д.а.н. арх. Атанас Ковачев, проф. д-р ланд. арх. Анелия Пенчева, доц. д-р Катинка Михова, доц. д-р Диана Малинова и други.

Снимка: Университетски ботанически градини към Софийски университет „Св. Климент Охридски”

По време на събитието можеше да се види изложба на проектите, отличени в конкурса „Ландшафтен архитект на годината“ от 2020 до 2023 година. За изминалата първо място за реализация получи реконструкцията на част от околното пространство на 48-а детска градина „Братя Грим“ в София на ланд. арх. Цветан Цветанов.

Снимка: Citybuild.bg

Първото място за проект отиде при ланд. арх. Петър Петров за реконструкцията и обновяването на парк Парашутна кула в Пловдив.

Снимка: Citybuild.bg

Специална награда за екологичен подход получи проектът „Водата около и за нас“ в Централна зона на село Златна нива в община Каспичан на ланд. арх. Мариета Литарска.

Снимка: Citybuild.bg

Специална награда за концептуално решение беше дадена за „Градините на света“ в Пазарджик на ланд. арх. Веселин Рангелов.

Снимка: Citybuild.bg

Победителят в конкурса "Ландшафтен архитект на годината 2023" в категорията "Студенти" спечели Весела Славева, която участва с дипломната си разработка за Учебно-опитно поле „Драгалевци“ към СУ със сектор за градско градинарство.

Снимка: Citybuild.bg

През 2022 година в конкурса за цялостен принос беше отличен ланд. арх. Стамо Стамов. Ландшафтен архитект на годината стана Мария Грозева за дендрологичен проект за жилищни сгради.

Снимка: Citybuild.bg

В категория "Реализиран обект" първото място беше за ланд. арх. Александър Калев – за оформлението на открити пространства към жилищен комплекс. 

Снимка: Citybuild.bg

В конкурса за 2021 година за цялостен принос беше отличен ланд. арх. Веселин Василев. Първото място отиде при ланд. арх. Добромира Лулчева за “Кристалните градини на NV TOWER“ в София.

Снимка: Citybuild.bg

В конкурса за 2020 година за цялостен принос отличие получи доц. д-р ланд. арх. Владимир Щилиянов, а за цялостен принос за годината - ланд. арх. Ганчо Бакалов. Първа награда в конкурса получи ланд. арх. Иван Узунов за паркова среда в Хасково.  

Снимка: Citybuild.bg

Наградите са учредени от Съюза на ландшафтните архитекти през 2019 година. В конкурса могат да участват реализации или проекти на български дипломирани ландшафтни архитекти. Обектите могат да бъдат: обществени или частни от всякакъв тип, обекти, свързани с транспортната инфраструктура, интериорен ландшафтен дизайн и др. Журито оценява идейното решение, дизайна, устойчивостта и влиянието върху околната среда, климатичната адаптация и устойчивост, обществената значимост, иновативността и биологичното разнообразие.

Снимки: Citybuild.bg

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Предстои старта на конкурсът за българския павилион на Венецианското биенале

Предстои старта на конкурсът за българския павилион на Венецианското биенале

Комисар на българското участие ще бъде арх. Александър Стайнов

Въпреки трудностите постепенно се придвижва проектът за Зеления ринг в София

Въпреки трудностите постепенно се придвижва проектът за Зеления ринг в София

Процесът се проточва заради процедури по прехвърляне на собственост и обжалвания

Неразказани истории от Стара Загора в безплатен градски тур

Неразказани истории от Стара Загора в безплатен градски тур

Инициативата на Общината и Туристическия информационен център се осъществява с помощта на Регионалния исторически музей и Регионалната библиотека „Захарий Княжески“