Сграда като разперено крило на птица

7685
Проектирата от STARH сграда с предимно жилищни функции ще е в кв. "Чайка" във Варна с гледка към морската градина и брега.

 

Легендата разказва, че всяка сутрин богинята на зората в гръцката митология ЕОС се изкачвала със своя конски впряг от дълбините на морето на хоризонта, за да донесе на хората светлината на деня. Сградата, кръстена на нея, е разположена на първа линия в квартала, като отпред са само морската градина и морето, така че първа да бъде огряна от изгрева на слънцето.

 

 

"Приехме предизвикателството да проектираме сграда в сложен триъгълен имот, което предпостави формата й в план и характерната обемно-пространствена структура. Белотата и хоризонталното членене са типични за сградите в квартала и напълно съвпадат със стилистиката, в която работим. Създадохме елегантна и запомняща се сграда, наподобяваща разперено крило на птица", казват от STARH.

 

 

 

 

 

ЕОС е с преобладаваща жилищна функция, като апартаментите са разположени от четвъртия до деветия - последен етаж. На първия са ситуирани магазини, входното фоайе и автомобилният асансьор за двата подземни етажа, предвидени за паркиране. На втори и трети етаж са обособени ателиета и офиси. Една стълбищна клетка с два асансьора обслужва сградата вертикално.

 

 

 

Разпределенията са планирани функционално така, че всички помещения да бъдат с правоъгълна форма, само лоджиите, насочени на изток, остават с триъгълна. Конструктивно предизвикателство са решените като предварително напрегнати балкони в острата част на сградата, стигащи до осем метра.

 

 

Материалите за фасадата са подбрани да осигурят дълъг живот, лесна поддръжка с ниски енергийни разходи и висок комфорт на живот. Алуминиева дограма, високо селективно стъкло, вентилируема фасада от фиброцимент.