След ремонта приемната сграда на Летище Русе ще остане в автентичния си вид и интериорът ще бъде запазен

231

Това увериха инвеститори и кмет след старта на първите дейности


Дни след подписването на договора с Община Русе дружеството "Еърпорт Русе" започна изпълнението на инвестиционната си програма за възстановяване на Летището. Оглед на дейностите на място направи на 9 март кметът Пенчо Милков. Вчера той заяви, че ще бъде организиран Ден на отворените врати на летището, за да може всеки един гражданин да види на терен, че няма намеси по сградата.

Изгражда се 9-километровата ограда, опасваща имота, а техника разчиства периметъра около пистата. В сградата на терминала също се извършват ремонти, като екипът подчерта, че тя ще остане в автентичния си вид и интериорът ще бъде запазен. Козметични промени като подмяна на стъклопакетите, ремонт на електрическата инсталация и освежаване на стаите, предвидени за оперативния състав и пилотите, няма да променят вида ѝ. "Това, което държахме от самото начало – сградата и всички движими вещи да бъдат съхранени, е спазено“, каза кметът.  „Не съм привърженик на рушенето, а на правенето. Това, което ще направим, ще се хареса на русенци“, увери единият от собствениците на съвместното дружество Христо Крушарски. Припомняме, че граждани и организации заявиха, че приемната сграда е в риск, защото е гласувана за предоставяне на статут на единична недвижима културна ценност от национално значение и след ремонтни дейности може да изгуби ценната си автентичност. Кметът заяви, че общината е подала възражение срещу предложението за недвижима културна ценност, тъй като не е имало обществено обсъждане дали русенци искат такъв статут, а освен това процедурата ще забави ремонта.

Кметът обясни още, че всички детайли са запазени – стълби, орнаменти, дървена ламперия, тъй като това придава стойност на сградата. Единствено в основното тяло на чакалнята ще се сложи стъклена преграда за двата потока – пристигащи и заминаващи, което е свързано с мерките за сигурност. 

Предстои довършване на оградата, подмяна на водопровода, както и изграждането на осветление, за да се реализират нощни полети. В административно отношение също са извършени необходимите стъпки. Документацията за летището е предадена към Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“, за да се извърши пререгистрацията му. Очаква се това да отнеме до 3 седмици.  

Управителят на дружеството Георги Налбантов уточни, че на този етап от пистата излитат 6-местните самолети Beechcraft C90 с два двигателя от по 420 конски сили. Те са специално оборудвани със система за борба с градушките и предизвикване на валежи, каквато е основната дейност на фирмата на Крушарски „Стройпроект“ ЕООД. През миналата година тя е била наета от румънската държава, където изпълнява дейности в четири района. Съгласно договор с Изпълнителната агенция „Борба с градушките“ тази година тя ще третира и 33 млн. дка в Северна България. Идеята е със средствата от тази дейност да се финансират и следващите подобрения по летището.

Снимки: Община Русе

ОЩЕ НОВИНИ

Обновена е сградата на Камерна опера и Народно читалище "Н. Й. Вапцаров - 1866" в Благоевград

Обновена е сградата на Камерна опера и Народно читалище "Н. Й. Вапцаров - 1866" в Благоевград

В началото на годината кметът обеща градинката до сградата да бъде върната на гражданите

Предстои дискусия за съвместяването на жилищни и производствени територии

Предстои дискусия за съвместяването на жилищни и производствени територии

Събитието на 25 април в София е организирано от Съюза на урбанистите в България

Нов открит паркинг с 1 000 места ще има летище София през есента

Нов открит паркинг с 1 000 места ще има летище София през есента

Той ще включва и места за електрически автомобили със зарядни станции

В Хасково дадоха начало на мащабния ремонт на читалище "Заря 1858"

В Хасково дадоха начало на мащабния ремонт на читалище "Заря 1858"

Това е една от сградите-символи на града, а толкова мащабен и цялостен ремонт на сградата не е правен

Община Варна организира обществено обсъждане на инвестиционния проект за разширяване на булевард "Цар Освободител"

Община Варна организира обществено обсъждане на инвестиционния проект за разширяване на булевард "Цар Освободител"

Пътната артерия е една от най-натоварените в града, а в плана е заложено още реализация на градска железница северно от него