Социализирана и с атракциони е обновената за посещения Антична вила "Армира" край Ивайловград

192

Тя е паметник на културата и е част от обектите в индикативната листа на паметниците на културното наследство на ЮНЕСКО


В петък Антична вила "Армира" беше открита официално със заключителна пресконференция за отчитане резултатите от проекта, с възстановка на антична битка между римски легион и тракийска военна част, стрелба с лък и демонстрации на антични ритуали, както и със специална културна и музикална програма, беседа, изложба „България и мозайките“ и светлинно шоу.

Проектът на Община Ивайловград „Устойчиво развитие на археологически обект „Антична вила Армира“ по ОПРР започна през 2020 година. Финансирането е комбинирано и е на обща стойност 8,2 млн. лв. Дейностите са свързани с експониране и социализиране на паметника на културата с ювелирни мозаечни украси по подовете, изпълнени от бял и цветен мрамор с човешки, фигурални и геометрични мотиви, капители, ажурни парапети, херми, фрагменти от колони, пиластри, корнизи и облицовки от мрамор.

Проектът осигурява и атракциони около вила „Армира“. Един от тях е обновената водонапорна кула с височина 28 метра – осветена и с външен асансьор, от която се открива красива гледка. Обособен е и интерактивен център, в който гостите могат да разгледат постоянна експозиция с артефакти, открити във вилата и района около нея. В сувенирния магазин ще откриете реплики на артефакти и тематични сувенири. Оформени са детска площадка, алея и обръщало за автобуси. Вижте повече тук, тук и тук.

Община Ивайловград обяви и публични търгове с явно наддаване за отдаване под наем на имоти на територията на Антична вила "Армира", предназначени за развитието и популяризирането на местни и антични занаяти и храни. В търга са включени пет павилиона, предназначени за занаятчийски работилници, както и ресторант с площ от 228 кв.м, който се отдава с обзавеждането и кухненското оборудване. С условията на публичния търг можете да се запознаете тук.

Уникалната римска вила е открита случайно през 1964 г. при строителството на язовир на 4 километра край Ивайловград. Откритието става популярно като вила „Армира“ – на името на малката рекичка, на чийто бряг е построена преди много столетия.

Забележителната планова схема, мраморната украса и подовите мозайки правят вилата образец на римската провинциална архитектура на Балканите. Това е най-богатият частен дворец от римско време, разкрит в днешните български земи. Построен е през втората половина на I век сл. Хр. от виден тракийски аристократ като център на голямо поземлено владение. Внушителната двуетажна сграда се простира на площ 2132 кв.м – с панорамна тераса и много помещения (спални, приемни, зала за пиршества, стаи за гости, работни дневни за жените, баня и др.).

За почти четиривековното си съществуване антична вила „Армира“ е била преустройвана и поправяна многократно. В началото на III в. тя е била разширена на изток с просторна зала за гости (триклиниум) и сервизни помещения към нея. Още през първата половина на II в. към вила „Армира“ е създадено ателие за художествена обработка на добивания в околностите й искрящ бял мрамор, като тук са поканени да работят майстори от град Афродизия в Мала Азия, известен с най-голямата през римската епоха скулптурна школа в света. Така вилата се превръща в истински дворец от Римската империя.

Целият първи етаж е бил облицован със съвършено изработени мраморни плочи и пана, покриващи стените на коридорите и всички представителни помещения от пода до тавана, както и самия басейн. Особено ценна е мозайката от господарската спалня, където е изваян портретът на един от собствениците й заедно с двете му деца – единствените портрети върху мозайка от римската епоха, намерени досега у нас. Специален интерес представлява и по-късната мозайка от триклиниума с изображение на Медуза Горгона – символ, който се повтаря многократно в декорацията на вилата.

След повече от 300 години разцвет през втората половина на IV в. вила „Армира“ е била опожарена и разграбена. Руините й са сринати от опустошително земетресение в края на IV в. сл.Хр.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

КАБ и НСОРБ обсъдиха възможностите за законодателна реформа в сектора

КАБ и НСОРБ обсъдиха възможностите за законодателна реформа в сектора

Столична община и РК София град на КАБ разработват тестова електронна среда за предаване на проекти

Изградено е локалното платно, осигуряващо един от достъпите до предвидения "Бизнес Център Филвик" на входа на Варна

Изградено е локалното платно, осигуряващо един от достъпите до предвидения "Бизнес Център Филвик" на входа на Варна

За архитектурата на сградата отговаря Fekta Architectiral Studio, които са заложили на изчистена визия

Неразказани истории от Стара Загора в безплатен градски тур

Неразказани истории от Стара Загора в безплатен градски тур

Инициативата на Общината и Туристическия информационен център се осъществява с помощта на Регионалния исторически музей и Регионалната библиотека „Захарий Княжески“

Българското студио STARH достигна до финала на престижния World Architecture Festival с два проекта

Българското студио STARH достигна до финала на престижния World Architecture Festival с два проекта

Това са жилищна сграда LH в историческия център на Варна и проектът за хотел NAMA в Пампорово