Спа центърът Paracelsus Bad & Kurhaus в Залцбург - визионерски архитектурен проект с баланс между забавление и спокойствие

105

За безопасността по маршрутите за евакуация и пожарозащитата са използвани врати на Hörmann, при които и дизайнът играе важна роля


Снимка: Кристиян Рихтерс. Врати Hörmann са монтирани в новия спа център Paracelsus в сърцето на историческия град Залцбург.

Името на погребания в Залцбург Теофраст Бомбаст фон Хохенхайм, по-известен като Парацелз, се среща в града почти толкова често, колкото и това на Моцарт. Местният рехабилитационен център от 50-те години на миналия век също е кръстен на този лекар и праотец на натуропатията, като на мястото на старата сграда през 2019г. беше завършен новият спа център Paracelsus Bad & Kurhaus. Една от причините жителите на Залцбург да вземат решението да не преместват центъра в покрайнините на града е свързано и с това, че до него бързо се стига пеша, с колело или с обществен транспорт. От северозападната страна сградата по проект на Berger+Parkkinen затваря историческото улично пространство, вписва се хармонично в ансамбъла на съседните сгради и едновременно с това има строго съвременно звучене по отношение на формата с обхващащите цялата повърхност керамични ламели.

Снимка: Berger+Parkkinen. Новият център е визионерски архитектурен проект в историческия център на града.

За да ползвате басейните на спа центъра, трябва да стигнете до последния етаж, изкачвайки се по устремено нагоре стълбище. Ако тръгнете по него от най-долната точка на главния вход, изкачването е сравнимо с това на среден по трудност алпийски връх. Басейните сякаш са ледникови езера, от чиито брегове може да се любувате на града и планинския пейзаж.

Снимка: Кристиян Рихтерс. Обратно на обичайната практика, за да стигнете до открития басейн, трябва да тръгнете нагоре – все едно изкачвате местната планина Гайсберг край Залцбург.

По пътя към „платото“ желаещите да плуват минават покрай различните медицински и терапевтични зони. На „върха“ небе с драматично извит стоманен облак се извисява над басейните. Окаченото керамично тяло прикрива строителните съоръжения и високоефективните шумопоглъщащи устройства. Гостите на спа центъра, предпочитащи тишината и спокойствието, не са обезпокоявани от шума в басейните за развлечение.

Снимка: Кристиян Рихтерс. Плуване с прекрасен изглед - външното пространство на покрива на спа центъра открива гледка към целия Залцбург.

Пъстрата цветова палитра, обичайна за подобни съоръжения, е сменена с цветове, които варират между светло и тъмно сиво. Вратите, използвани от Hörmann, също са съобразени с това. Безфалцовите (STS) и фалцовите (STU) стоманени врати са в светлосиви и бежови тонове.

Снимка: Кристиян Рихтерс. Масивната стоманена носеща конструкция вътре е демонстрация на силите, действащи в спа центъра.

Висококачествените врати на Hörmann са монтирани предимно там, където трябва да изпъкнат предимствата на стоманената врата, но и където дизайнът играе важна роля. При вариант без фалц например вратата затваря в една равнина с касата така, че се създава съосна визия.

Снимка: Герд Кресл. В залата с плувния басейн са монтирани и стоманени врати за обекти с едно крило със странична част.

Вратите на Hörmann гарантират преди всичко безопасността в сградата. При задействане автоматично затварящите се стоманени врати STS/STU с дръжка под формата на щанга с паник функция се отварят веднага и без голямо усилие. Това позволява бърза евакуация, ако изпаднала в паника тълпа от хора се притисне към вратата.

Снимка: Герд Кресл. Стоманените врати с две крила STS осигуряват голяма проходимост. Крилата са оборудвани с дръжка под формата на щанга EPN 900, която позволява лесно отваряне дори при ситуации на паника.

В участъците, където не са необходими маршрути за евакуация, пожароустойчивата плъзгаща се врата на Hörmann разделя зоните една от друга в случай на пожар. При нормална експлоатация тя е прибрана в стената, за да спести място, и по този начин осигурява пълната ширина на проходния отвор.

Снимка: Герд Кресл. В случай на пожар пожароустойчивата плъзгаща се врата с клапа за ниша на Hörmann се затваря и разделя отсеците един от друг.

При проектирането на новия спа център Berger+Parkkinen са постигнали баланс между забавлението на обществен басейн и спокойствието на лечебен санаториум. Плувното ниво включва четири различни басейна - спортен, басейн за гмуркане, детски басейн и басейн за релаксация.

Снимка: Кристиян Рихтерс. Спа комплексът е отличен с ниво Gold по стандарта klimaaktiv - най-известната австрийска система за оценка на устойчивостта на сгради със специален акцент върху енергийната ефективност, опазването на климата и ефективността на ресурсите. 

Местоположение:
Auerspergstraße 2, Salzburg, AT  
Строителен предприемач:
Градска община Залцбург, KKTB Kongress, Kurhaus & Tourismusbetriebe  
Ползвател:
Tourismusbetriebe  
Проект:
Berger+Parkkinen Architekten, Виена, Австрия
Обща площ на сградата:
10973 m2
Полезна площ:
11817 m2
Обща кубатура на сградата:
62500 m3
Окончателно завършване:
2019 г.
Продукти на Hörmann:
Стоманени врати за обекти с 1 и 2 крила STS / STU с дръжка под формата на щанга EPN 900
Пожароустойчиви плъзгащи се врати FS

ОЩЕ НОВИНИ

Министерството на културата одобри проект за изграждане на нови павилиони пред Дряновския манастир

Министерството на културата одобри проект за изграждане на нови павилиони пред Дряновския манастир

Проектът е разработен в съответствие със становище на Националния институт за недвижимо културно наследство

В София откриха производствена база и офис за споделени услуги на световен лидер в производството на протези

В София откриха производствена база и офис за споделени услуги на световен лидер в производството на протези

Това е втората локация на германския производител на високотехнологични медицински изделия Ottobock в България след открития през 2021 г. завод в Благоевград (по проект на IPA)

До 6 октомври може да изберете своите фаворити в конкурса "Фасада на годината 2022-2023"

До 6 октомври може да изберете своите фаворити в конкурса "Фасада на годината 2022-2023"

За 18-ти път "Баумит България" търси най-красивото изпълнение с нейни продукти, а професионално жури ще определи кои обекти ще представят България в международния конкурс Baumit Life Challenge 2024