Стартира седмото издание на филмовия фестивал "Master of Art"

130

Очакват ви 9 заглавия за архитектура и дизайн


Днес, 7 април, в 7:00 часа вечерта в кино „Люмиер“, се открива 7-мото издание на Филмовия фестивал „Master of Art“. „Символичното натрупване на числото 7 не е случайно. Седем са основните цветове на дъгата и музикалните тонове. Седмицата се свързва с основните видове изкуства и с киното, наричано още „Седмото изкуство“. За седми пореден път „Master of Art“ ще отдаде почит на изкуствата, видени през окото на седмото изкуство. Седем града ще бъдат домакини на Седмото издание на фестивала през 2022 г. Заслугата да завършим този житейски цикъл от седем години, е на нашата публика, на нашите партньори и на кинотворците от цял свят, които с езика на кино документалистиката ни правят съпричастни с изключителните истории от света на изкуството. Последните години показаха, че нито епидемии, нито войни могат да спрат хората на изкуството да творят. В знак на съпричастност и подкрепа с украинския народ тази година представяме специална програма с украински филми – „Фокус Украйна“, казва Найо Тицин, артистичен директор и създател на Филмовия фестивал „Master of Art“.

АРХИТЕКТУРА

ПЪЛНОМЕТРАЖНА ПРОГРАМА

ДА РАЗКРИЕШ ЗВЕЗДА

Нидерландия (2020), 107 минути, реж. Жул Хондиус

Филм-есе за забележителната, многостранна и изплъзваща се връзка между една скулптура, един символ и организацията, която той представлява. Въпросите относно творбата на изкуството пред Главния щаб на НАТО в Брюксел, повдигнати в този филм, водят до изследване на неговата собствена променяща се политическа позиция. Освен това филмът хвърля и критична светлина върху НАТО като организация в развитие. На фона на продължилата цяла нощ операция по преместване на стоманения монумент, филмът провежда въображаем диалог между разказвача и скулптурата за променящия се геополитически пейзаж, на които тя е била ням свидетел.

София
9 април, СЪБОТА – G8 – 17:15
13 април, СРЯДА – Люмиер – 19:00
15 април, ПЕТЪК – Евро синема – 19:30

Варна
13 април, СРЯДА – ФК – 19:30

ВИНИ МААС: ПОД УТРЕШНОТО НЕБЕ

Холандия (2021), 70 минути, реж. Ян Лоутер

Архитектът и урбанист Вини Маас завладява света със своите новаторски дизайнерски работи. Това е документален филм за страстен човек, който счита за своя мисия да открие решения за градът на бъдещето.

Ето каква казва Маас: „Когато осъзнаем, че световното население ще нарасне над 5 милиарда жители през 2050 г. и че повечето от тези хора ще живеят в градовете, ще ни се налага да отидем в небесата и да създадем новаторски небостъргачи, в които хората да живеят и работят по приятен начин.”

За този филм режисьорът и архитектът пътуват заедно до Китай и Тайван сред много други страни. Показани са и известни творби на Маас в Холандия.

От откровени дискусии с клиенти през дизайнерски срещи, в които той понякога се спречква със своите екипи, до посещения на строителни площадки, зрителят ще види какво се случва в работен порядък и какви пречки и проблеми Маас и неговият екип трябва да преодоляват, за да постигнат целите си.

София
13 април, СРЯДА – Дом на киното – 19:00
25 април, ПОНЕДЕЛНИК – G8 – 16:00
1 май, НЕДЕЛЯ – Одеон – 17:00

Варна
15 април, ПЕТЪК – ФК – 19:30
15 април, ПЕТЪК – Лъки Дом на киното – 19:00

БОЕН КОРАБ БЕРЛИН

Германия (2021), 40 минути, реж. Натан Еди

Историческия Брутализъм в Берлин е застрашен. Най-голямата болница в града Шарите иска да унищожи две сгради, превърнали се в от икони на брутализма от епохата на Студената война, включително скандално известна бивша лаборатория за изследване на животни, наречена Mäusebunker (Бункер за мишки). Междувременно група от политици, защитници, архитекти, галеристи и студенти се борят за адаптирането и повторно използване на тези великолепни, безкомпромисно уникални структури. Кой ще спечели? Независимо от резултата, оставате с впечатлението, че запазването може да бъде брутално.

София
10 април, НЕДЕЛЯ – G8 – 15:30
19 април, ВТОРНИК – ЕВРО СИНЕМА – 18:45

АРХИТЕКТЪТ НА БРУТАЛНАТА ПОЕЗИЯ

Словакия (2021), 70 минути, реж. Ладислав Кабош

Старецът не успява да разпознае собственото си лице в огледалото. Той страда от болестта на Алцхаймер. Малко по малко спомените му изтляват. Един ден той решава да разкаже историята си на своето отражение в огледалото. Този човек е Ханс Броос – бразилски архитект, по произход карпатски германец, родом от Словакия.

София
16 април, СЪБОТА – Евро синема – 16:00
21 април, ЧЕТВЪРТЪК – Люмиер – 19:00

БЕЗКРАЙНОСТТА СПОРЕД ФЛОРИАН

Украйна (2022), 70 минути, реж. Олексий Радински

Работата на Флориан Юриев в продължение на няколко десетилетия го е довела до създаването на свой собствен език за цветовете, изкуството и творчеството. В този документален филм са представени ренесансовите му качества на архитект, музикант, кинорежисьор и художник – портрет на вечно творящия гений в търсене на съвършенството. Юриев кани камерата в своя дом и живот, разказвайки с лекота за теориите си и създадената от него азбука, чрез която се изразява по-добре.

София
9 април, СЪБОТА – Одеон – 14:30
14 април, ЧЕТВЪРТЪК – G8 – 18:30

КЪСОМЕТРАЖНА ПРОГРАМА

С РЕСПЕКТ КЪМ КОСМОСА

Китай (2021), 13 минути, реж. Джиа Ли

„Нашето пътуване е морето от звезди“ звучи като началната реплика на научнофантастичен роман. Когато най-накрая пристигнете на входа на Шанхайския планетариум, след като сте карали на 80 километра от центъра на Шанхай, мечтаното пътуване едва започва.

Изгледът към планетариума на Шанхай е като да наблюдавате движението на звездите във Вселената. Няма прави ъгли, а плавните дъги са като движенията на звездите, опитващи се да повторят геометрията на Вселената. Влезте вътре и ще се сблъскате с неописуемите мистерии на звездите и Вселената. „Ние не пишем учебник, ние създаваме преживяване“, казва Томас Вонг, главен архитект на Планетариума в Шанхай.

София
14 април, СЪБОТА – Евро синема – 18:30
18 април, СЪБОТА – Евро синема – 18:00

ЛА ЛОЗА – МУЛТИФУНКЦИОНАЛНА СГРАДА

Испания (2021), 5 минути, режисьор Хавиер Калея и Alonso Sosa Architects

Старата индустриална сграда, която някога е била там, изглеждаше като всички други складове от 60-те години, с бетонна конструкция и дървена дограма.

София
14 април, СЪБОТА – Евро синема – 18:30
18 април, СЪБОТА – Евро синема – 18:00

ДИЗАЙН И МОДА

ШАРЛОТ ПЕРИАН – ПИОНЕР В ИЗКУСТВОТО ДА ЖИВЕЕШ

Франция (2019), 53 минути, реж. Стефан Гез

Дизайнерката и архитектка Шарлот Периан е била изключително креативна личност, белязала XX век. С волен дух и политически ангажирана, тя е автор на дизайна на революционни мебели и участва в изобретяването на модерните жилища, замислени да бъдат в хармония както с обитателите си, така и с околната среда. От авангардните битки заедно с Льо Корбюзие през 30-те години до опита й в Япония и утвърждаването на начин на живот, основан на откровеността и подвижността, този филм, във формата на бележник със спомени, предлага личен поглед към живот, изпълнен със страст и креативност.

София
10 април, НЕДЕЛЯ – Одеон – 14:30
15 април, ПЕТЪК – Зала „Славейков“, Френски институт – 18:30
17 април, НЕДЕЛЯ – Дом на киното – 18:00
23 април, СЪБОТА – Евро синема – 15:00

Варна
22 април, ПЕТЪК – ФКЦ – 19:30

БРУС МАУ

Канада (2021), 76 минути, реж. Бенджи и Джоно Бергман

БРУС МАУ е първият пълнометражен документален филм за дизайнера визионер Брус Мау. Филмът изследва необичайното му творческо пътуване и изпълнените му с оптимизъм опити да реши най-сериозните проблеми на света със средствата на дизайна. Разказана е историята на невероятната му кариера – от Мека до залите на MoMA, от Гватемала до Кока Кола. Да не пропускаме и най-важния му проект до момента – неговия собствен живот.

София
17 април, НЕДЕЛЯ – Люмиер – 19:00 ч.
19 април, ВТОРНИК – Одеон – 18:30 ч.

Варна
8 април, ПЕТЪК – ФКЦ – 18:00

Цялата програма, изпъстрена с различни стойностни филми, може да намерите тук.

Повече информация за фестивала и за всеки представен филм може да намерите тук.

ОЩЕ НОВИНИ

В софийското село Войнеговци ще изграждат детска градина на мястото на старата

В софийското село Войнеговци ще изграждат детска градина на мястото на старата

През 2022 година Столичният общински съвет беше одобрил проектиране, реконструкция и преустройство на една от сградите и премахване на другата

Създават временна комисия за изготвяне на концепция и реализация на коледна украса в София

Създават временна комисия за изготвяне на концепция и реализация на коледна украса в София

Предложението на председателя на Комисията по образование, култура, наука и културно многообразие Мирослав Боршош беше одобрено от Столичния общински съвет

Училище "Максим Горки" в Стара Загора се разширява с нова пристройка

Училище "Максим Горки" в Стара Загора се разширява с нова пристройка

Ще бъдат предприети действия за разработка на идеен проект и за археологическо проучване на зоната, което трябва да бъде съгласувано с НИНКН

Скулптура "Сърцето пътува" на чешкия творец Курт Гебауер ще бъде поставена на площад "Вацлав Хавел" в София

Скулптура "Сърцето пътува" на чешкия творец Курт Гебауер ще бъде поставена на площад "Вацлав Хавел" в София

Пространството беше обновено по инициатива на Sofia Discussion Forum със съдействието на район „Средец“