Столична община поиска да се ускори изграждането на нови сгради за детски градини в район „Лозенец“

182

В момента са обявени две обществени поръчки за три разширения


Проект за надстройка на по-новата съществуваща сграда в Детска градина 192 „Лозичка“

Според кмета на район „Лозенец“ Константин Павлов (ДБ) процедурите за разширения на детски градини са изрядни, има забавяне, но той се надява изграждането на новите сгради да завърши в срок тази година. Изказването му днес по време на заседанието на Столичния общински съвет беше в отговор на питане от страна на общинския съветник от ГЕРБ (СДС) Малина Едрева, която е председател на комисията по „Образование, култура, наука и културно многообразие“. Тя заяви, че не е получила отговор на повечето от въпросите и призова Павлов да създаде адекватна организация на работа.

Според Едрева по Програмата за строителство на детски градини 2021-2023г. има съществени забавяния и неизпълнение в район „Лозенец“. Първият случай е изграждането на новата сграда на детската градина в м. "Кръстова вада", което е било с очакван срок за приключване през юли миналата година, но децата са започнали да я посещават наскоро - в средата на януари. Другият случай е, че едва тази година са започнали процедурите за избор на строител за разширенията на ДГ 192, 193 и 141.

ДЕТСКА ГРАДИНА 192 „ЛОЗИЧКА“

По-новата съществуваща сграда в Детска градина 192 „Лозичка“

Припомняме, че в средата на януари районният кмет обяви, че се очаква обществена поръчка за изграждане на надстройка на новата сграда в ДГ „Лозичка“ 192 на ул. „Розова долина“ 12А, като във фасадно отношение проектът щял търси приемственост със старата сграда и типични за нея материали и цветове. Тогава Константин Павлов обясни, че от администрацията на „Лозенец“ са се отказали от т.нар. „инженеринг“ – т.е. проектантът и строителят да са едно и също лице, защото огромна част от проблемите с качеството на общественото строителство в София идват именно от него. „Затова и процесът ни в „Лозенец“ е по-бавен - преодолявайки всевъзможни административни и бюрократични пречки, подготвяме проектите си в детайли“, каза тогава кметът и публикува визуализации за бъдещата надстройка в детската градина. В отговора му към Малина Едрева се казва, че обществената поръчка е изпратена за предварителен контрол в Системата за случаен избор към ЦАИС ЕОП.

ДЕТСКИ ГРАДИНИ 141 „СЛАВЕЙКОВА ПОЛЯНА“ и 193 „СЛАВЕЙЧЕ“

Председателят на комисията по „Образование, култура, наука и културно многообразие“ пита и каква е причината обявяването на процедура за проектиране на разширенията на 141 ДГ „Славейкова поляна“ на ул. „Света гора“ 32 и 193 ДГ „Славейче“ на ул. „Капитан Тодор Ночев“ 30 да се случи едва в началото на 2022г, при положение, че съгласуване на параметрите за тези разширения са получени от НИНКН и СОС в първата половина на миналата година?

Детска градина 193 „Славейче”

Припомняме, че в първите дни на февруари кметът на района призова архитектите да участват в обществената поръчка за двете нови сгради и отново подчерта, че „обичайните процедури за проектиране „на инженеринг“ не работят добре и че архитектурният екип трябва задължително да бъде отделен от строителя. Относно ДГ 141 „Славейкова поляна" Павлов отговаря, че тя е в зона паметник на културата, което е наложило визата за проектиране да бъде съгласувана от Министерството на културата, която процедура е отнела приблизително четири месеца и е приключила през втората половина на миналата година. Към момента обществената поръчка за избор на изпълнител на новите сгради в двете детски градини е на етап разглеждане и оценка на оферти от участниците в конкурса.

 
Детска градина 141 „Славейкова поляна“. Снимки и визуализации: Район "Лозенец" и Google

Като още една причина за забавянето Константин Павлов изтъква, че финансов ресурс е предоставен на бюджетите на районните общински администрации през втората половина на миналата година и едва тогава район „Лозенец” е имал нужната готовност да инвестира тези средства по Програмата за строитетелство на детски градини.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Обявиха поръчка за изграждането на предвидените две нови метростанции в столичния "Люлин"

Обявиха поръчка за изграждането на предвидените две нови метростанции в столичния "Люлин"

Ще бъде разширен булевард "Царица Йоанна" и ще бъдат изградени нови тротоари и велоалея по протежението му

Учебен павилион в Германия и библиотека в Барселона са победителите в конкурса за архитектура Mies van der Rohe 2024

Учебен павилион в Германия и библиотека в Барселона са победителите в конкурса за архитектура Mies van der Rohe 2024

Победителите демонстрират принципите на Новия европейски Баухаус, внасяйки зеления преход в живота на хората

Откриха новия "Ритейл парк Несебър" в село Равда

Откриха новия "Ритейл парк Несебър" в село Равда

Търговският център в местност “Чатал Тепе” 2 е с инвеститор „Зет Естейт“, а проектът финансира Пощенска банка

Откриха обновения Етнографски музей в Стария Несебър

Откриха обновения Етнографски музей в Стария Несебър

Сградата, един от символите на града, е пример за типичната черноморска къща от времето на Възраждането

Одобриха изграждане на нова сграда за детска градина в село Негован

Одобриха изграждане на нова сграда за детска градина в село Негован

Кметът на район Нови Искър Владислав Владимиров е избрал терен на ул. „Могилата“ 3

Предстои обновяването на неремонтирани с десетилетия сгради във Враца

Предстои обновяването на неремонтирани с десетилетия сгради във Враца

Община Враца има подписано споразумение за финансирането на 4 проекта на обща стойност от над 8 000 000 лв. за внедряване на мерки за енергийна ефективност