Столичната община продължава премахването на незаконните постройки на територията на Държавното ловно стопанство "Искър" въпреки опитите за осуетяване на дейностите

54

При старта на демонтажа беше ограничен достъпът до сградите, бяха срязани и кабелите на специализираните машини


Продължава премахването на три незаконни постройки на територията на Държавно ловно стопанство "Искър" в местността "Авала" край язовир "Искър", съобщи вчера главният архитект на Столична община Здравко Здравков. Вследствие на издадени от него заповеди, потвърдени от Върховния административен съд, тези дни се премина към тяхното изпълнение с договор, който кметът на София Васил Терзиев сключи със "София ЕкоСтрой".

Дейностите по премахване на незаконните постройки продължиха, след като беше направен опит за осуетяването им от страна на Държавното ловно стопанство - паркиран автомобил спираше достъпа, а вратите към стопанството бяха заключени с катинар. В понеделник Столичната община премести автомобила и успя да влезе със специализирана техника, но през нощта някой е отрязал кабелите на машините. Така за втори път се възпрепятства работата на общината.

Извършител на незаконното строителство е фирмата "Био майнинг", а собственик на земята е Югозападно предприятие. Сградата, на която започна премахване, най-вероятно е била предназначена да бъде почивна станция. И трите са констатирани като незаконно строителство през 2019 година. 

Сградите нямат никакви строителни документи и при опит да се докаже, че са построени преди 2001 г., за да получат съответния режим на търпимост, съдиите възприеха доказателствата, който експертите представиха - геодезични заснемания, орто-фото и сателитни изображения.

Снимки: СО

След премахването на незаконните постройки земята ще бъде моделирана по естествен начин, а материалите ще бъдат съхранени и рециклирани. За момента още няма информация колко ще струва на общината премахването на сградите, както и нанесените щети по техниката. Но Общината ще потърси вложените средства и нанесените щети.

ОЩЕ НОВИНИ

Недвижимата културна ценност Банкерска сграда в София е предвидена за хотел от веригата на Робърт де Ниро

Недвижимата културна ценност Банкерска сграда в София е предвидена за хотел от веригата на Робърт де Ниро

Марката за луксозни хотели, ресторанти и резиденции Nobu подготвя още един хотел в България - на брега на Черно море във Варна

Община Бургас продължава с поетапното обновяване на своята осветителна система

Община Бургас продължава с поетапното обновяване на своята осветителна система

Започва обновяване на осветлението в „Сарафово“ и „Крайморие“, следват още няколко квартала

Приет е Общият устройствен план на община Чирпан

Приет е Общият устройствен план на община Чирпан

До няколко месеца предстои и въвеждане на Географска информационна система, която ще позволи срещу единен граждански номер получаване на кадастрална информация

Обновен комплекс с плувни басейни ще бъде открит през лятото в Айтос

Обновен комплекс с плувни басейни ще бъде открит през лятото в Айтос

Според концесионера Николай Андреев предвидената дата за откриването е 1 юни – Денят на детето