Студенти ще изготвят проекти за няколко значими за Община Царево сгради

163

Техен ръководител е арх. Цвета Сурчева – преподавател във Висшето училище по архитектура „Ла Вилет“ в Париж, Франция


Снимка: Община Царево

На 8 май в сградата на Община Царево се проведе среща с арх. Цвета Сурчева. През идните месеци под нейно наставничество група студенти безвъзмездно ще изготвят проекти на няколко значими за Община Царево сгради.

„С арх. Сурчева ни свърза Румяна Цвяткова, директор на ПП „Странджа“, за което сме благодарни. Тази инициатива е чудесна комбинация от полезност и практичност както за едни млади бъдещи специалисти, избрали пътя на архитектурата, така и за община Царево. От една страна студентите ще имат възможност да трупат изключително важния за тях в момента практически опит, а от друга страна Община Царево ще получи проекти, които да реализира в бъдеще. Още по време на първия ни разговор изразих позицията, че сградите, за които нейните студенти ще изготвят проекти, следва да бъдат реални обекти – сгради, в които Община Царево би инвестирала и развивала идните години. Благодарение на арх. Сурчева ще кандидатстваме и за европейско финансиране на туристически и веломаршрути в Странджа“, заяви кметът на Община Царево Марин Киров.

Сградите, за които арх. Сурчева и нейните студенти ще изготвят проекти, са:

  • Сградата на кметството в с. Лозенец
  • Дървеният хангар на пристанището в Царево
  • Сградата на Информационен посетителски център „Приморска Странджа“ в Ахтопол
  • Сградата, предвидена за музей, намираща се на кръстовището на ул. "Тракия" и ул. "Алеко Константинов" в Ахтопол
  • Сградата на старото кметство в с. Синеморец

Цвета Сурчева завършва Строителен техникум в Стара Загора през 1988 година, а по-късно придобива и висшето си образование в Университета по архитектура, строителство и геодезия в София с профил „Архитектура“. Тя е дипломиран архитект и във Висшето училище по Архитектура „Ла Вилет“ в Париж от 2000 година. Специализира „Рехабилитация за стари сгради и паметници на архитектурата“ през 2001 година към Министерството на културата във Франция. Следва втора специализация за „Подпомагане на общините за устойчиво развитие, кръгова икономика и околна среда“ през 2012 г.

Арх. Сурчева е работила в Асоциацията за благоустройство на частната собственост в период от пет години. Работила е още като главен архитект към Община Свети Йоан в границите на широк Париж, а от 2009 година работи като старши експерт към Националната агенция на Франция за благоустрояване на частни и жилищни сгради ANAH.

През последните пет години арх. Сурчева е преподавател във Висшето училище по архитектура „Ла Вилет“ в Париж с профил „Устойчива урбанистика, кръгови технологии и екологични методи за рехабилитация на сгради“.

ОЩЕ НОВИНИ

Фондация "На открито" в партньорство с УАСГ представи разработки за обновяване на четири места за отдих в парк "Хисарлъка" в Кюстендил

Фондация "На открито" в партньорство с УАСГ представи разработки за обновяване на четири места за отдих в парк "Хисарлъка" в Кюстендил

Обектите са около входовете на парка при стадион “Осогово”, при бившия санаториум за детски белодробни заболявания, под зоопарка и в обхвата на крепостта

Община Враца получава държавен имот в с. Паволче за изграждане на образователен и културен център

Община Враца получава държавен имот в с. Паволче за изграждане на образователен и културен център

Така ще се осигури пространство за обучение и семинари, столова, зала за игри и практически дейности и други

Започва изграждането на най-високата сграда в комплекса Garitage Park в София

Започва изграждането на най-високата сграда в комплекса Garitage Park в София

В този етап на строителство са заявени още търговски площи, два високи жилищни обекта и основно училище