Think Forward: Дизайнът може да е социално значим

863
Преобразяването на спортна зала и фоайе в училище "Св. Св. Кирил и Методий" в Свети Влас е част от дългосрочен проект на архитекта Галина Милкова и дизайнера Недко Николов.

След четири реализирани проекта на Think Forward в рамките на 5 години, амортизираната спортна зала в училището беше реновирана, следвайки дизайнерската логика и естетика на предходните проекти в рамките на дългосрочна концепция, наречена Think Education Forward. Тя показва ефекта на социалния дизайн и качествения училищен мениджмънт, като досега реализираните проекти са 5 ROOMS, OUT-OF-SCHOOL, DEMOKRATOS и STAIRWELL.

 

 

Най-новият проект на Think Forward, реализиран тази година, включва реновиране на училищната спортна зала и прилежащото фоайе, като пространствата са разделени тематично и дизайнерски.

 

 

Цветовата палитра на фоайето е логично продължение на дизайна на коридора на училището. Концепцията интерпретира спортни символи като метален мрежест шкаф, спортно оборудване като ергономични балансиращи столове и „писти за бягане" на пода, маркиращи пътя към входа на спортната зала. Пространството осигурява и зона за тихи мисловни спортове като шах, дама и табла.  

 

 

 

 

 

 

 

 

Следващият интересен момент в концепцията са инфографиките по стените, които възпитават спортна култура. Те са два типа. Едните показват важността на спорта за тялото, а другите - за детската психика.

 

 

 

 

 

 

Спортната зала предоставя възможности за тренировки по баскетбол и волейбол, като четири баскетболни табла са монтирани по-ниско за най-малките на страничните колони. Инсталирана е нова вентилационна система, като метална мрежа предпазва въздухопроводите и енергийно ефективните лампи, както и всички прозорци и стъклени врати. Радиаторите са облицовани за повече естетика, като по-късно са сложени и обезопасителни ленти.

 

 

 

 

 

Проектите на Think Forward имат награди, но за архитекта Галина Милкова и дизайнера Недко Николов най-важната е удовлетворението, че дизайнът може да е социално значим. Това доказват увеличаването на записалите се деца в училище "Св. Св. Кирил и Методий" (вече обявено за иновативно), подобряването на учебните резултати и снижаването на насилието сред децата. Към проектите на Think Forward има голям интерес и всяко учебно заведение, макар и с малък бюджет, но с голяма мотивация, може да ги осъществи.

 

 

Всички материали за Think Forward в CityBuildHOME.bg може да видите тук.

 

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

New Estates: Над 70% от купувачите на ново строителство се интересуват от живот извън града

New Estates: Над 70% от купувачите на ново строителство се интересуват от живот извън града

Профилът на най-желания апартамент у нас: над 120 кв. м площ, с панорамна гледка, близо до парк и детска площадка

Нови креативни зони с интерактивни игри имат учениците на ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" в Свети Влас

Нови креативни зони с интерактивни игри имат учениците на ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" в Свети Влас

От Think Forward завършиха втория етап на проекта ArtScience Center, като проектираха в коридора на сутерена места за общуване, оформени с цветен винил с геометрични форми

К-HOUSE - родена в планината, но създадена за градски живот

К-HOUSE - родена в планината, но създадена за градски живот

Целта на архитектурния проект е да приложи минималистичен дизайн и зашеметяваща простота – с изчистени линии, геометричност, ритъм, ажурност

Апартамент в меки топли цветове и материи, съчетани с цветни елементи

Апартамент в меки топли цветове и материи, съчетани с цветни елементи

Всички мебели и пана в проекта са изработени по дизайн на Bonbon studio 

Пастелна нежност

Пастелна нежност

Pastel Tenderness е нов проект на Indorio Furniture