Още малко за обновените пространства в иновативното училище в Свети Влас

1026
Неприветливите лошо осветени и с неподходяща акустична среда коридори са превърнати във функционална, социална и ценностна инфраструктура от нов тип.

През миналата година Община Несебър ремонтира и разшири иновативното училище в Свети Влас. Think Forward - архитектът Галина Милкова и дизайнерът Недко Николов, които имат много професионални награди, реализираха проекта за реконструкция на коридорните пространства в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“. За този и другите техни впечатляващи проекти в училището вече сме писали в CityBuildHOME.bg, но сега добавяме още малко подробности и снимки.

 

Новата функционална инфраструктура дава възможност на децата лесно да се ориентират в пространството чрез типографии и цветово обозначение на ключови зони. Всички преходни пространства и стълбищни клетки са маркирани в тъмносин цвят. Активният оранжев цвят подканва към спортния салон, ажурна синя метална арка рамкира входа към актовата зала „Демократос“, а светлозелен и лилав цвят разграничават първия етаж за малките ученици от втория, предназначен за по-големите. Всички врати в училището са подменени с прозирни по финландски модел, за по-голяма прозрачност в образователния процес.

 

 

 

 

Вторият пласт на проекта е социалната инфраструктура, благодарение на която коридорите се насищат с елементи за групови игри и свободна комуникация. Овални полета в настилката маркират места с различни по трудност пространствени пъзели – предизвикателство за ученици и учители. Социалната инфраструктура е обогатена със стенна система за изложби и удобни места за сядане с нестандартен дизайн.

 

 

 

 

 

Третият пласт на проекта – ценностната инфраструктура, изгражда духовния свят на училището. Легенда от символи, изобразяващи ценности като честност, търпение, доверие и уважение, посрещат децата във входното фоайе. Един от тези символи учениците могат да разпознаят на вратата на тяхната класна стая и да припознаят като своя ценност през учебната година.

 

 

 

Обновени са и санитарните помещения, и то по начин, който рядко ще видите в българско училище.

 

 

 

 

 

 

Вижте още тук.

 

Освен обновеното коридорно пространство, във фоайето на училищната сграда отскоро е въведена и система за контрол на достъпа чрез двупосочен турникет със серво задвижване – електрически чупещи рамена. То разрешава преминаването на само 1 човек при подадена команда. Само с персонални чипове учениците могат да влизат и излизат от сградата на училището, което гарантира тяхната безопасност и сигурност.

 

 

Това е поредната стъпка от реновацията на училището, реализирало вече четири интересни проекта.

 

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

New Estates: Над 70% от купувачите на ново строителство се интересуват от живот извън града

New Estates: Над 70% от купувачите на ново строителство се интересуват от живот извън града

Профилът на най-желания апартамент у нас: над 120 кв. м площ, с панорамна гледка, близо до парк и детска площадка

Нови креативни зони с интерактивни игри имат учениците на ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" в Свети Влас

Нови креативни зони с интерактивни игри имат учениците на ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" в Свети Влас

От Think Forward завършиха втория етап на проекта ArtScience Center, като проектираха в коридора на сутерена места за общуване, оформени с цветен винил с геометрични форми

К-HOUSE - родена в планината, но създадена за градски живот

К-HOUSE - родена в планината, но създадена за градски живот

Целта на архитектурния проект е да приложи минималистичен дизайн и зашеметяваща простота – с изчистени линии, геометричност, ритъм, ажурност

Апартамент в меки топли цветове и материи, съчетани с цветни елементи

Апартамент в меки топли цветове и материи, съчетани с цветни елементи

Всички мебели и пана в проекта са изработени по дизайн на Bonbon studio 

Пастелна нежност

Пастелна нежност

Pastel Tenderness е нов проект на Indorio Furniture