Ученическа изложба "Архитектурата на Стара Варна" представя Домът на архитекта в града

150

Творбите на учениците участваха в пленера по рисуване на архитектурно наследство, който се проведе от 7 до 9 септември


Кафене "Буров", Юлия Пичугина, 8 клас, първа награда в четвъртото издание на пленера

Проектът се реализира от E-ARCH Studio, основано от арх. Мартин Христов и арх. Галина Балева, но екипът под ръководството на инициатора Мария Иванова се запазва почти непроменен от първото издание на пленера през 2019 г. Инициативата е в партньорство със Средно училище за хуманитарни науки и изкуства "К. Преславски", Съюз на архитектите в България - Дружество Варна и Камара на архитектите в България - Регионална колегия Варна. Осъществява се с финансовата подкрепа на Фонд "Култура" на Община Варна и дарители.

Един от новите моменти в четвъртото издание на пленера е, че започва постепенно разширяване на обхвата на проекта. Освен сгради със статут на културни ценности, разположени в "Таляна", младите таланти за първи път рисуваха и на локация извън творческия квартал – на площадчето, където се пресичат улиците „Бдин“, „Шейново“ и „Драгоман“ (до Адвокатската градинка). Затова и заглавието на изложбата вече не е "Архитектурното наследство на Таляна", а "Архитектурата на Стара Варна". Постепенното разширяване на обхвата ще даде възможност в бъдеще да се представя историята и красотата на още повече ценни сгради в Стара Варна.  

Откриването на изложбата се състоя на 21 ноември в залата на Дома на архитекта. В присъствието на родители на участниците в пленера, гости на събитието и журналисти бяха връчени награди на отличените. На първо място бяха класирани двете творби на Юлия Пичугина със заглавия "Изглед към хотел Роял" и "Кафене Буров". Второ място също беше за участничка, която успя да създане две творби – Ирина Плещунова изобрази антикварния магазин и червената сграда на ул. „Дръзки“ № 18. Трето място си поделиха Наталия Кателиева и Джулиана Николова за, съответно, "Домът на Иван Драсов" и "Някогашната Българска търговска банка". Допълнителни награди: Свилена Борисова – специалната награда от САБ - Варна и КАБ - Варна, Карина Йоргова – награда от Командването на Военноморските сили на Р България, Жана Атанасова – награда в категория "Архитектурен детайл", Антоний Аврамов – от собственика на старинната сграда, която нарисува.

Всички ученици получиха като подарък книжка-каталог от поредното издание на проекта, както и ваучери за почерпка в заведения в Стара Варна. Творбите на осмокласниците може да разгледате до 16 декември, всеки делничен ден от 10.00 до 17.00.

ОЩЕ НОВИНИ

В Русе откриха изложба, посветена на 70-годишнината от изграждането на Дунав мост

В Русе откриха изложба, посветена на 70-годишнината от изграждането на Дунав мост

Експозицията може да бъде разгледана до средата на юли в двора на Регионалния исторически музей

В Разград откриха нова административна сграда и завод за производство на ветеринарни ваксини

В Разград откриха нова административна сграда и завод за производство на ветеринарни ваксини

Той е мултифункционален и с няколко независими технологични линии

Откриха новата сграда към лекоатлетическа зала на СКЛА "Локомотив Пловдив"

Откриха новата сграда към лекоатлетическа зала на СКЛА "Локомотив Пловдив"

Ще бъде реновирана и настилката на лекоатлетическата писта, която е от малкото закрити съоръжения за спорта

В курортен комплекс "Белчин бани" край самоковското село Белчин изграждат къмпинг с минерална вода

В курортен комплекс "Белчин бани" край самоковското село Белчин изграждат къмпинг с минерална вода

Той ще включва сграда с пространства за забавление, хранене, СПА и два плувни басейна (на закрито и открито), бунгала, каравани, палатки и обслужващи санитарни помещения върху площ от 18 400 кв.м