В парк в Стара Загора поставиха реплики на глави на праисторически фигурки от музея "Неолитни жилища"

457

Те са последните две фигури от композицията и ще допълват атракциите за любителите на културния туризъм в парка, където през 2022 г. бяха поставени други две пластики


Снимка: Община Стара Загора

Вчера в парка западно от Регионалния исторически музей - Стара Загора бяха открити две нови мащабно уголемени фигури от експозицията на музей "Неолитни жилища". Репликите отново са с автор фотографът и творец Цветан Четъшки. Арх. Иван Иванов е избрал мястото, където да бъдат поставени фигурите.

„Експозицията допринася за рекламата на Стара Загора като град с хилядолетна история“, каза зам.-кметът на Стара Загора Милена Желева. Тя допълни, че тепърва пространството около „Неолитни жилища“ ще става все по-привлекателно.

Технологичният процес за изработване на репликите включва дигитална 3D възстановка, по която са направени увеличените копия. Фигурите в оригинал са около 10 см, а всеки може да се снима до уголемените им копия, високи над метър. Те са изработени от стъклопласт, за да бъдат устойчиви на атмосферни условия.

За оригиналите:

Глава на керамична антропоморфна фигурка, Ранен халколит (нач. на V хил. пр. Хр.), открита в селищна могила при яз. Чаталка, Старозагорско. Лицето е оформено с ромбовидна форма, очите са притворени. Подчертани са носа, ноздрите и устата. По ушите има пробити малки отвори, в които вероятно са били поставени медни обеци. Горната част на главата е оформена с овална издатина, което показва, че антропоморфната фигурка, част от която е била главата, е заемала висока позиция в йерархията на древните божества.

Глава на керамична антропоморфна фигурка, Късен халколит (края на V хил. пр. Хр.), открита в селищна могила край с. Диня, Старозагорско. Уникално произведение на антропоморфната пластика от периода на късния халколит. Главата изобразява лице на мъж с притворени очи, с моделирани нос, уста и украса под нея. Горната част на главата е украсена с врязани линии, запълнени с бяла и червена материя. Вероятно това е фигурка на върховния бог-небе. Според вярванията на древните, от неговия свещен брак с богинята-майка се ражда плодородието на нивата, в кошарата и в дома.

Поставените през 2022 г. други две реплики на находки са от землището на старозагорското село Ловец, както и тази, намерена край курортното селище Старозагорски бани – позната като фигурката от Сулица. Оригиналът към момента се намира в Музея на жената в Германия, а неин откривател е археологът Васил Миков.

ОЩЕ НОВИНИ

Стартира конкурсът ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS 2024

Стартира конкурсът ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS 2024

Срокът за ранна регистрация с намалена такса е до 31 юли

Инициаторите за ревитализация на Резиденцията в Банкя представиха идеите си по проекта

Инициаторите за ревитализация на Резиденцията в Банкя представиха идеите си по проекта

Предложенията са за СПА хотел, басейни, балнеология и рехабилитация, ресторант, място за култура, събития и коуъркинг, студентски общежития, спортни площадки и база за паркур, историческа изложба и парк, ботаническа градина, езеро и други

Клуб "Смисъл" организира дискусия по темата "Можем ли без паметници?"

Клуб "Смисъл" организира дискусия по темата "Можем ли без паметници?"

Събитието ще се проведе на 25 юни в Зала за събития "Living Room" на ул. "Неразделни" в София

Община Сандански набира проектни предложения за финансиране на местни инициативи

Община Сандански набира проектни предложения за финансиране на местни инициативи

Те са насочени към изграждане на дребномащабна улична инфраструктура (пейки, беседки, огради и други) и облагородяване на междублокови пространства и зелени площи

В Русе откриха изложба, посветена на 70-годишнината от изграждането на Дунав мост

В Русе откриха изложба, посветена на 70-годишнината от изграждането на Дунав мост

Експозицията може да бъде разгледана до средата на юли в двора на Регионалния исторически музей