В парк в Стара Загора поставиха реплики на глави на праисторически фигурки от музея "Неолитни жилища"

462

Те са последните две фигури от композицията и ще допълват атракциите за любителите на културния туризъм в парка, където през 2022 г. бяха поставени други две пластики


Снимка: Община Стара Загора

Вчера в парка западно от Регионалния исторически музей - Стара Загора бяха открити две нови мащабно уголемени фигури от експозицията на музей "Неолитни жилища". Репликите отново са с автор фотографът и творец Цветан Четъшки. Арх. Иван Иванов е избрал мястото, където да бъдат поставени фигурите.

„Експозицията допринася за рекламата на Стара Загора като град с хилядолетна история“, каза зам.-кметът на Стара Загора Милена Желева. Тя допълни, че тепърва пространството около „Неолитни жилища“ ще става все по-привлекателно.

Технологичният процес за изработване на репликите включва дигитална 3D възстановка, по която са направени увеличените копия. Фигурите в оригинал са около 10 см, а всеки може да се снима до уголемените им копия, високи над метър. Те са изработени от стъклопласт, за да бъдат устойчиви на атмосферни условия.

За оригиналите:

Глава на керамична антропоморфна фигурка, Ранен халколит (нач. на V хил. пр. Хр.), открита в селищна могила при яз. Чаталка, Старозагорско. Лицето е оформено с ромбовидна форма, очите са притворени. Подчертани са носа, ноздрите и устата. По ушите има пробити малки отвори, в които вероятно са били поставени медни обеци. Горната част на главата е оформена с овална издатина, което показва, че антропоморфната фигурка, част от която е била главата, е заемала висока позиция в йерархията на древните божества.

Глава на керамична антропоморфна фигурка, Късен халколит (края на V хил. пр. Хр.), открита в селищна могила край с. Диня, Старозагорско. Уникално произведение на антропоморфната пластика от периода на късния халколит. Главата изобразява лице на мъж с притворени очи, с моделирани нос, уста и украса под нея. Горната част на главата е украсена с врязани линии, запълнени с бяла и червена материя. Вероятно това е фигурка на върховния бог-небе. Според вярванията на древните, от неговия свещен брак с богинята-майка се ражда плодородието на нивата, в кошарата и в дома.

Поставените през 2022 г. други две реплики на находки са от землището на старозагорското село Ловец, както и тази, намерена край курортното селище Старозагорски бани – позната като фигурката от Сулица. Оригиналът към момента се намира в Музея на жената в Германия, а неин откривател е археологът Васил Миков.

ОЩЕ НОВИНИ

Одобриха изготвяне и изпълнение на проекти за архитектурно и художествено оформление и благоустрояване на входно-изходните точки на София

Одобриха изготвяне и изпълнение на проекти за архитектурно и художествено оформление и благоустрояване на входно-изходните точки на София

През 2014 година, когато беше обновен входът при „Ботевградско шосе”, от Столична община обещаха, че ще бъдат обновени и другите входове на града

Обновен площад с визия на шевица имат жителите на село Плаково

Обновен площад с визия на шевица имат жителите на село Плаково

Проектът е на Община Велико Търново, помагат и дарители от селото

Повече зеленина ще има по облагородената "Алея на розите" в Сливен

Повече зеленина ще има по облагородената "Алея на розите" в Сливен

Пешеходната зона по улица „Никола Фурнаджиев“ е обновена с места за отдих с водни стени и чешма

Остава седмица за ранна регистрация в конкурса ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS 2024

Остава седмица за ранна регистрация в конкурса ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS 2024

До 31 юли може да се възползвате от намалени такси и да подадете своите проекти в категории в две направления