В Пловдив представиха работния проект за реставрация и консервация на Античен форум на Филипопол – изток и юг

454

Основната цел е максимално запазване на оригиналните архитектурни елементи и детайли и превръщането на обекта в място за отдих и почивка като част от площада и продължение на Градската градина


Основната цел на проекта за реставрация, консервация и социализация на Античен форум на Филипопол – Изток и Юг е завършване на целия проект за Форума в концепцията на завършените вече Форум Запад и Форум Север. Идеята е зоната да е естествено продължение на Градската градина на Пловдив чрез максимално запазване и използване на всички оригинални архитектурни елементи и детайли. Също така Форумът трябва да се превърне в място за отдих и почивка на туристите и жителите на града и да бъде основна атракция на площад „Централен“.

Проектантския екип е инж. Петър Рафаилов, арх. Венета Петкова, арх. Койчо Пенчев, арх. Иван Стоянов, инж. Данаил Цолов, ланд. арх. Ивайло Мизов, инж. Венцислав Стоянов, реставраторът Аглика Икономова и археолозите Светла Петрова, доц. д-р Иво Топалилов и д-р Елена Кесякова. На представянето вчера вечерта присъстваха представители на общинската администрация - Пламен Панов – заместник-кмет „Култура, археология и туризъм“ на община Пловдив, и Георги Стаменов – кмет на район „Централен“. От Общината припомниха и скорошната хронология на проекта.

Идеята на проекта е свързване на комплекса с площадното пространство чрез стълби като естествено продължение на ходовите линии, осигуряване на удобен достъп от основните комуникационни артерии, монтиране на допълнителни рампи за достъпна среда и създаване на удобни алеи.

Проектът е разработен в три посоки. Първата е „Консервационно-реставрационни работи и експониране на античния форум“. Ще се експонират Източният и Южен вход към Форума, югоизточния ъгъл на колонадата на античния площад,  магазинните структури, покритата част пред тях, улиците, както и южната и източна жилищни сгради. Елементите, които не се ползват във възстановките и реконструкцията, ще се експонират в зоните при тротоарите, върху специално изработени платформи от неръждаеми конструкции.

Втората посока на разработката е обновяване на съществуващата инфраструктура. Ще се изгради нов подход от запад, свързващ площад Централен с археологичния обект. Така се получават три подхода към Форума от север, юг и запад. На всеки вход ще се направи повдигане на античните елементи над котата на площада. Това се прави с цел да се намали визуално усещането за „дупка“, както пловдивчани наричат Форума в момента.

От запад се експонира южната жилищна сграда, от север - Източният вход, а от юг е югоизточния ъгъл на античния площад. Подходът от запад е решен посредством еднораменна стълба с конструкция от габиони, без намеса на обекта по образец на “Форум север”. Монтират се театрални пейки от запад - като естествено продължение на площада и приемственост с формообразуването на “Форум запад”. Обновяват се съществуващите подпорни стени, като се облицоват с гранит, изгражда се бетонов саксийник и се озеленява.

Под подлеза на ул. „Гладстон“ се изгражда нов павилион от метална конструкция и окачена фасада. Функцията му е обществена тоалетна и помещение за градински инвентар. Съществуващата връзка от бул. „Цар Борис III“ се облицова с гранитни стъпала и гранитни облицовъчни плочи и се коригира рампата за достъпна среда в най-северния участък. Конструкцията на всички промени се изпълнява от габиони. В югоизточния подлез се пренареждат съществуващите стълби с гранитни плочи, монтира се иноксов парапет, настила се нова подова облицовка от гранит и се изпълнява нова рампа за достъпна среда.

През три магазина се монтират пасарелки от неръждаема стомана и иноксов парапет за наблюдение или преход.

В зоните на античните тротоари ще се монтират пейки с поглед към характерните зони. Пред 3D мапинга (върху фасадата на пощата) ще се създаде кът за сядане и наблюдение. Ще се монтира фоново и художествено осветление за постоянен достъп до Форума.  

Третата посока на работа е социализация, информационно обслужване и добавена реалност. 3D мапингът на фасадата на пощата ще се реализира посредством монтиране на прожекционни кабини на южната и източната фасада, като прожекциите ще разказват историята на града и филм с 3D възстановки на Филипопол в различните му периоди на развитие. Предвижда се монтиране на двуезични табели при трите подхода и към отделните обекти. Ще се създадат реални перспективни възстановки върху стъклени пана.

Интегрираност на археологическия обект ще се създаде чрез озеленяване, като естествено продължение на Градската градина на Пловдив. Предвидено е хоризонтално и вертикално озеленяване, както и вертикални зелени акценти в композиционна свързаност. Ще има и пълзяща растителност по всички подпорни стени като визуален диалог с “Форум север” и „Форум Запад“.

В голямата си част проектът ще спази автентичността на обектите, без да прибягва до бутафорни елементи. Желанието на проектантите е да подчертаят четирите строителни периода, различните знакови елементи и да внесат деликатното присъствие на зеленината, която да очертава обекта.

Тъй като помещенията на Пощата на нивото на археологията са частна собственост, е невъзможно да се превърнат в кафене например, затова проектантите предвиждат зелената стена, която скрива пощата на ниво археология.

Избраните настилки са пресован бял чакъл, като фугите ще бъдат запълнени със специален пясък, който да спира разпространението на мъхове и да предотвратява деформацията на настилката. При укрепването на фугировките на зидовете ще се използва новия материал нановар. Подовете на магазините са били покрити със тухли и на тяхно място ще се сложи счукана тухла малък размер със същия цвят. Околните на Форума складове от изток и юг ще бъдат постлани със зелени тревни чимове, за да подчертаят значимостта на централното пространство в римският град и същевременно да направят преход към парковата среда.

В годините Форумът е експониран в неговата северна и западна част, така че с тази реставрация ще има завършен и цялостен обект, запазен от древността. Предстои одобрение от КАТ и РИОСВ, издаване на разрешение за строеж и провеждане на процедура за избор на изпълнител. Ако все още има забележки по проекта, то те може да бъдат оправени към общината.


Източник: Община Пловдив

Първите проучвания на Форума на античния Филипопол започват през 1971 г. Още тогава става ясно, че това е най-големият античен площад, намерен в българските земи. Първоначално Форумът функционирал като пазарище - място, където се събирали хора от града и околни селища и търгували с храни и ценни предмети. По-късно, около средата на I век, този площад преминава в политически Форум или Агора. По този начин се превръща в център на политическия, икономическия, културния, религиозния и изобщо на цялостния градски ритъм на живот.

Форумът е представлявал комплекс от сгради: тук се разполагал Булевтерионът, където заседавал градският съвет, малкият градски театър - Одеона, който се появил върху него, съкровищницата (монетарницата), библиотека и храм. Тук имало и екседра – трибуна, където политическите и религиозни лидери са произнасяли своите речи. Над 70 магазина обикалят форума, като в тях е кипяла оживена търговска дейност.

Животът във Филипопол по нищо не се отличавал от този в провинциите на Римската империя. Попаднал под нейното владение през 46 г. сл. Хр., градът процъфтявал цели четири века, докато не нахлули варварите – през V век градът бил разрушен от хуните и готите. През четирите столетия, в които съществувал, Форумът на Филипопол запазил най-ранната си планова схема. И основната си форма на правоъгълник, близък до квадрата, с размери 113.40 х 99.60 м.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Отличиха три проекта в конкурс в рамките на Седмицата на ландшафтната архитектура в Лесотехническия университет

Отличиха три проекта в конкурс в рамките на Седмицата на ландшафтната архитектура в Лесотехническия университет

Третокурсникът Слави Дичев спечели първото място за идеен проект за коридорно пространство на третия етаж на учебното заведение

НИНКН уточнява за пореден път: Оградата на Небет тепе в Пловдив не е съгласувана и е недопустима

НИНКН уточнява за пореден път: Оградата на Небет тепе в Пловдив не е съгласувана и е недопустима

Изпълнени са строителни работи без чертежи и без одобрение, а металното съоръжение нарушава архитектурния контекст на стария град и съществуващите там масивни каменни огради  

Откриват реконструираната Градска градина в Пловдив, позната като Дондуковата

Откриват реконструираната Градска градина в Пловдив, позната като Дондуковата

Първоначалният проект включва и възстановяване на старата беседка, проектиране на павилион от оранжериен тип и изграждане на лапидариум, като вероятно те ще бъдат изградени на следващ етап

Община Бургас стартира проекта “Bauhaus4MED” за зелена трансформация на градове и региони

Община Бургас стартира проекта “Bauhaus4MED” за зелена трансформация на градове и региони

Той има за цел да съчетае иновативни решения, устойчивост и гражданско участие за зелена трансформация в Евро-Средиземноморския регион

Фестивалът LUNAR ще преобрази отново най-красивите сгради, паркове и площади в София

Фестивалът LUNAR ще преобрази отново най-красивите сгради, паркове и площади в София

Третото издание ще се проведе в рамките на четири вечери - между 9 и 12 май от 21:00 до 00:00 часа

В Габрово представиха обновените Регионален исторически музей и Етъра

В Габрово представиха обновените Регионален исторически музей и Етъра

Двата проекта ни дават самочувствието да направим следващата стъпка – да се включим в надпреварата по кандидатстването на нашия град за Европейска столица на културата, каза кметът Таня Христова