Варна се отваря към морето

432

Предстои и облагородяване на зоната около жп гарата, включително с изграждане на нова общинска автогара


Снимка: Община Варна

Във Варна всички улици водят към морето, затова в продължение на няколко години е направен ремонт на важните от тях като бул. „Цар Освободител“ и част от бул. „Приморски“, улиците в Гръцката махала: „Осми ноември“, „Цар Симеон“, ул. „Колони“ пл. „Екзарх Йосиф“ (Шишковата градинка), Градската градинка, бул. „Борис I“, бул. „Сливница“, „Сан Стефано“ и ул. „Преслав“. Работата по рехабилитацията продължава и в момента.

Отново с цел отваряне на града към морето, Община Варна изгради две пристанища. В „Карантината“ в момента са възстановени проектните дълбочини, в които могат да влизат и акостират плавателни съдове с газене до 1.5 метра. Приключен е договорът за доставка и монтаж на допълнително оборудване, подадени са документи за удостоверение за експлоатационна годност, а днес се очаква финалната проверка от ИА „Морска администрация“. За рибарското пристанище „Варна“ е приключена обществената поръчка за укрепване, предстои подписване на договор с избрания изпълнител и начало на дейностите.  

„За отваряне на Варна към морето обърнахме специално внимание на двата крайморски парка“, каза кметът Иван Портних. За „Аспарухов парк“ е готов паркоустройственият план. Районът вече вдъхнови варненци, които създадоха нови културни събития, които се провеждат там. Морската градина бе включена в европейски проект, чрез който са ремонтирани част от алеите, възстановени са кътове за отдих и розариума, създадени са детски и спортни площадки. Предстои изграждане на подземен паркинг с 600 места край Двореца на културата и спорта, който ще гарантира по-удобен достъп в парка, каза кметът Иван Портних. Той заяви още, че мерките за ограничаване на колите в него скоро ще бъдат отново актуални, тъй като Върховният съд вече се е произнесъл в полза на Община Варна по част от жалбите, оспорващи забраната за коли.  

Контактната зона на Варна с морето – крайбрежната зона „Капитан Георги Георгиев“, трябва да бъде увеличена от Рибарския плаж до Евксиноград чрез отвоюване на пространство от морето, каза още кметът. Той заяви, че подобен проект с европейски средства вече е изпълнен в Констанца, Румъния, където са постигнати много добри резултати при решаването на брегоукрепителни проблеми. „Това означава да овладеем ерозията на брега не само до Евксиноград, но и в Аспарухово – до Галата. Отвоюването на нови крайбрежни площи, включително за увеличаване на плажните ивици, облагородяване на зоните, създаване на пространства за спорт, отдих и култура - всичко това ще открие морското лице на Варна и ще даде нови перспективи за развитието на града“, коментира още кметът Иван Портних.

ОЩЕ НОВИНИ

В Сливен приключи ремонтът на моста, свързващ Общински пазар и бул. "Стефан Караджа"

В Сливен приключи ремонтът на моста, свързващ Общински пазар и бул. "Стефан Караджа"

Изградена е зона с парапет за движение на хора с увреждания и детски колички, а в допълнение са поставени цветя

В Русе откриха изложба, посветена на 70-годишнината от изграждането на Дунав мост

В Русе откриха изложба, посветена на 70-годишнината от изграждането на Дунав мост

Експозицията може да бъде разгледана до средата на юли в двора на Регионалния исторически музей

Крайречната зона след Дома на хумора и сатирата в Габрово е на фокус в проект за зелени инвестиции

Крайречната зона след Дома на хумора и сатирата в Габрово е на фокус в проект за зелени инвестиции

Той се казва „Ново управление за нови пространства“ и обхваща 35 регионални и общински институции от 13 европейски държави