Въздушна къща или къща над водата в покрайнините на София – деликатна намеса в естествената среда

117

Чувството за лекота и простор са постигнати с помещения над земята и декоративно езеро под тях


Къщата по проект на ХЕЛИКС СМ (арх. Севдалина Недева, арх. Емил Пелитев, арх. Камен Неделчев) и ландшафтен проект HOME GARDEN (инж. Веселка Трифонова) се простира на терен от 2 000 кв.м в покрайнините на столицата, в относително гъсто населена жилищна зона. Основната цел е била да се осигурят уединение и изолираност от външния свят, като същевременно се подсили връзката със заобикалящата природа. По тази причина къщата е напълно затворена откъм улицата, а останалата част е отворена максимално към двора, за да се разкрие гледка към Витоша. Предизвикателството е било да се създаде чувство за лекота и простор в една доста мащабна конструкция. Това е постигнато, като всички жилищни помещения са издигнати над земята, като така е засилено и усещането за неприкосновеност на личното пространство.

Г-образната форма е позволила на проектантите да отделят останалите пространства от спалните. Дневната и парти зоната “кацат” на издигнатата дворна част. Под тях, скрити от погледа, са разположени спа зоната, винарната и гаража. Перпендикулярно на тях четирите спални “левитират” във въздуха, крепейки се на една единствена бетонна основа.

В пространството, което се отваря под конструкцията, е създадено декоративно езеро с японски риби, обособено като отделна зона за почивка и срещи. Няколко стъпаловидни каменни плочи прекосяват водната повърхност и стигат до уютен кът с етилова камина. Така студиото успява да обедини четирите елемента за енергийно и емоционално зареждане, толкова необходимо в забързаното градско ежедневие.

По желание на собствениците са използвани елементи от традиционните японски градини и малко на брой, но по възможност вечнозелени видове. Всеки детайл е предварително обмислен.

Сложният терен обособява и няколко зони в двора: сухата дзен градина около езерото, равната тревна площ под подпорната стена, зелените стълби до второ ниво на къщата, елегантният скат с живата ограда от лавровишна и бамбук в западната част от двора и акцентният елемент в цялата градина: бонсая от Taxus cuspidata, разположен на специално организирано място на затворената веранда.

За да бъде улеснен достъпът от езерото до жилищната част, са оформени стъпала, осветени нощем. И тук основният замисъл е възможно най-деликатна намеса в естествената среда, затова и стълбището е обезопасено със “зелен парапет”. Стълбите в тревата са фиксирани с предварително изляти бетонови подпори, облечени в кортен. 

Жилищната част на къщата се състои от дневна с кухня и мека мебел и парти зона с бар и мултимедийна система. Помещенията гледат към разделящата ги тераса с капандура, под която расте бонзай. Така центърът на къщата, около който се случват всички ежедневни дейности, се зарежда от естествена светлина. Според източната философия Васту Шастра, подобна постановка вещае благополучие на обитателите на дома и ги предпазва от бедствия и несполуки. Със същия умисъл проектантите разполагат шлицове около спалните, които да зареждат дома и неговите обитатели.

Къщата се възползва от геотермално отопление, вентилация с рекуперация и смарт управление.

„Въздушната къща ни даде възможност да обособим пространство за живот сред природата, да го отделим от шума и суетата на външния свят и да го заредим с енергията на елементите“, казват от ХЕЛИКС СМ. Реализацията спечели в категория „Еднофамилни жилищни сгради“ в конкурса ARCHINOVA 2022. „Надявам се, че все така ще работим с колегите и светът ще става по-красив“, каза арх. Севдалина Недева по време на церемонията по награждаването.

„Благодаря, че вече съществува награда в областта на ландшафтната архитектура и дизайн и много се радвам, че моята фирма ще носи първото отличие. Това е плод на наша дългогодишна дейност. Аз съм инженер по горско стопанство, но откак съм се дипломирала, целият ми трудов стаж е минал в тази област и не мога да опиша какво признание е това за мен. Разбира се, зад гърба ми стои цял екип основно от ландшафтни архитекти“, каза инж. Веселка Трифонова.

ОЩЕ НОВИНИ

Осветиха новопостроения храм "Св. Райко Шуменски" в кв. "Тракия" в Шумен

Осветиха новопостроения храм "Св. Райко Шуменски" в кв. "Тракия" в Шумен

От 160 години в града не е вдигана църква и събитието събра стотици хора

Ученици, студенти и работещи младежи представиха идеи за развитие на селските райони

Ученици, студенти и работещи младежи представиха идеи за развитие на селските райони

Сред идеите-победители са решение за ремонт на пътища с използване на преработена пластмаса в полагания асфалт и за съживяване и модернизиране на сгради „архитектурни призраци“ в селата чрез използване на съвременни енергийни решения и екологични строителни методи

Производител на органични храни откри нова сграда до настояща в район Княжево в София

Производител на органични храни откри нова сграда до настояща в район Княжево в София

В нея се помещават висок склад, производствен цех, лаборатория за разработка на нови продукти и административна част

Stadium 974 - изцяло от транспортни контейнери и модулна стомана

Stadium 974 - изцяло от транспортни контейнери и модулна стомана

Първият напълно разглобяем покрит футболен стадион влезе в историята още преди Световното първенство по футбол Катар 2022

Официално стартира обновяването на Дома на културата в Габрово

Официално стартира обновяването на Дома на културата в Габрово

Сградата е символ на града не само като архитектура – тя носи спомена за неговото духовно развитие вече шест десетилетия