Възстановяват емблематичната пивоварна FIX в Солун

77

Проектът включва както повторното използване на трите запазени комплекса, така и изграждането на две нови сгради


Eдна от водещите гръцки компании в областта на развитието на недвижимите имоти - DIMAND, представи своя инвестиционен план за Солун на 4 октомври в бившите помещения на пивоварна FIX на улица „26-и октомври“. Емблематичния комплекс е част от индустриалното наследство на страната и нейната реконструкция принадлежи към по-широкия план за градско възстановяване, който DIMAND е проектирал и вече изпълнява в Северна Гърция. Инвестицията FIX е с приблизителна стойност от 180 млн. евро, а компанията ELVIAL участва като съинвеститор.

Проектът включва както възстановяването и повторното използване на трите запазени комплекса на бившата пивоварна, така и изграждането на две нови сгради с двa общи подземни паркинга. Новите допълнения към сградата ще бъдат в съответствие с международно признатата система за устойчиво развитие LEED и ще имат сертификат за ниво GOLD. В момента текат строителните процедури в 46 500 кв.м имотна площ, която ще бъде домакин на резиденции, хотели, кетъринг и културни зони, търговски дейности и офис пространства.

При възраждането на индустриалния паметник важна роля за неговото възстановяване има стриктното запазване на формата, архитектурата и комплексната му обемност. Всички интервенции - както по фасадите, така и вътре в сградите, ще бъдат извършени при зачитане на историята на района, тъй като по-голямата част и технологичното оборудване на комплекса е обявено за паметник на индустриалното наследство. Първоначалното строителство на имота, което е започнало през 80-те години на XIX век и постепенно е било завършено до края на 1980 г., се очаква да бъде върнато към живот до второто тримесечие на 2027 г.

„Горди сме от преустройството на този страхотен имот, който е един от най-важните индустриални паметници на Гърция и част от историята на града. Надяваме се, че трансформацията му ще допринесе за съживяването на по-широката зона и цялостното възстановяване на западния вход на Солун“, каза вицепрезидентът и главен изпълнителен директор на DIMAND Димитрис Андриопулос. Той подчерта, че „за DIMAND придобиването и възстановяването на сгради с историческо значение е стратегически избор, тъй като това е начинът, по който участваме в изграждането на съвременната история на градовете, като обновяваме цели квартали. Ние систематично инвестираме в повторното използване на сгради в централните райони на Гърция и допринасяме за възстановяването и икономическото съживяване на местния пазар", каза той.

Едновременно с това инвестиционната схема на DIMAND в Солун включва разработването на първия мащабен биоклиматичен бизнес парк в Северна Гърция, който се осъществява в съвместно предприятие с инвестиционната компания PRODEA. HUB26 се намира срещу FIX и ще се състои от четири сгради с надземна площ 20 200 кв. м и подземна 10 800 кв. м, които се простират на площ от 7 700 кв. м. С добавянето на сградата CITRUS строителството се разширява до 4600 кв. м на обща площ от 9 акра. Изграждането на HUB 26 и CITRUS ще бъде завършено поетапно, започвайки тази есен. И двата проекта се очаква да имат сертификат за ниво LEED Gold.

Тези строителни проекти са част от по-широката програма за реконструкция на Западната порта, която включва нови зони за обществено ползване, като пешеходни и велосипедни алеи, които ще свързват района с центъра на града. По този повод компанията предприе инициатива за дарения на проучване за велоалея и реконструкция на ул. „26-и октомври“, в сътрудничество с Общината и Областната управа.

DIMAND инвестира в Северна Гърция и със създаването на най-големия логистичен център, разположен в бившата собственост на VALCAN EXPORT, в Агиос Атанасиос. На 23 км от центъра и на 16 км от пристанището на града компанията ще развие мащабна извънградска логистична инфраструктура. Очаква се инвестицията да разкрие 200 нови работни места по време на строителството и 150 постоянни работни места по време на експлоатацията на съоръженията.

В допълнение, DIMAND се включва и в новия „Skyline Project“ – най-голямото споразумение за прехвърляне на портфейл от недвижими имоти, сключено в Гърция през последните години. Заедно с Premia Properties, DIMAND участва в инвестиционния план на Alpha Bank, който включва 573 имота с различно предназначение в цялата страна, като приблизително 50 от тях се намират в Солун.

Снимки: DIMAND

DIMAND е една от водещите гръцки компании в областта на развитието на недвижимите имоти, листвана на Атинската фондова борса. От началото на дейността си през 2005 г. интегрира философията на "зелените" сгради. Нейната бизнес дейност се фокусира върху изпълнението на мащабни градски обновявания, биоклиматични офис сгради, комплексни проекти със смесено предназначение, както и частни спортни съоръжения, като същевременно е разработила 43% от зелените сгради в Гърция, които са сертифицирани с LEED BD +C.

Компанията е сред водещата група на „Най-устойчивите компании в Гърция“, получавайки най-високото отличие за устойчиво развитие от Quality Net Foundation и е отличена като LEED® Proven Provider™ от Института за сертифициране на зелени сгради. От 2016 г. DIMAND подкрепя US Green Building Council като сребърен член. В същото време е член на GRESB и е първата компания в Гърция, която получава отличието Credentialed Project Developer и Credentialed доставчик на осигуряване на качеството на проекта за доверие на инвеститорите (ICP) Европа.

ОЩЕ НОВИНИ

Citybuild представя обновена платформа за архитектурната общност

Citybuild представя обновена платформа за архитектурната общност

Сайтът вече дава възможност да създавате собствен профил, да публикувате проекти и да управлявате сами своето дигитално представяне

Приключи изграждането на директната жп връзка между Пристанище Бургас и гара "Владимир Павлов"

Приключи изграждането на директната жп връзка между Пристанище Бургас и гара "Владимир Павлов"

Преминаването на товарни композиции от пристанището към вътрешните жп връзки на страната вече е значително улеснено

Иновативен жилищен проект на Дания спечели наградата Green Cities Europe Award 2023

Иновативен жилищен проект на Дания спечели наградата Green Cities Europe Award 2023

Заобиколен от зеленина и езеро, Basecamp Lyngby в Копенхаген предлага жизнена среда с богато биоразнообразие

Изграждат първото междублоково пространство в Стара Загора за преодоляване на ефекта "Градски топлинен остров"

Изграждат първото междублоково пространство в Стара Загора за преодоляване на ефекта "Градски топлинен остров"

То се намира в кв. „Железник“ между ул. „Загорка“ 31 и 33 и ул. „Старозагорско въстание“ 26 и 28

Започна изграждането на втори търговски комплекс HOLIDAY PARK в София

Започна изграждането на втори търговски комплекс HOLIDAY PARK в София

На разположение на клиентите ще има два хипермаркета и над 20 магазина и заведения